用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 08年9月讀P1 既家長請進!
樓主: hoichun
go

08年9月讀P1 既家長請進! [複製鏈接]

以我上星期参加他们的座谈会,漢华应该是不够学生, 因为他们本来想收多些学生,但报读的不多, 所以只能开两班, 而不是三班. 我比较担心是中学含接, 他们中学是Brand 2 - 中中, 尽管他们说从今年开始, 他们会三班有一班用英文教, 好像又不太好, 有无意见, Share 吓, 吾该.

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-23 15:51 發表

我都有同感,覺得佢哋真係比較小學生,亦比較擔心他們中學問題,始終覺得佢哋中學唔係咁好,所以都諗咗好耐,但係又好鐘意他們小學的教學理念,所以都決入Form申請,因為我諗住到仔仔讀中學時,如果他們的中學都唔係太好的話,就可 ...

I think I will submit the form also.  Actually I would like my kid has a happy primary school life.  I have make a wrong decision once for his kindergarten, so I have a big pressure and stress.

原帖由 minmin 於 08-9-23 20:43 發表
hellobaby,

你簡左邉間幼稚園呀?

西湾河个间"明我幼稚园", 很多时我个仔都话吾番学, 他甚至哭得很利害, 说老师很凶, 说每天都不开心.  我跟我C6都觉得它们的老师没有爱心, 只要聴话成绩好的学生, 态度和见识又不特好, 又讲大话.  当我想转校, 不知是不是我个仔不觉意在校讲过, 老师跟他的关系好了. 我个仔又话不想转校. 之后就回复一样,  其实我个仔成绩也很好, 每年能拿到优异成绩奖, 但他就是接收不了老师很凶, 他常常说很惊, 很怕老师. 到现在K3, 他依然说很憎学校. 他记性好, 他会不开心很久.

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-24 11:55 發表

幫自己的小朋友選擇合適學校,真係好頭痛同大壓力,始終怕自己選擇錯了,會影響到小朋友的未來,所以我會選擇一些愉快學習的學校,而我仔仔的幼稚園就是這種學校,雖然唔係出名的幼稚園,但係就會令小朋友開生學習,我仔仔由Nurse ...

Will you try another 直资小学如港大同学会小学?
Have your submitted the form already?

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-25 11:45 發表

我都有報港大同學會小學,28號 Frist interview,你呢?

My first interview is arranged on Sep 27, 3pm to 4pm.
What is your reference no?  My number is 09100379, that mean I am the 379th candidate.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-26 11:39 發表
一間學校新"開張", 難免會遇上收生問題, 做家長既, 有幾多敢take咁大個risk?
我大女讀緊港大同學會, 細仔而家k2, 開始物色緊學校, 漢華都係我target之一, 19號我都有去聽簡介會啊
唔好話漢華, 就算港同成立左 ...

Charlotte_mom,
Thanks for your sharing.  I also have the same feeling of your.  I think HW will try their best to build the good reputation and word of mouth in the coming years.  My real concern is that I don't like the brand 2 of HW secondary school.  Do you know what brand of HKUGA secondary school?

原帖由 hoichun 於 08-11-1 15:17 發表

傳統名校 vs HW .... 最後揀HW 只是覺得此校的教學模式比較適合自己小朋友.

hoichun,
我想问吓, 你个小朋友读得开心, 但请问你觉得佢学识方面, 会唔会跟传统的学校差些呢? 你又担唔担心佢地中学只是BAND 2 呢?

原帖由 hoichun 於 08-11-3 14:29 發表

你以上問題我上年都重複想了好多次 ... 呢個問題我都有問過校長, 佢話開心上學就等如=學野小左?  開心上學只會另學生在愉快心情學習 更快更易入腦 (即係開心時吃飯都會吸收得好D啦)!  重要係學校是否能提供有學習 ...

非常谢谢你的回复.
其实我都希望小朋友读得开心, 小些压力. 但有时人又没能一下脱离一些既有的框框. 这些日子, 心理压力很大, 老是失眠怕选错, 害了小朋友, 加上孩子性格好象没定紧, 有适当的压力, 他会做得好, 但又不是一个主动,很接受新事物和挑战. 所以比较烦恼.

收到汉华的OFFER LETTER, 将会报读, 但想问一下校车按排. 家住筲箕湾耀东, 有没有校车呢? 请问几点上车?
谢谢

谢谢! 哗很早呢!

原帖由 purplem722 於 09-1-19 16:56 發表
小朋友將會係2月轉到漢華讀小一
有D擔心佢地比其他小朋友遲左半年起步
用英文同普通話上課時會不明白老師講課
希望能盡快適應啦

Purplem722,
你终于决定从东区某津小转来汉华吗?
希望你的小朋友能尽快适应并得到爱心老师的照顾.
‹ 上一主題|下一主題