用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 沙田呂明才
樓主: pomanc
go

SPC VS 沙田呂明才   [複製鏈接]

唔好話沙呂,就算係鄧顯同林護去比,我都會選SPC(就算對比九華我也會選九華)。
因為男校就係男校,男仔係男校既體驗同成長經歷,唔會係男女校可以得到。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

magtam0520 發表於 18-11-16 21:59
其實,今天的SPC能夠和沙呂比肩,已經是很大的蛻變,10年前的話,根本不用考慮...
...

其實可能只係呢度小眾既諗法而已。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

為食仔 發表於 18-11-22 22:51
SPC
B1C學校公佈出嚟成績係咁,你叫人地家長視為B1A/B既學校點交待呀?

IYY    發表於 18-11-27 00:46

sukitelfold 發表於 18-11-23 08:55
是否仍然堅持是少眾諗法?
咁你要去做吓普查先得

manmonster 發表於 18-11-23 10:01
回覆 hkpapa852 的帖子

目測 2018 年度成績,與 SJC 差距收窄。希望保持平穩增長吧。 ...
與 SJC 差距收窄?

我諗你要睇清楚兩間學校既成績

SJCSPCSJCSPC

4+4+5+5+
4主科平均73.80%76.30%37.08%
48.10%52.00%20.70%
89.10%91.90%52.20%
82.60%81.30%46.40%
通識75.40%80.00%29.00%
M159.10%61.00%9.10%
M269.20%64.00%46.20%
Phy80.30%96.00%57.70%79.40%
Chem72.30%82.00%33.80%56.80%
Bio68.80%83.00%47.90%58.30%
Econ81.70%78.00%45.00%
Geo31.80%68.00%9.10%
History
90.00%
60.00%
C.History66.70%72.00%16.70%
C.Lit
33.33%

VA50.00%66.67%0.00%
BAFS

ICT45.50%85.00%9.10%
Music
100.00%

ERS

Comb Sci

BAFS (Acc)78.10%48.00%50.00%
BAFS (BM)72.00%72.00%40.00%50.00%
Tourism36.40%
9.10%
PE

kkhon 發表於 18-11-23 14:30
今年全民去争SPC了
都係個句,只係小眾心態

dearmm 發表於 19-2-21 23:43
SPC vs 九華 vs DBS

請問你會點揀?
學費唔係問題的話, 住港島揀SPC, 住九龍/新界揀DBS

學費係問題的話, 其實無得揀.

dearmm 發表於 19-2-22 12:17
請問九華除了DSE稍遜外,有什麼不及其他兩間呢?

任何成績都不能保証你必入九華, 想入九華好大機會要等運到

有得揀, 係咪仲想等運到呢?

運氣唔夠好的話, 入唔到九華就係去SFXC

‹ 上一主題|下一主題