用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望及聖保祿幼稚園
樓主: 螞蟻兵團
go

德望及聖保祿幼稚園 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-2-29 12:51
hkpapa852  咁早同人講DSE成績。
咩早?入呢两间唔係諗住—直升中到畢業咩?梗係要 ...
嗱, 實際上呢兩間幼稚園升小會篩走一D人, 不過GH好似篩多D, 小學升中又篩一D, 好似又係GH篩走多D, 所以過咗果兩關先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

螞蟻兵團 發表於 15-11-6 09:45
知道兩間學校都很難入,可能大家見到呢個Topic心入面都會諗人地收你先算,不過我仍然很想了解這兩所學校多 ...

坦白講, 住港島既, 除了St Catherine, 真係未識過人會考慮九龍區既幼稚園. 尤其一心想入St Paul Convent既, 根本唔會攞佢嚟同其它龍校vs.

St Paul Convent小學, 一般人如果入唔到幼稚園, 都無乜機會入到呢間小學, 所以如果你好心儀佢間小學, 你一定要諗辦法入到佢間幼稚園

至於德望小學, 街外位雖然唔算多, 但一定叫機會高過入St Paul Convent小學.

St Paul Convent幼稚園既學術, 可能比一般學券幼稚園還要淺, 因為佢係預咗俾小朋友一讀15年既安排

St Paul Convent小學著重語文訓練, 中英文教快至少半年; 小學部不設升中呈分 (但照樣有參與TSA), 升中想走就蝕底D

話時話, 最近幾年, 我都只係見過讀SPK既學生自己考到其它名小(如DGS)唔讀小學部, 或者抽到灣仔英文女子津小而放棄, 未見過有學生係話唔俾升上小學部

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題