用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔與英華 - 學校自由度
go

男拔與英華 - 學校自由度   [複製鏈接]

睇學校網頁資料感覺呢兩間算係非傳統教學,家長分享係少功課少抄寫,但功課好有「質素」。亦知佢地收親嘅都係叻仔醒目型。我好奇問下,學校是否都會俾好大自由度呢班「叻仔」?例如做數可以飛steps,做功課唔使跟標準答案,只要有point就得?期望舊生或家長可以分享,謝謝。
   13    0    0    0

回覆 Yanamami 的帖子

男拔同英華都是希望小朋友乖乖就範的學校?呢樣野係我最憎傳統學校嘅其中一點,我以為30年後學校都進步了真係唔明,如果一個人能夠講俾你聽佢點解計到個答案,答案又準確,點解一定要寫齊所有Steps呢?

我嘅意思係一d非必要steps是否可跳,例如題目解到尾是2+2+3,可否直接寫答案7,而不用寫多行4+3?唔好意思比較長氣

不過你提出左一個好好嘅point,就係讀咩學校都好,都是殊途同歸要考DSE。DSE始終只求標準答案,對於培養學生思考及處事能力都係唔理想。當然讀到高中可以選擇出國讀書,不過如果小學時期已習慣只跟從標準答案不思考的話,我覺得就有點可惜了。

回覆 MrBeast 的帖子

有懷疑,但不想去驗,驗了更大壓力。

回覆 Soundervolt 的帖子

非常同意,只寫答案當然不行,但我見一些傳統學校喜歡吹毛求疵(例如畫統計圖時符號畫得不夠平均,但數目正確都當錯),男拔和英華是否這類學校?以上的例子是在一呂和SPCCPS 的習作見過,家長在網上分享,我都替小朋友感到不值。

有原因地守規矩當然合理,但好怕d人不求甚解地要人守規矩。唔係唔得,不過始終充滿疑惑者⋯

多謝分享明白學校咁多老師,總有不同教法,未必個個夾到自己
至少有一些是講道理就好

回覆 cornelius 的帖子

很好的分享,你明白我的意思。有時候計數是一個學習邏輯的過程,有時錯得合理,反而是一個寶貴的經驗。

回覆 JBI1604 的帖子

謝謝分享,其實我喜歡學術型的學校,但教學不要死板。太活動教學的(如CKY)反而不喜歡。但咁理想的學校,考得入先算啦~

回覆 pekovian 的帖子

我就係最怕遇到呢一類老師……當然間間學校可能都會有,但越少越好啦,如果學校大部份老師都係咁懶,真係會令學生讀到心灰意冷。

呢個post好似俾人騎劫左遠嚟咗正題啦⋯⋯因為我自己係讀女校嘅,女校果種嚴格我好清楚,不過成日聽人講男校好自由,所以都想知道男校可以有幾自由,因為自問在女校的確唔太喜歡咁嚴嘅作風,想知道男校啲阿Sir係咪講道理一啲

回覆 Soundervolt 的帖子

原來如此……咁我問嘅兩間學校多唔多呢啲麻煩家長?

回覆 b3410 的帖子

講起呢單新聞,其實我覺得家長應該教育小朋友食別人嘅食物係有一定風險,責任雙方都有,唔應該怪晒分食物嘅小朋友。如果家長只係識向學校投訴,要求學校監察小朋友有冇分享食物,咁根本就係錯重點啦,小朋友將來嘅價值觀都會錯晒。我小朋友而家讀緊嘅幼稚園嘅家長都非常講道理,我真係好珍惜呢班家長,不過我哋都就快畢業啦⋯⋯

Yanamami    發表於 19-5-15 11:09
b3410    發表於 19-5-15 11:02

回覆 cowmoon 的帖子

你嘅分享幾有趣喎……咁IS教乘除數係幾年班?我聽人講IS數學好淺,咁聽落去又唔係真係淺啦,分分鐘深過local?

回覆 cowmoon 的帖子

我都同意要數學好一定要老師好!記得中一時俾唔識數學嘅女老師教,就係叫我列式2+2+3=4+3=7,唔准直接寫答案!我同佢抝左好耐,仲要用英文抝!
‹ 上一主題|下一主題