用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教如有私小offer,現不註冊,扣門成功先交註冊証可以 ...
樓主: fay1001
go

請教如有私小offer,現不註冊,扣門成功先交註冊証可以嗎? [複製鏈接]

PPyeung 發表於 18-6-3 08:09
不去註冊代表放棄政府位,個game 玩完。
如果要去官津直叩門,也去註冊先。之後叩門成功才取回証
...

不去註冊不代表個遊戲玩完,冇得叩門。好多考到直資/唔俾抽嘅私校嘅小朋友,之後都會去叩門。如果叩門成功,去小一入學組到辦理手續,拿張新嘅註冊證,就可以去叩門小學註冊。但樓主有私校位,如果一定唔去所派小學讀,其實唔洗去註冊。之後,叩門成功,就直接用手上註冊證去註冊就ok。

PPyeung 發表於 18-6-3 09:03
https://www.hk01.com/親子/194238/小一派位-統一派位周六放榜-專家-即使派位不理想也要先註冊

...

「教育顧問Ian Tsang提醒家長即使派位結果不理想,也緊記根據教育局的資料及程序,到所派學校完成註冊,若之後成功叩門,只需去已註冊的學校取回註冊證,然後再去新的學校註冊就可以。」

——他只是提醒正常程序,冇話唔註冊代表冇得叩門。如果冇私校位,咁梗係一定要去註冊喇

PPyeung 發表於 18-6-3 09:09
No, 我當年一樣情況,有私小backup, 一定不會去被派學校,但朋友也提醒我去註冊先,之後慢慢叩門
...

我當年有私校,冇去所派小學註冊,之後去叩門成功,拿手上註冊證去叩門小學註冊。完。

PPyeung 發表於 18-6-3 09:13
只怕叩門學校見到你放棄被派政府學校,可能不敢取錄你。
安全計,註冊左先,之後慢慢叩,我相信你去被派學 ...

學校係唔會知你註冊過邊間小學,幾多間小學或者有冇去註冊獲派小學。每次嘅動作,只係交出手上/去前一間註冊小學拿回註冊證。

我所講嘅去小一入學組拿張註冊證係只apply喺冇經過大抽獎嘅小朋友。並唔係你放一張喺一間學校,然後再去申請張新嘅。係唔得!

我只認為一個如果有私校offer嘅人,如果再去註冊唔讀嘅官津,係一個人霸住2個小學位。

所以,最好每次拿住一個位去換另一個位。將心比心。

PPyeung 發表於 18-6-3 10:15
否則越來越少人想在BK發言

其實大家都好平心靜氣地傾,不過看見有不正確訊息,大家有經歷過嘅家長都希望可以指正,唔好令其他家長誤會。如果唔係,上EK參考資料嘅價值係0。

mcl203 發表於 18-6-3 11:13
我又講吓,叩門成功去註冊唔一定要派位證,我哋當年註冊係無須要嘅。要收派位證,係學校防你轉船,只係學 ...

正如有d私校會要求收,有d唔會。做法學校自己定。
‹ 上一主題|下一主題