用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

一年級的媽媽,

你地放心啦, 一年級課程好輕鬆的, 而且上學期仲不用考試!  唔使擔心!

原帖由 boboma 於 08-10-4 15:55 發表
Hello, thunder_bunny,
My son is also "so far so good" but he keeps asking me why children need to go to school. mouth:" />
May I know which class is your daughter studying?

sami,

很久沒有見你出現啦!

原帖由 Sami 於 08-10-6 13:31 發表
Hi all ~~~

Jimsalad,

me 2!!! 不過你仲記唔記得舊年的恐怖經歷呀? 每天10多樣功課, 每天數學過百題, 今年已經算是小兒科啦! 各位媽咪, 我地繼續努力!

原帖由 Jimsalad 於 08-10-20 20:39 發表
點樣訓練小朋友做事/做功課快手d呢? 晚晚做到夜一夜, 佢個眼袋又黑又突, 比我仲嚴重

係3年班的事,不過我都明白, 學校要應付TSA, 所以要"谷"!

原帖由 thunder_bunny 於 08-10-23 12:36 發表

咁恐怖...........
幾多年班既事.........

大家努力啦!

原帖由 Jimsalad 於 08-10-26 18:06 發表
總測又殺到埋身, 但唔好話個仔唔溫書, 我自己都唔想同佢溫, 平日功課又多, 放假又要學呢學露, 真係好攰.

唔洗驚, 校長都是想鼓勵同學能取到好成績!

原帖由 thunder_bunny 於 08-10-29 17:27 發表
我記得之前收過一份通告...... (我用我d 文字打返出黎) 其中一段...........

各學生 (除學習有問題) 應盡本份, 考取應有成績....... 70分為 合格分數..........

嘩~~ 我大叫呀~~ wakakakakaakaaa
70分先叫合格... ...

總測

總測殺到埋身, 我個小朋友仲係到遊暈!  都唔知死活!

tunder_bunny,

唔洗禁擔心wor, 我個小朋友係一年級時都係禁啦, 不過...可能我不是要求佢要做一個名列前茅的學生, 我只要求他對得住自己, 要負責任, 雖然阿囡唔好明白, 但我都不停跟他說要要負責任.... 至於quiz, 我都冇mud點理, 因為都唔計入成績表!

我呢個好唔鍾意返學既
原帖由 thunder_bunny 於 08-11-4 15:26 發表

佢定係想嚇我呢個好唔鍾意返學既 mami ~~
wakakaakakakakaa
真係好怕............ 唉.........

岩岩上網睇到d  功課
無神神.........  thu. 英文quiz !!
唉 .........

捱左2個月, 今朝終於唔知醒
趕唔切搭校車 ...

為什麼"唯一"還未比派校服給你們??

如果學校冇再改, 應該係15度以下, 可以穿著淨色的大褸, 不過我都係比我個小朋友穿深藍色, 因為我想學校也唔想我地太花巧和突出.

原帖由 thunder_bunny 於 08-11-10 12:11 發表
今日返學咁凍
一年班又未有冬季校服
好凍啊~~

我比多條白色短褲阿女著, 大睥冇咁凍啦
不過佢都話隻腳仔有d 凍~~

一件短袖底衫, 背心連身底裙, 夏季校服裙,
幼稚園著過既白色外套 (貼身d),
再外加學校果件白色外套 ...

如果校長話仲好啦, 叫佢嘈"唯一"啦, 攪到d學生病wor.  我記得我個小朋友p.1個時, 我都問過校長可唔可以穿夏天校服, 再加冬天外套, 佢說p.1的, 而且係因為冇校服的原因, 是可以接受, 你們不妨也問下校長或訓導主任啦!!!!

原帖由 thunder_bunny 於 08-11-11 13:25 發表
佢真係 叫 "唯一" oY嘛~~
咪 唯一 一間囉~~
上個WEEK 我打左去問定了, 仲想 sat. 可以拎啦, 點知個姐姐仔 直頭話未知幾時添~

琴日 LUNCH 就打去學校問, 話最遲 NEXT FRI. 有得拎~~

唉, 都 running nose 啦~~
拎左 ...

Jimsalad,

me 2 呀!!!  我個囡前晚都做到10:30, 佢個日仲放左學回家立刻做功課個種, 個日仲冇課外活動, 結果都係到第2朝早d起身做埋最後一樣, 所以連默書都冇溫, 睇下阿囡今次默書點死....!  不過我再細看手冊, 呢輪真係好多功課, 星期三個日係最精彩, 13樣功課, 樣樣都係有份量的, 唔係correction個種! 仲唸住test完有得玩, 原來唔係的!  我見人地其他班都唔係禁跨張, 唔知點解我地個班(禁)嚴重....

