用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才   [複製鏈接]

siden 發表於 16-12-4 13:25
幾好丫。

所以我成日話GT係一間好學校,佢唯一趕客係個不知所謂嘅入學申請程序。
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like, GT其實都係一間唔錯既直資一條龍中小學.

不過佢最近竟然話想攪IBDP...... 反而令人失望..... 要協助學生海外升學, 攪GCE/AP好過啦!

muimui2  同感  發表於 16-12-5 18:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gwenmother 發表於 16-12-7 08:09
前輩, 點解搞IBDP令你失望呢?
首先, 要明白到底點解GT要開辦IBDP呢? 呢點我唔知.

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海外大學, 基本上GCE之類既課程已足夠 (St Paul Convent已實行多年, DGS同St Paul College都將會開辦). 而且GCE成本遠較IBDP低, 考試模式與DSE相對較接近, 係較適合習慣咗香港傳統學制既學生去修讀.

IBDP呢? 如果認真瞭解過IBDP, 就知道IB其實唔只係一個課程, 更加係一種學習模式. 而呢一種學習模式, 同香港傳統學制既大環境係極之不同.

基本上, 如果唔係好似CKY同真道咁, 由小學階段已經訓練以IB模式去學習, 除非個學生本身好叻, 否則讀完9年傳統課程先去讀IBDP, 未必有好結果.

所以GT開辦IBDP, 個人認為, 係秉承校方一貫鍾意攪Gimmick既形象, 多於真係為學生/學生家長著想.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-12-7 09:19
其實會唔會而家一條龍既直資, 在小學階段, 已經滲左唔少IB 元素.
全港IBDP成績最理想個兩間, 係SPCC同DBS, 佢地學生係咩水平, 唔駛估吧!

傳統IS, 就算讀足9年仿IB課程, 成績都唔一定出色, 又何況只係半途出家既人呢?

至於另一問題:

其實會唔會而家一條龍既直資, 在小學階段, 已經滲左唔少IB 元素.

你咁鍾意諗, 建議你自己去研究吓

AgapePa 發表於 16-12-7 12:26

其實GT 都有IGCSE, 而且是全級中二、三越級去考, 因為IGCSE ...
其實真係要去外國升學, 除非又係非某某大學不入, 否則只要DSE成績好, 海外不少著名大學, 如以下呢批全球排名極高既專上學府:

University of Cambridge
Yale University
King’s College London
University of Edinburgh
New York University
University of Melbourne
University of Sydney
Australian National University

係認可以DSE成績作為入學條件.

所以, 如果只係為方便海外升學, 開辦IBDP, 絕對係無意思

Soundervolt  去美國升大學,無論楂住DSE或IBDP成績,一樣要再考SAT,IBDP其實冇乜著數。  發表於 16-12-9 22:22

中天英 發表於 16-12-7 17:44
想入海外著名大學,IBDP肯定比HKDSE好!
以Cambridge為例,每年響香港收約50學生,其中持DSE學歷嘅, 一隻手 ...
又咁講吧! DSE成績好既, 留港升學比例亦遠較讀IBDP多, 少人申請自然少人入吧!

如果為提升學校學生入U機會, 攪海外課程係好事, 但無必要攪IBDP, 因為要投入既資源一定唔少.

所以, 點解DGS同St Paul College, 唔會一窩蜂走去攪IBDP, 反而攪GCE, 因為佢地只係希望以較低成本提供DSE以外, 而認受性又高既途徑, 加上佢地根本唔需要攪Gimmick

LODAVID  GIMMICK.....  發表於 16-12-7 18:29

中天英 發表於 16-12-8 00:31
係呀,我識幾個朋友仔女, DSE成績都係満天星, interview完Oxbridge, 連,offer都冇 ...
原來讀完兩年IBDP就曉飛,咁真係應該叫全港直資學校由PYP開始攪,讀足12年IB,咁人類登陸太陽應該不是夢了!

