用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道第一輪收生
go

培道第一輪收生 [複製鏈接]

原帖由 jonathan12300 於 11-12-12 08:44 發表
我自己是培道畢業生,我是由B1小學入讀的,因我姐姐也是在該校讀書,(她是培道小學畢業),所以家長安排我跟隨入讀,我的親身體會相信是一個有力的見証。我就讀的小學鼓勵學生上堂發問,我中一時就是因為上堂多發問,被認為是挑戰而 ...

我阿囡係今年培道的中一妹, 去了數次家長會, 發覺跟jonathan所說很大不同, 我從沒有聽到家長有內地口音, 反觀聽到他們所說的內容, 和女兒回來所說, 大部份同學都是比較富裕, 而且很多同學都是坐私家車上學, 他們多數住在附近的九龍塘.九龍城和一些比較"出名"的屋園.    而除了地理, 其他科目已經轉了英文, 基本上可以說是英中, 校長似乎也很緊張成績, 基本上可以用"谷"去形容! 特別係今年的S1, 真係"谷"得很嚴重!  相信上星期日有去升中簡介會的家長都聽到校長也有提到... 今年的中一同學真係好辛苦!

回復 worldpeace 的帖子

PT 現在沒有分英文班了.  4班都係用英文教, 除了geog, music, pe, 家政& art.用中文, 其他都用英文教.  只有一班是比較多D(附以)中文解釋,我阿囡個班一開學, 已經是用全英教, 還有什麼問題? 希望可以幫到你們啦!  

我估我阿囡應該係自行收的! LUCKY DRAW 我地是屬於跨區的, 所以係冇MUD可能入到.

因為我阿囡上年有考數間私校, 都成功收了.  到了培道2月見時,已經是最後一間, 阿囡已經信心十足, 佢地問的問題也不是十分難, 只是很普通日常生活的問題, 不過, 記緊到了小組問題時不要怕, 一定要答! 因為D老師係一定比時間個個考生答! 你如果唔答, 6個小朋友都要坐係度....

INTERVIEW 用2文3語, 小組討論是用廣東話, 部份老師係會問時事, 但唔會太深, 始終呢間不是九龍塘之頂尖名校!  問題不會是太深, 不要太緊張, 只要多留意一下新聞, 應該可以應付.
‹ 上一主題|下一主題