用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1男3女成7科5**狀元
樓主: hkpapa852
go

1男3女成7科5**狀元   [複製鏈接]

報紙話今年得4個7科5**狀元, 唔知會唔會係咁呢?

男: QC, 女: SPCC, DGS, St Mary

王家爸爸  預期之內  發表於 16-7-13 09:04
TwinWong    發表於 16-7-13 08:51
dse2017  Congratulation QC  發表於 16-7-12 19:02
   4    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbforever 發表於 16-7-13 08:07
結果無爆冷~出自熱門名校
出咗名單?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-7-13 08:20
Wow~你可以做生神仙了~
命中率得75%, 仲未夠資格同玲玲姐爭生意

wbmom 發表於 16-7-13 08:28
都想睇埋6科5**的得主
呢班應該會多D非傳統名校, 我都想知, 可惜通常無人報導

BFIF  轉載 --- 另外,女拔有4名學生考獲6科5**及5人奪5科5**佳績。  發表於 16-7-13 09:49

BFIF 發表於 16-7-13 09:17
轉載
【DSE放榜】19人考獲6科5**
呢堆學校之中:

包括北角庇理羅士、港大同學會、聖若瑟書院、基督教宣道會宣基中學、培正中學、聖言中學、大埔迦密柏雨中學、新界鄉議局元朗區中學等。

應該只有 基督教宣道會宣基中學 呢間名氣稍低.

呢間TKO既津校的確唔錯, 開校20年唔夠已經辦得有聲有色

王家爸爸  宣基係大冷門   發表於 16-7-13 10:28
anthony8899  宣基上年都好似只有3科5**  發表於 16-7-13 10:02
Yanamami    發表於 16-7-13 09:30

千語mami 發表於 16-7-13 10:21
唔明
溫故知新時間:
https://hk.news.yahoo.com/99%E5%B9%B4%E8%81%BE%E4%BA%BA%E7%8B%80%E5%85%83-%E5%A7%8A%E6%8F%AD%E8%87%AA%E6%AE%BA%E6%82%B2%E6%AD%8C-224716594.html

TwinWong    發表於 16-7-13 11:58

Charlotte_mom 發表於 16-7-13 12:22
Agree. Let's give a round of applause to all SEN students who have been trying exceptionally hard al ...
希望社會各界多D支援SEN, 家長更加唔好歧視SEN吧!

workingmom 發表於 16-7-13 18:05
為何香港考生的IB 成績斐然 ( 狀元= 18/2000 = ~1%),
但DSE 成績卻相差很遠 (狀元 = 4/60000= ~0.01%)? ...
今年既IB狀元,除1人來自CKY,其餘好似全部都係來自國際學校喎! 點比呢?
‹ 上一主題|下一主題