用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: Tans
go

Deleted   [複製鏈接]

miujoey 發表於 18-1-7 10:54
IB 成績好的都是真道的親生仔女, 都市學校栽培出來的 ,又點會和DSE 成績分開計呢。
...
就係因為同一間學校, 更加要區分出嚟, 話俾人知實情

小眾學生可報讀既 IBDP, 過往有 9X% 學生都有能力入讀本地資助學士學位

但大眾要去應考既 DSE, 過往只有 ~20% 學生有能力入讀本地資助學士學位

入唔到 IBDP 既出路如何, 家長都要自己衡量一下.

始終失望既人會不少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 18-1-8 09:00
即係不足一半人可以升大學?
3322率得5X%, 5科25分以上既學生只有~12%.....

你認為DSE個邊有幾多學生可以夠資格入到大學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-1-8 13:25
甘IB 幾多%入U ?
真道過去5年入U表現

畢業年度

全校人數

DSE畢業生人數

3322率

最佳5科達25分人數

最佳5科達25分人數比例

全校人數佔比

2012 -  2013

75.30%

15.29%

12.87%

2013 -  2014

51.46%

5.83%

4.65%

2014 -  2015

54.64%

8.25%

5.71%

2015 -  2016

63.28%

9.38%

7.02%

2016 -  2017

56.31%

11.65%

7.55%

畢業年度

全校人數

IBDP畢業生人數

IBDP平均分

35分或以上比例

全校人數佔比

38.3

>=93%

>=14.85%

38.4

>=92.3%

>=18.60%

38.5

79.07%

24.29%

37.6

72.00%

18.13%

36.1

73.20%

25.79%

畢業年度

全校人數

全校升讀Local degree比例

全校升讀degree比例 (本地+海外)

49.50%

70.30%

33.33%

51.94%

48.57%

60.71%

60.90%

45.30%

wongtw 發表於 18-2-24 02:07
八卦一問,想解開當年的謎。當年想考播道,但學校太新和簡介會提供資料不足,不能詳細知道學校課程方向, ...

EDB不會理會學校如何篩選學生去讀那不學制,EDB只要直資學校要有一半以上學生修讀NSS考DSE。不過實際可能要求係不多於1/3學生唔讀NSS。

wongtw 發表於 18-2-24 22:52
謝謝明白了,照咁睇,不理會最終讀IBDP或者考DSE,兩條路也只有11年時間,估計由5,6年級開始,課程便要加 ...

真道要用9年時間趕人地10年既課程,所以課時比一般學校長,學習亦不會輕鬆。

Kathylo2012 發表於 18-2-26 17:03
你不是用家?用家應該都知,我認識的朋友家長平時都不會説負面,只是當我今年要選校時,他們都分享一下給 ...
如果你真係識兩間學校既用家, 而佢地又真心分享, 你應該知道小朋友要係呢兩間學校中保持成績, 唔係想像中咁輕鬆.
‹ 上一主題|下一主題