用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基(東九龍)Offer
go

匯基(東九龍)Offer [複製鏈接]

我今日都收到信啦, 最遲係8/3回覆!

原帖由 50108686 於 11-2-24 21:42 發表

咁你去唔去呀?

唔去啦, 雖然我和小朋友都鐘意間學校, 但讀直資始終有$$壓力, 而呢間始終都不是很平的學費! 所以我都係等7月政府派位!

原帖由 Junior-Mom 於 11-2-25 12:57 發表
既然你和小朋友都鐘意間學校, 除了不學費之外, 有無其他原因不去?

7月政府派位 ~ 怕唔怕到時派得唔理想? 今年縮班對大抽獎會有影響的, 唔擔心嗎?

我也收到信, 但小朋友和老公都仲係十五, 十六; 我就擔心派得唔理 ...

學費係我主要一個原因, 我總覺得呢間學校有D貴族feel, 我希望我小朋友過一些比較平凡和純樸的學校生活.  (因為我係住在匯基附近的, 每天都見到他們的學生翻學的情景, 包括..每天都見到有很多名貴房車接送....)  不過...我個小朋友更喜歡...2間大抽獎(政府津貼)學校.  我有擔心縮班問題, 但都是搏一搏, 不過我相信不會派BAND 3的學校! 再者, 我小朋友也考了另外的直資...也順利收了他, 所以我對我小朋友有小小信心去見"自行"!

原帖由 50108686 於 11-2-26 18:17 發表

早前,在補習社門口聽3位家長交談,3位家長的小朋友都非名校學生,但言語間都當 匯基(東九龍) 係練習性質,其中一位家長更言:由於和英華面試時間在同一天,如果匯基(東九龍) 不能改期,就放棄匯基(東九龍)面試。

個人雖覺得匯基 ...

如果你不用顧慮加學費問題, 呢間學校是一間唔錯的學校, 我有很多鄰居的小朋友都是在匯基讀, 他們的口碑都很好, 老師很好, 真的很關心學生!   不過鄰居的C9說, 他們的會考成績始終不是太好, 好像他們F6都收其他外來生, 便知道他們自己學生都達不到標, 才會這樣... 不過呢2.3年佢地F1收生提高左, 質數也相對提高....
‹ 上一主題|下一主題