用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

subb 發表於 18-7-27 17:14
即係搬去新校舍, 一開始唔會30班,
但是否會9收插班變. 12, 14, 15,....18 班 ???
小一以上既班如果加班, 要向EDB申請
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

(私校) 玫瑰崗
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%20Allocation%20Result%20for%202016-2018.pdf

要download嚟睇就快, 上次一發現之後唔夠一星期就無咗!

粗略估計, 有3X%-40%左右升讀B2A-B1中學啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pccw2017 發表於 18-8-2 17:32
聴聞玫小學生多數會去外國升學,英文唔錯,升中結果不反映教學質素,不過肯定係一間happy school 。
...
平均每星期一測一默, 都算happy school?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2924591&fromuid=1389083

jayct2012 發表於 18-8-29 23:39
請問hkpapa852有無聖三一堂小學派位成績?
有會員發錯在另一個帖:

subb 發表於 18-9-3 15:07
62區 石鐘山

新校長新作風,破天荒
咁妳都攞到返嚟? 勁!

subb 發表於 18-9-3 15:07
62區 石鐘山

新校長新作風,破天荒

難得有資料, 即刻計佢個年年50%英中係乜東東

(62網) 石鐘山

升中派位

中學名稱人數
港華4
英華2
MSS1
郭得勝(B2A-B1C)1
高主教1
林護3
善德3
荃官7
李兆基1
蕭明3
PP3
可風7
何傳耀6
王少清11
長天2
GH1
可立(B2A-B1C)1
培基(B2A-B1C)2
梁球琚1
陳兆民(B2A-B1C)2
體藝2

升讀B1直資中學人數: 3, 比例: 3/152=1.97%
升讀B1官津中學人數: 50, 比例: 50/152=32.89%

升讀B1中學人數: 53, 比例: 53/152=34.87%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 2, 比例: 2/152=1.32%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 7, 比例: 7/152=4.61%

升讀B2A-B1C中學人數: 9, 比例: 9/152=5.92%

升讀B2A-B1中學人數: 62, 比例: 62/152=40.79%

升讀體藝中學人數: 2, 比例: 2/152=1.32%

升讀B2A-B1中學人數(包括體藝): 64, 比例: 64/152=42.11%

咦! 得 42% 咋喎...... 50%點計呢?

其實好簡單, 加埋呢堆"英中": 全完(3), 德信(4), 林大輝(2), 王錦輝(2), 唐乃勤(2)

整體入英中人數就變咗: 77人, 入英中百份比: 77 / 152 = 50.66%, 又過50%了!

miriam 發表於 18-9-3 16:12
你漏左李城壁同廖寶珊加埋 90/152 = 59.2%, 即係 60% 入英中丫.
吓, 呢兩間都叫英中?

miriam 發表於 18-9-3 17:20
咩丫, 荃灣區好多小學校長都將呢兩間列入英中架, 因為有開英文班丫
間學校咁講, 真係"應中" (應該俾人中)

IYY    發表於 18-9-3 21:37
subb    發表於 18-9-3 17:34

教育先生 發表於 18-9-10 13:46
回覆 橋頭妹 的帖子

三年計算嗎?派位好似仲好過大角咀天主教、如果兩年計、仲勁過同區協和小學好多 ...
其實油尖旺區津校中, 基榮升中派位大多數時間都只係僅次於兩間油天, 一直係32網升中派位最好既一間 (過去4/5年只有一年不如新大天)

‹ 上一主題|下一主題