用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間收咗而值得放棄聖保祿?
樓主: princesscupcake
go

邊間收咗而值得放棄聖保祿?   [複製鏈接]

雲牛 發表於 17-3-27 12:11
入到又抽到, 一定讀抽到那間. 因為小朋友自己考到直資/私校, 肯定已有實力; 之後又抽到很好的津/官校, 代表 ...

去幼稚園版睇,其實樓主剛收spk offer. 所以由spk 升上去並唔係外人考入去。要知道修女揀人唔睇成績的。

troubledaisy  邊間唔係?
DG補,瑪記補,天神補。。。  發表於 17-3-31 16:50
dreamdream081  小學出名狂外補  發表於 17-3-31 16:14
troubledaisy  自己教得好  發表於 17-3-30 22:17
3hearts  really amazing. the good performers are not selected..how the school keeps good acedemy!?  發表於 17-3-29 00:02

catcle 發表於 17-3-28 15:03
如果錢唔係問題, 我會揀囡囡考到個間, SPC幾肯定係近乎一條龍, 起碼唔駛煩小五,小六呈分試, 如果揀MPS, SSG ...

咁我又咁睇,呈分試跌WATT又或唔係BAND 1料, 咁去到spcs 一樣唔掂。到時中學真係唔收,無呈分試就即是等人抽晒先到自己,咁就仲衰。

樓上43# 點評個位朋友, SPCS 係咁amazing 架, 你刨下文就知學校重品德, 幼稚園階段唔主張催谷, 成績勁都無用, conduct 唔得一樣無得留底. 學校有本事張學生增值, 而唔係靠成績好的學生為學校增值.

熊牛不兩立 發表於 17-3-30 14:52
真係全部都是學校幫學生增值?家長沒有幫佢地在外補底。

這相信間間學校都有學生補底,呢個係個人選擇。咁點解人去補底,你又去補底,補完之後呢間學生啲成績又好啲呢?我相信唔多唔少學校都有啲功勞掛

sugarbun 發表於 17-4-1 00:08
agree, 特別係小學部果位修女, 我信佢絕對起3分鐘分到龍與鳳. spk係老師in我唔知情況, spn果位一樣有佢揀學 ...

純粹好奇一問:
閣下真的相信升小學係單靠修女到幼稚園的面試,3分鐘就知適唔適合升小學?

sugarbun 發表於 17-4-2 20:23
唔係, 只係想講修女有咁既能力, 唔等於成件事咁簡單

我個人覺得真係好難明,摸唔清準則。個個老師都口徑一致地話唔知,係修女揀的.....

3hearts 發表於 17-4-3 22:30
真的相信十分鐘可点相?若告訴你幼稚園揀,不會chur爆老師嗎?聰明的也disclaim 先
...

並唔係要知係咪幼稚園老師揀,重點係要知揀人準則,你明唔明?知道準則才可以改善弱點。其實好多龍校都會講明,好似民生,老師係有通水的。
‹ 上一主題|下一主題