用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月會否到英國開學
go

[英國] 9月會否到英國開學 [複製鏈接]

回覆樓主:

家長唔陪就做UM穩陣啲,如果學校會派車到機場就更安全,航空公司會交到學校職員手,如無,試下問學校有無幫手訂車接小朋友服務,咁你就安心得多

我諗最重要係證件袋,之前買左個袋仔,只裝證件同部份英鎊,斜孭係個身入面(因為可能着风褸),但第一次去重有其他文件,要係文具店買個拉鏈袋比小朋友裝文件,方便過關,個證件袋無印良品有得賣,質素唔錯,以後自己回來,證件袋仔孭係衫入面,去邊都唔好除底

我影印左兩份證件同過關文件,正本放入頭先講個拉鏈袋,一件副本放入背囊,另一份放入喼,全部彩色影印,最好帶埋回鄉咭,有咩事都有得用

帶舊power bank,確保電話一定要有電,買定英國數據咭,叫佢係飛機換,買咭要留意,要一入咭就用得,了解下

而家疫情好點,但要傾好上飛機食唔食嘢,唔食就要帶定少少乾糧落機食,帶定個細水樽,過關後裝少少水,飛機途中飲少少,夠膽就可以問空姐攞,其實都有得派,驚小朋友唔識

獨立包裝消毒紙巾,去廁所時用來開門開馬桶蓋,去完又要抹手,上年九月坐cx,廁所無水洗手

裝個定位app,我裝左個叫“愛分享”係英國都睇到佢位置,你又會安心啲

我暫時諗到咁多,記得又講你知,小朋友要好清楚每一件文件

kittttty    發表於 21-3-31 00:21

回覆樓主:

裝左,然後添加你小朋友個電話號碼,之後小朋友部手機確認,類似係咁,好簡單,小朋友係英,佢由學校行去附近超市都睇到佢位置移動,幾準確

cfs 發表於 21-3-30 09:25
我用google map的分享,有朋友用iphone咩都唔駛安裝已經見到,不過我小孩唔係用iphone,所以連繫google map也 ...

了解下先,小朋友用iPhone,但我唔係,唔知得唔得,如果得應該更準確,謝謝
‹ 上一主題|下一主題