用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

Befong123 發表於 18-1-5 17:15
德望小學暨幼稚園並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排.......是否正確?見myschool ...這樣寫
...
所有中學部係直資既學校, 其實你都可以當無

又多一個新晉 明燈網 了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Befong123 發表於 18-1-5 18:59
拔萃中學是直資嗎?
schooland 又話 "拔萃女小學有一條龍中學的升中安排,而一條龍的中學是即小學中的全部學 ...

任何直資中學都可自訂收生要求,而且可以年年不同。

佢鍾意既可以無條件100% 收晒小學部學生,唔鍾意既可以一個都唔收
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lskstephen 發表於 18-1-8 08:01
如上教育局網頁,德望小學有關中學部資料已經留空!

很令人失望,但已經斷龍了!
其實EDB從來沒有官方網頁公佈呢D資料

CHSC只係一個愛國團體既網站, 當中只有幼稚園既資訊係EDB既官方資料 (你會見到網頁左上角有EDB標誌)

小學同中學既資料, 只係網站管理人自己收集同發佈, 未必係正確. 浄係睇佢今時今日都仲當協恩有直屬中學就知錯得幾離譜啦! (仲有多項錯誤係N年不改.....)

雖然EDB推介可參考呢個網站既資料, 不過EDB都有講明, 資料係未必準確

lui 發表於 18-1-8 11:02
不是,学校一直是話自己糸直屬,然后話原来他們理解錯,原来by definition 他們連直屬也不是。不用何時cut ...
都係個句:

中學部係直資學校, 基本上可以當佢同小學部沒有任何關聯, 不一定有任何直升保障

如果中學部有向小學部說明直升要求/條件, 咁就唔同

以我所知, SPC, YW, 港同係肯定有講(小學部學生符合那些條件可以直升), 但GH同HY到今時今日都係無既

至於其它所謂龍校有冇呢? 等相關家長提供資料吧!

catcle 發表於 18-1-8 12:11
回覆 hkpapa852 的帖子

DGJS係train school (龍校), 小學校長P1 briefing (即巳收學生的家長briefing, 不 ...
EDB定義既Train School, 只適用於官津中小學

其它學校所謂既Train School, 對EDB嚟講, 只係仿照Train School模式開辦既學校, EDB不會規管

lskstephen 發表於 18-1-8 20:37
長知識!
一路意為係官方資料!
不過協恩中學今年好似仍是協小直屬學校嗎?
2012年已經"開始"斷龍, 到今年正式100%斷龍

HY小學2012年小一收生時已有說明:

http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce170912.pdf

ms.bead 發表於 18-1-9 08:55
我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意 ...
其實我更有興趣想知道, 入唔番中學部既學生, 學校到底提供過/咗D咩嘢既支援呢?

ms.bead 發表於 18-1-9 10:48
其實學校提供六年小學的德育和教育,不就是為了建立將來的基石嗎?就算面試,不就是睇下小朋友的學業和教養 ...

每間學校, 都會為學生提供德育和教育

升中安排, 最簡單係同家長講, 小朋友係屬於EDB定義中, 大約邊個派位組別.

咁至少可令小朋友無法升上中學部既家長, 知道可如何去選中學 (派位同考直資用咩策略).

如果學校只以為部份學生入到中學部為目標, 其餘就任由佢地自由發揮, 個人認為算不上係一間盡責既學校, 反而較接近以 教。好學生 為目標既學校

ms.bead 發表於 18-1-9 11:28
明白,可能我個人簡單D,我首要都係揀一間我女可以發展得好既學校,並唔係可以幫助我女去邊間中學既學校。 ...

事實上之前有GH家長係第一輪waiting, 之後學校無協助選校, 攪到佢好擔心, 唔知仲搏唔搏B1中學 (因為佢話學校完全無同佢講是否可搏官津B1中學, 亦無講只否只能搏B2中學).

好彩最後waiting都都收番

其實當中學部連一個可免學生面試直升既要求都唔安排,用意已經好明顯,就係睇住小學部學生水平嚟食。

siden 發表於 18-1-10 10:57
1st round收4成多

你信唔信協小band1唔夠6成?
直屬既津中要收取超過70%小學部學生仍然可以做到全英中, 粗略估計小學部都要至少有50%學生屬全港B1先得.

所以LS, MCS, HY ..... 呢堆小學, 一定會有至少 50% B1學生.... 中學部點解唔收晒, 用意好明顯

siden 發表於 18-1-10 11:07
GH係好好學校

我啲friend鬧爆主要係鬧升中安排而已
同意

GH小學既學生學術能力係一流, 尤其係英文

不過學校對學生既升中支援, 絕對係九流

Befong123 發表於 18-1-12 13:39
教育理念 v.s. 追求校譽光榮

天主教會其實主張一條龍教肓
教好。學生 還是 教。好學生

GH中學部自從轉咗新校長,方針已變了

港華現在亦打算棄天主教會既主張(其實幾年前九華都曾經試過,不過失敗咗啫!)
‹ 上一主題|下一主題