用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 09年小一家长交流下
go

09年小一家长交流下 [複製鏈接]

以决定俾小朋友读汉华, 希望与其他家长认识下, 有些关照, 所以先报到.
   0    0    0    0

原帖由 TIN821 於 08-12-3 08:28 發表
Hello, 您好~小女都是明年入漢華, 不知今年收生情況如何呢?

TIN821, 很高兴认识你.
我个是仔.  希望佢地做到同班同学啦.
据我老公係注册时见, (看到个名单), 已注册报读的人数不多, 我估现在有二十几人吧.  

请问你住边区, 会俾小朋友搭校车吗?

原帖由 yeungchingma 於 08-12-4 06:43 發表
hi! 我兒子也註了冊!星期六你們會否去學校開放日?

我都唔打算去學校開放日, 因为同个仔有其他课外活动.

Yeungchingma, 你住边区, 会搭校车吗?

原帖由 Carol88Chan 於 08-12-4 11:45 發表
Hi~~~ 我囝囝09年都會讀漢華。

Carol88Chan,
很久无见你上来, 我最后都决定俾阿仔读汉华 (尽管自行收生派到我自己心仪的学校,但是传统个种), 希望佢读得开心, 并交多些朋友啦.

原帖由 yeungchingma 於 08-12-5 02:55 發表
hellobaby, 我住筲箕灣,打算搭校車,我已向校方取了校車資料

我都係住筲箕灣, 都打算搭校車.
係啦, 你去完汉华Open day, 上来分享下感受呵

提醒大家这个星期六/日, 要到学校办理註册

原帖由 hellobaby 於 09-6-8 15:20 發表
提醒大家这个星期六/日, 要到学校办理註册

更正, 应该是星期五/六.

原帖由 Carol88Chan 於 09-6-9 13:54 發表
Thank you! 我會係星期六去註冊。

我都係星期六去

回覆 1# hellobaby 的文章

终于註册, 并订校服

原帖由 TIN821 於 09-6-23 20:31 發表
請問你們有否參加漢華的暑期活動?我之前報左名, 5知會5會取消呢? ...

我没有参加, 可能你要致电问一问啦!

提醒一下, 明天要回校交购书单
在这, 也想问一下, 你们订了校车未? 要几时订和交钱? 自动转帐FORM 又是几时交啊?

我的儿子是在1A班.
你们知道为甚么副校长转了人?
你们对新校长感觉如何?
总感觉收生人数好像太少了! 每班都不足二十人.

hoichun,
多谢你的分享, 我也觉得新副校长好像很NICE, 并较ENERGETIC.

我不是太担心小班或大班, 而是有点失望, 好像认识和认同的人相对少, 当然希望生气多啲....或者我们要努力PROMOTE 吓这所学校啦....

原帖由 hoichun 於 09-8-17 20:51 發表
吳副校長退休..... 而新副校長都是性吳.   在7月頭學校有舉行家長會...那晚新/舊 副校長交接.

新副校長比我感覺都好NICE ...... 她說很認同我們的學校理念....她會緊加深化各樣, 以小朋友為本開始....等等,  看起來 ...

听你说, 汉华的语言环境真不差, 这正是我最想儿子学习的地方.
我觉得汉华太新, 很多家长都不认识, 如果我们能多讲一些, 让多些家长了解这所学校, 他们也可以有多个CHOICE嘛!
多些学生,多些生气, 多些意见, 学校也会办得更好吧?

原帖由 hoichun 於 09-8-18 17:29 發表
係呀..... 所以可以向新副校長反應一下.....她都有說很喜歡聽家長意見.

其實我小朋友讀漢華...身邊既人都唔太like 這間學校, 一來話係新校, 又話係左派, 又話唔夠深, 又話英文唔好, 又話係中中 (但中學依家都開始有 ...

我请咗假, 应该会每天倍他的. 你会去那几天呢?

原帖由 TIN821 於 09-8-20 08:12 發表
您好!  您們於適應週會返幾多日呢?  我打算返 2日, 因為不想請太多假呢

上咗学都有两星期, 你个仔有无同你讲系学校开无开心,
我个仔就话一半(开心)一半(唔开心), 佢话老师都很恶(尤其张老师), 但有时佢又话老师叫佢地"安静", "QUIET PLEASE", "SO NOISY", 佢话P1A 是全校公认最顽皮, 很好笑.

另外, 你会去副校长茶座吗?

原帖由 anpanman.joshua 於 09-9-10 17:00 發表
新手上路, 多多拍教!!

我仔仔都係今年讀漢小P1, 希望可以同大家分享吓交流吓, thank you!

有啊! 我个仔佢话答问题并拿了礼物(一把间尺), 佢话都几好玩.

hoichun, 我想问吓你觉唔觉得学校方针唔同咗啊?  好象不是活动教学?  之前观课, 佢地都是小组坐(如品字型), 我个仔话现在是一行行坐, 另外又唔见佢有甚么主题研习或讨论, 功课都是抄写, 不知是否言之尚早, 要过一排呢? 请分享一下你的经验, 谢谢

原帖由 hoichun 於 09-9-11 22:08 發表
哈! 我仔上年班主任係張老師, 初初我仔都有講張老師好惡..... 但過左一段時間後.  我再問佢 鐘唔鐘意張老師....我仔答話鐘意...我問點解? (事關你之前話過張老師好惡wor)... 張老師係小息時會同我地玩, 我唔開心時佢 ...

anpanman.joshua,
我都会去副校长茶座, 想了解多些学校情况和方针.

原帖由 anpanman.joshua 於 09-9-12 08:13 發表
hellobaby 我會去副校長茶座, 妳呢?

我仔仔無乜講太多學校嘢, 問親佢都只係答'係' '唔係' '唔知道' '唔記得'... 真係俾佢激死!!

我仔仔都係話一時開心, 一時唔開心, 希望過多一段時間會好d! ...

今天打风, 仔仔不用上课, 他说不高兴因为不能回校.
这是自幼稚园以来, 第一次他说喜欢上学. 不愿待在家中.
真的很安慰啦

我个仔话又换咗位, 是U型坐, 并说最钟意是多多老师喔

多谢嘥, 现时每天他都会讲一讲在学校的趣事, 看来他都几适应小学生活

原帖由 hoichun 於 09-9-15 21:32 發表
聽到你仔仔咁 講...都鄧你開心.

今日我仔仔都講---->哎! 今日學校既午飯係佢至愛....冇得返去食!  真係唔好!   我聽完都想笑出黎....
‹ 上一主題|下一主題