原帖由 Jimsalad 於 08-11-20 22:07 發表
救命, 點解晚晚功課都做到o甘夜, 已經無睇電視, 電腦無得玩, 琴同單簧管都無練, 書又溫唔倒, 默書都無時間溫,阿仔做事真係-超級豬油包@@

Jimsalad,

"測考心得", 係米中文科演講呀?? ha ha... 所以老師唔知你仔仔今次英文DICT.失手的!!!  不過, 我都問左阿囡..佢話老師其實比左題目佢地準備已經有數星期的, 不過我阿囡也是...數天前才跟我說救命...

原帖由 Jimsalad 於 08-11-21 22:19 發表

今次dictation肥左lu!!! 我只o係星期六同佢串過生字, 之後一路無時間同佢再溫, 直至前一晚十點幾我問佢先講原來第二日dictation, 卒之o係passage錯好多careless mistakes. 仲要同一個字錯幾次o甘, 你唔同佢溫佢真係 ...

10:30???唔係呀, 禁跨張... 是否太多課外活動?  還是好似我個小朋友禁成日係到遊暈??

原帖由 chungpo 於 08-12-12 15:41 發表
唔好話高年級,連我仔仔讀二年級都好多功課,成日都做到10:30才有得瞓,攪到第日個人無精神返學!唉!

終於考完試, 來緊的新年可以玩個飽, 下學期再努力!

話禁快就快到測驗啦, 大家努力!!!

dandanma,

你仲得閒看個份學校的年報? 我已經放埋一邊啦.... 我跟你一樣, 而加覺得自己處於好無奈的環境下... 阿囡同我都好似好迷失方向, 連我自己都不知什樣去幫佢, 我想我都要去搵下陳姑娘幫下我law.  有時覺得BK呢到都好, 比我地可以在這裡呻下, 吹下水... 努力啦, 各位mommy, 過多2天就可以盡情去玩....!!!!

原帖由 dandanma 於 09-3-21 13:09 發表
下星期測驗了。但16-20號這星期還是這麼多的功課(星期一學校的年報一份中文測前、星期二一份英文測前、另每日例必三項數學功課),加上小兒做功課速度奇慢,結果沒有溫習的時間。今次測驗就只有這個星期六、日溫習。想到還要背中 ...

dandanma,

套用你一句..."脫離魔掌"來形容真的很貼切!!! 像你所說..."還記得家長日那天,老師幾句的說話至今仍令我不太舒服", 我的情況也跟你差不多, 老師跟我所說的話, (內容我不想在這裡說), 也令我不太開心! 我已經用行動說明給老師看, 她所看的表面是錯的!  算吧... 今天是test 最後一科, 我和阿囡今晚可姒玩個飽, 下次exam再努力吧!

原帖由 dandanma 於 09-3-25 09:03 發表
Bo_Bo:
認同你的說法:每次test/exam,也希望快點完結,但求盡快"脫離魔掌"。

同時,一年總有四次test/exam,就如"無間道"一樣。本來測考是一個階段的完結,也有著接受"挑戰"的意味--當然,對成績理想的學生而言,會是挑戰 ...

pls check yr pm.

原帖由 dandanma 於 09-3-26 22:39 發表
可以分享是怎樣的行動去說服老師?

TEST

所有test paper 已經知道分數, 正如我之前所說我和囡囡已經"迷失方向"!  

我想現在阿囡只有靠佢自己去, 不過我跟他說, 你認為你盡了力, 對得住自己, 媽媽是知道的, 我會明白....所以阿囡沒有因為考得不好, 而比壓力自己....

原帖由 dandanma 於 09-4-1 09:24 發表
我家小朋友也逃不了魔掌...我十分"期待"看看那中、英文卷,是什麼的一回事。

同時,未知大家有沒有看看中文書的內容。我很疑惑那些文章很多時到結尾沒有明確的結局,好像很有"鋪排";但對小學生的文學程度,我很懷疑小朋 ...

問過阿囡, 原來即場哭個個同學係尖子同學, 平時係拎好高分, 今次低分左少少, 所以唔開心哭出來,可能好大壓力...可想而知, 小朋友真的不懂面對和釋放壓力..., 如果學校堅持用呢種很深的試卷, 對資質差的小朋友真很辛苦, 次次都不合格, 繼而會冇曬自信, 而高資質個d同學, 好似個個哭的同學會覺得是否自己有問題... 家長與老師(學校)真係要小心處理, 否則很容易小朋友都要心理輔導!

原帖由 Jimsalad 於 09-3-31 21:00 發表
阿仔話今日有幾個同學接過中文試卷後, 即場哭了起來
:(
現今小學生考試內容相較從前, 難捉摸多了!
‹ 上一主題|下一主題