用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師建議去做ADHD評估
go

老師建議去做ADHD評估 [複製鏈接]

想請教各位有經驗的家長,
阿仔剛上小一, K3 時班主任都建議阿仔做 ADHD評估, 但我地沒有, 想去到小一睇下會唔會好d, 但開學第一日已經失控, 小學老師過左幾日都打比我, 說他唔專心, 叫我叫佢乖d。

我想他應是ADHD, 因經常整到人, 所以我再打比老師問清楚阿仔在校內的情況, 老師說佢話唔聽同埋好衝動, 無法勸阻到, 所以就叫我去做評估。

但我知政府要排好耐, 我老公又唔想佢食藥, 如果去私家評估大約要幾多錢 ? 同埋之後可以點跟進 ? 如排政府, 到時如果確診的話, 是否視乎情況先食藥定是總之確診就要食藥 ?

其實如果唔太貴我唔想等成年...有無其他方法可以快d但又專業既呢?
   0    0    0    0

唔該晒你, 不過初步都想佢去左做評估先, 請問有無私人的評估中心介紹 ? (請 pm我)  如果有我想去 test 左先, 如確診, 因為是長遠既事情, 到時再從詳計以...

ahpei

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 13:31 發表
我都明白到家長唔想仔女食葯黎控制ADHD呢樣野,我同老公以前都係咁,好反對個仔食葯,但無奈升到小學又係全日制,自己又唔能夠全程留咗囝囝身邊陪佢上學,所以佢D情緒行為的確好影响到老師同其他同學學習架.

其實最令你 ...

ok ~ thanks.my email
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 19:09 發表

一係你俾您個email address我吖...因為我唔知點解教育王國個PM send唔到野...

收到啦, 唔該晒 仔仔媽咪 ~

我個仔又係駁咀駁到你都應唔到佢, 超多野講兼講野好大聲好嘈, 個口唔停, 食緊飯都係咁講....同埋鐘意拉開話題, 明明你同佢講緊A , 佢就插咀同你講B...High 都周圍彈, 周圍 fing 呢樣野都是....

我下個week 去做評估啦 ~ 到時話你知個 result....

ahpei

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-11 11:04 發表

查實ADHD小朋友都係個個唔同款架~!好似我仔咁,佢係衰無EQ衰衝動同埋好易HIGH同周圍彈,但佢就唔識得駁人咀,把口好渣; 但我朋友個仔又係ADHD,但就算唔食葯嗰時都唔會周圍彈囉,但就駁咀駁上天,把口唔識停,係咁挑釁大 ...

其實我都好同意 chingyeehk 的講法 ~
1.
係咪多數adhd小朋友學業成績都唔好

我的小朋友今年都是小一, 評估左是 ADHD, 人地話 ADHD 小朋友會比一般小朋友聰明d又或者有某種天份 (如菲比斯 - 奧運取8金, 小時候也被評估為 ADHD) , 我阿仔也是不能專注做一樣野, 佢不是發夢, 是會攪東攪西, 所以連打機, 睇電視都唔專心…
因小學功課緊張, 所以我都唔太要求要高份, 最緊要佢明老師講乜, 有留心, 操行不要太差就算了, 同埋返學返得開心 !

2.
做功課做試卷好多時做唔晒

有時我個仔做卷時會漏了得多, 好像不知道要做咁… 所以都幾大影響.
我囡的問題係:
1.
佢做事非常不專心, 尤其是課外學習, 如kumon/英文班, 成日比老師 投訴, 一齊比d練習小朋友做, 人地做到第3-4題, 佢就做完第一題在發夢, 要老師 拍佢, kumon老師 就話叫佢做野, 只係取出功課, 囡就做好多其他野, 要取出功課出來都要十分鐘, 我分別問2位老師 , 都話佢唔係唔識, 只係個腦唔知去了邊, 要人坐在佢旁, 佢又成日完成唔到老師 的指令, 同你講其他無謂野咁

- 我個仔如在大班一起學野, 唔可以同其他人坐咁 close , 因為佢會攪攪陣 , 而家只學 swimming 同個人教授小提琴, 不過老師都好緊要, 如果是 ADHD既小朋友, 不太適合參加呢類的學習班, 因為他們都未必專業地教到有呢類小朋友…如 chingyeehk 說, 單對單會比較合適。
2. 幼稚園老師 都有提過lee個問題, 個囡好主觀, 專注力好低, 小學 老師 都有講佢會發夢, 不過亞囡成績又不錯的, 上了小學 幾星期, 默了幾次書都係9x-100分, 幼稚園老師 叫我再觀察佢

-
可能記性好, 我阿仔都是默書無問題, 但會大意, 所以再睇睇 ~

3. 亞囡多數無法完成一本圖書 , 只係睇圖畫估故事, 要佢睇字, 佢睇幾頁就要轉書, 佢認字都不少but冇心機去睇字
- 我個仔都係,不過我會陪佢讀, 佢自已都會睇但 prefer 我讀, 細個時都唔睇字亦唔記字, 而家佢知道識多d 字有好處, 鼓勵下佢, 自然會睇住黎讀d 字 , 唔記得唔緊要, 要慢慢黎 !

