用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日英華面試開始。。2020-2021
樓主: traybee61
go

今日英華面試開始。。2020-2021   [複製鏈接]

fruitfulsnoopy 發表於 19-9-1 11:52
我對穿不穿校服去面試冇意見,只想帶出其實不是間間幼稚園有校服的。
...

係呀,我仔幼稚園係無校服的,所以沒有這個煩惱。
經過K1考名幼全軍覆沒,我終於明白考到名校其實靠不少運氣(+/-人事),如果預備充足也不能進入二面,就當是輸了運氣,下年再來吧!
各位媽媽共勉~

eva6899 發表於 19-9-2 11:37
請問面試考D咩?可否分享下 謝謝

【小一面試現場直擊】英華小學 考生分享:故事閱讀玩配字遊戲 https://www.hk01.com/article/369201
不過個人認為出左街嘅內容應該不會再考

恐龍爸爸524 發表於 19-9-3 13:27
讀書並非一朝一夕 , 係要慢慢提升的 , 如果入去前我已經 18 搬武藝 ...... 老師肯定喜歡啦 , 個 D 小朋友亦 ...

希望你不要介意我的回覆有點直率。
如果你有心去認識英華,你應該知道這是一間專挑精英的學校,不是「有教無類」的學校。
從簡介會(網上看的),介紹學校的VCD,派發的刊物,到面試當日的學生表演、學生義工的表現⋯⋯無一不反映出他們的學生並非普通人。
大B細B,名幼不名幼不是重點,重點是小朋友都是天資聰穎的人中龍鳳。
我仔考完都知佢炒硬,不過見識下大場面都好。另外我覺得報名費都算抵俾的,因為真係有好多禮物拎返屋企,包括一些育兒方程式。
小一面試除了結果之外,過程也十分重要,透過準備面試父母和孩子都會成長!

我仔無俾人問任何問題,只叫佢讀書。所以出來都知炒硬~

beryllium 發表於 19-9-12 12:45
我仔都係喎,佢話老師教淨係教佢畫畫同睇圖書,冇問佢野冇傾計。。。我諗係咪老師好有技巧咁問炸。。。
...

我仔星期四下午面試的,你小朋友呢?佢果場面試話有兩個小朋友搶書,唔知係唔係真……

Jecabayle 發表於 19-9-12 13:42
應該有叫佢埋佢考佢,是唔是仔仔唔記得咗?
我唔肯定網友仔仔情況,但我仔都係睇一本書會睇好耐嘅人,唔似其他小朋友會不斷換書。另外老師都有教佢畫畫,問佢可唔可以畫靚d(我仔畫畫堅係醜嘅-_-)。我諗老師對於呢類小朋友處理手法都係差不多。我仔怕醜型,佢之前幼稚園面試係一粒聲都唔出果d人

Jecabayle 發表於 19-9-12 14:19
英華老師好有經驗嘅,對怕羞仔用其他方法引渡。等大家好消息!

不過呢樣野我幾欣賞英華,怕羞仔唔同陌生人講嘢唔係罪,其實老師係應該搵其他方法去測試佢哋嘅認知能力……對於一啲因為我仔唔講嘢而唔收佢嘅學校,我其實覺得個面試係唔公平

Jecabayle 發表於 19-9-13 15:20
哈,死得,我個仔話自己睇咗好多本書!

唔係喎,我見書局嗰啲書蟲都係不斷換書睇的。我仔一去到書局只會搵玩具,讀書都是來來去去嗰幾本。
‹ 上一主題|下一主題