Soundervolt  唔係卦!?喳DSE成績入Oxbridge既學生一隻手數得哂,唔通就只係阿仔學校果幾個學生?   發表於 16-12-9 22:31

回歸正題:

小學部催谷程度:
協恩 > 培正 > 優才

升中保障:
優才 > 培正 > 協恩

中學部DSE成績:

回歸正題:

小學部催谷程度:

升中保障:

中學部DSE成績:

sukitelfold 發表於 16-12-8 09:59
升中保障:
———————————
就係未公佈, 所以..... 話明脫咗鈎, 係未有公佈既情況下, 當然要當佢乜保留位都無啦!

sukitelfold 發表於 16-12-8 09:57
小學部催谷程度:
===============
唔信的話問吓近兩三年先入讀協小既家長吧!

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:10
哦!!!明白,咁講會好D,呢度有好多新手,以免誤導人嘛!

可能佢脫鈎也會收6返成人呢,邊有人知?!
中學部轉得做直資但又唔同時轉埋小學部, 其實內裡原因已經不言而喻了.

而且直資中學收生要求有自主權, 就算有所謂一條龍/直屬小學, 升中要求都可以隨時搬籠門, 德望就係最好既例子

家長要一廂情願幻想一定會繼續有好高比例學生可以上得番中學部既, 咁咪由得佢繼續幻想囉, 無問題.

學星爺話齋, 一個人如果無夢想(幻想), 同條咸魚有咩分別?

sukitelfold 發表於 16-12-8 10:22
用家市場傳緊,校內成績分A-E共約一百人,每等級約20人,A、B好大機會收返,C就一半半!
大家拭目以待吧!

協恩就算最後有60%小學部學生可以升中, 咁升中無障一樣係: 優才 > 培正 > 協恩

teambuilder 發表於 16-12-8 14:24
理得佢升中幾多成都一定揀協恩。呢個vs 同隔離福建vs德望相似。就算得三成升德中都一定揀德望。因為德望就 ...

當然, 如果目標係HY中學, 入HY小學, 升到上HY中學既機會一定比任何小學高.

如果對中學沒有preference, 又係另一回事

punlik 發表於 16-12-9 15:41
估計報考協恩中學既考生中絕大部分是Band1生,或有異能.
考生只有約10%既中獎率或更低.(之前有報導是15人 ...
係我眼中, 所有要同小學脫鈎/脫龍既中學, 基本上都已經無乜道義可言了.

sukitelfold 發表於 16-12-11 01:11

只是討論:
叧外聯招來年也有大改變,大部分科目,由4➕2變成最佳5科

呢一點, 建議妳去查清楚吧!

至才, 今年多間中學校內簡介中, 需要3322+1X/2X都係較多.

而且就算話計best 5, 都至少要符合3322

入大學要求, 年年都可以唔同, 除非EDB官方講明中文科唔重要, 否則, 小學重英輕中, 除非唔諗住考DSE, 否則遲早後悔. 中文以外, 下一個死亡之科係: 通識

sukitelfold 發表於 16-12-12 11:51
專家,建議我查什麼呢?

另外:我95樓已經說了,要由初小便要重視中文科,一向重視這科,基本中 ...
查証一吓,是否多咗學科考慮best 5成績就夠

sukitelfold 發表於 16-12-12 11:59

請指教,我资料便是多了不少,有錯請更正。
今年, CU的確有41科由3322+2X變咗best 5, 但上年開始, 其餘6大, 不少科由過往best 5轉為3322+1X, 甚至3322+2X.

所以整體只會要求高咗.

中文唔好, 算時會死埋通識, 因為仍有不少B1學校, 通識係未必一定用英文考

而且就算用英文考, 一樣大鑊. 如果你有留意, 多間名校, 中文已經唔係大問題, 但通識科既問題(4+比例只係僅僅好過中文), 開始係近一兩年出現

mcl203 發表於 16-12-13 11:04
我會覺得中文程度夠唔夠用,係在整個過程究根家長/學生有無誠意去學習中文,多年自己主觀觀察,好有機會令 ...
英小學生普遍問題:
唔鍾意接睇中文書, 學習中文動機低

中文學生普遍問題:
怕英文

‹ 上一主題|下一主題