用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?   [複製鏈接]

timzoeydon 發表於 20-9-25 14:31
轉國際學校之前其實有d家長都比較著重小朋友中文。
無可否認中文比較重要,但係我覺得小朋友嘅智力發展同埋 ...

十分同意
記得有前輩分享轉IS越早越好,因為初小先至係最有價值
IS初小課程係愉快學習,提升小朋友求知欲,激發創意
本地傳統學校課程絕對唔係咁,新派直資學校我就唔太清楚
而我覺得在本地學校讀到四年級以上,思維模式已定型,會跟咗港式個套
正如一些香港學生去外國讀boarding,連埋大學已在外十年八載,但始終要返香港發展,因為思維文化都唔似外地
但好細個讀IS,代價就係小朋友的確似外國人多過香港人,如果你想小朋友似香港人多過外國人,不如搵一間重創意嘅本地小學去讀,可能會比較適合。(我有朋友嫁咗俾鬼佬,定居香港,佢就會安排仔女讀本地直資,就係想佢哋學香港文化)
Just my two cents, 不喜勿插

回覆樓主:

我再重讀一次樓主個post,佢喜歡國際學校教學模式,但為咗幫小朋友打好中文和文化根基,選擇讀幾年local先。
容許我坦白講,呢個諗法有啲矛盾,如果想小朋友用國際學校模式去學習,應該一開始就入國際學校,當然代價就係中文唔會係第一語言。
魚與熊掌不能兼得⋯⋯
相信好多家長都會有掙扎,到底係local好啲定係IS好啲,驚自己選擇錯咗會累咗小朋友。我個人覺得應該相信「命運」,一路讀上去自然會發現小朋友同家長適合邊種學校,唔啱嘅話自然會轉,唔使太擔心嘅。
最後希望你兩個小朋友都搵到適合自己嘅學校~

deco99 發表於 20-9-30 14:52
都唔係咁簡單,我唔想講好多,因為始終係人哋屋企嘅對話,個小朋友都yr7,由k1讀is名校,佢係迫父母買車。 ...

岔開話題講吓,我仔有同學由無車變有車(因為搬咗去大埔山旮旯屋苑),又有同學由有車變無車(因為由村屋搬咗去屋苑)。我屋企有車,但我哋星期六日出街一樣會坐巴士同小巴。
你覺得迫父母買車係家教問題,定係學校嘅問題?
(唔好意思我多嘴,假期前夕輕鬆啲啦>.<)

deco99 發表於 20-9-30 16:06
(輕鬆討論就吹多幾句,放假都無得出遊。)我唔覺得係學校問題,我甚至唔覺得佢有好大問題。可能我表述唔 ...

其實家長嘅理念好重要……家長buy邊一套,就會入邊一類學校。
好似我自己,由細到大都唔鍾意守規矩,所以小朋友出世已經諗一定唔讀傳統學校,我覺得傳統學校簡直係虐待。但我有啲本身好乖好守規矩嘅朋友,佢哋千揀萬揀都要揀返一間學術好,校風嚴嘅學校,因為佢哋重視呢個價值。
殊途同歸,我哋而家都係同行啫。

glam_100 發表於 20-10-1 10:04
我有一個例子分享
小朋友K2, 呢排佢經常同我分享佢的感覺。例如返學,佢會同我講,我感覺到有啲興奮。放學 ...

我最近發現西人教學模式其實又唔會比香港嗰套輸蝕。我仔間幼稚園係一個英國人開嘅,冇syllabus,上堂就係唱歌同埋玩,書都冇一本,更遑論教同考phonics. 初上小學嗰時我都好驚訝local上嚟嘅同學識好多嘢,寫字又靚,有一刻都覺得個仔喺幼稚園學得太少。但學校一教phonics,佢同佢幼稚園同學就好快追上,學術已經同local上嘅同學睇齊(中文除外)。
‹ 上一主題|下一主題