4. 叫佢執書包佢就做做下去睇課文, 直情忘記自己執緊書包, 食飯永遠離位, 做好多其他無謂野, 做功課對腳都唔停得, 突然問你好多其他問題
我個仔都係, 要不停提醒, 指令要簡單, 唔可以太長氣, 如食飯永遠離位 , 就叫佢 “請你坐低” , 做功課對腳都唔停得
-就叫佢 “ 放好隻腳”, 問你無謂野 -唔好理佢, 同佢講 “做埋d野先” , 同埋千祈唔好罵 !

5. 當然亦有一些情緒的問題, 一唔如意就發脾氣, 按不住的哭, 哭到夠先停
-我阿仔都會, 但未之於大脾氣, 多數是心急做事做不到就哭, 同埋非常固執, 通常叫佢冷靜下, 講下道理咁好快無事.
而家我阿仔有接受藥物治療, 雖然會有 side effect , 但我覺得會幫到佢, 尤其是學習和社交, 因我無可能佢去邊我跟到去邊, 都要靠佢自已, 所以建議快d去睇得個安心, 趁她還小時就接受治療, 效果一定會好好多!

原帖由 chingyeehk 於 09-9-30 14:54 發表
Kwan:

大家好呀, 我都排緊期同我囡check adhd, 佢剛上小學, 我有些問題想問下有經驗媽咪:

1.
係咪多數adhd小朋友學業成績都唔好

我小朋友今年都是小一,其實adhd既小朋友好聰明,不過無法專心去做好一件事(打機 ...

所以父母都要上 EQ 班先得...有時情緒既野真係最難控制....

原帖由 ernestchow 於 09-10-6 15:30 發表

我曾看過報道,有A仔會考成績好好有A有B,當然最大功勞是父母,母是full time mami,她說用鼓勵和讚賞代替吵駡,講就容易,做就難,小dEQ都不可,所以他們參加好多 course for家長自己,所以他們的仔好有福氣,一齊成就也是 ...

我阿仔都是, 測驗同課堂上的task sheet 通常都無法完成...應該是做得慢, 比較差的科目是數學, 醫生話因為佢地唔用短暫記憶, 所以叫佢心算好艱難...成日數手指

教過我阿仔既老師都話佢聰明, 不過就是坐唔定, 心急, 無心機做...大家努力啦 !

原帖由 heichunmum 於 09-10-6 23:05 發表
我仔又係默書9x-100,但測驗成日做唔晒搞到低晒分,而家有同佢上空手道,希望令佢個人協調返,同學懂規舉!
老師都係同我講仔仔好聰明,但就係心散,唔專心令佢聽唔到書而令成績差!

所以個個小朋友天份都唔同, 都無話一定...不過我要求唔太高..唔好咁差就得啦.....

原帖由 heichunmum 於 09-10-7 14:00 發表

反而我個仔數學係比較好,佢仲要成日用心算(唔係勁,係因為懶,唔想寫多條直式計,但成日進位進錯)我仔短暫記憶好好,次次默書都可以9x100,但真係短暫,默完就唔記得晒 ...

聽你甘講, 有可能是ADD (專注力缺乏), 不過有懷疑都是盡快去做評估,作出適當的治療.

http://www.adhd.org.hk/adhd/default.aspx?cmd=informations

原帖由 nc2000 於 09-10-10 23:37 發表
請教各位, 我好想揾專家幫手睇下個仔有無問題, 你地認為佢係咪adha 呢?

1. 所有老師/課外老師都話阿仔專注力好弱, 上堂成日遊暈, 好易分心, 但又未至於不停郁身郁勢 (但在街上/商場/店舖佢就會不停攪野)
2. 做功課 ...

Dear cheukhangbb, 打勝障,

我已send email 給你們 please check !

ahpei

Email sent, please check.

ahpei

原帖由 JOJA 於 09-11-19 14:31 發表
我都懷疑個仔有adhd

可否都send mail 給我呀
[email protected]

Many thanks.

Dear pingulinuslee,

據知要到6歲或以上才能足夠評估小朋友有沒有 ADHD, 如我兒子小時間是比較活躍, 但好多小朋友都是這樣, 直至開始讀幼稚園時, 他會不停說話, 會打斷別人話題, 無法集中聽人說話, 說話時太快會有少許漏口, 做事很衝動, 直至 K3 時開始更明顯。不妨叫你朋友多加留意日後入學後的表現, 不過不要當是一種病, 有可能是小朋友的性格黎既....

Dear crazycat, goodluck CKC, samjoalvin, i love miffy, anan3388,

Please check pm or email.

Sorry reply so late !

ahpei
‹ 上一主題|下一主題