用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2011/12 小一家長交流區
go

2011/12 小一家長交流區 [複製鏈接]

你地好,女女瀆1A!

你地要返工,咁係未訂飯呀?

暫時亞女話lunch box ok la!

會去呀,仲要細仔請假一齊去!

你地會參加咩課外活動?

係囉,詩班有得揀嗎?我見通告淨係有得揀參唔参加壁球選拔。

亞囡就報咗揚琴,而家就報埋英語故事&小DJ(唔知得唔得),但係好茅盾,又想比佢玩,又唔想佢咁遲至放學!

原本旅行我都唔比亞囡去,但老師打電話來話得佢一個唔去,所以唯有比佢去囉!

回復 6# praynpeace 的帖子

你可否擧例,我唔係好明你話口頭要帶d咩?

但亞囡今日就明明晒所有功課返去,但就被寫手冊話欠交2樣功課囉!

回覆 11# praynpeace 的文章

老實講,亞女無提過中央宣布d乜,但課堂如視藝或常識既'口頭'提醒就有講過吓,但若然有漏就真係唔知,因她本身唔記得就係唔記得!

管弦樂不是都在SAT 9A-10A嗎?但其實揚琴都改了時間,原本話WED跟住話FRI!

數學評估,都有d擔心,但並非擔心亞女的計算能力,而係擔心她的解題能力和考試技巧!

提提大家,如果寫X數的"組合"請勿請'0+X'或'X+0',係唔得0架,但我都好難解釋到亞女明白點解唔可以咁寫!真頭痕!

另外,中文科背詩好似背得太急太密,兩三日時間,剛背完一首又背另一首,都未真係好熟,字都未認晒,好快又唔記得,遲d如果要一次過背晒就慘啦!

開學到現在也沒有中文英文默書

回復 22# Summer 的帖子

Thanks a lot! 以後多多指教!

去完旅行啦,你們有無去做義工家長?情況如何?要抽纖嗎?
好在天氣算好,唔洗晒,又無乜落雨.
我就驚亞女餓親,點知佢就玩到唔願食野!

回復 26# Summer 的帖子

星期一手冊Eng 功課 WT1,你仔仔有無,我就揾唔到,亞女又唔知,又話無Eng簿放學校,但又無寫欠交喎!真係

仲有,唔知你木Gramma有無貼名,我就無,因家長日Mrs Yeung話唔會收,點知收了蓋印仔然後即日派回,所以亞女就攞咗第二本返來! (因包書方法不同,我認得)

各位,下星期運動會見,大家加油!

各位,你地小朋友有無參加星期一後課外活動小DJ? 亞女話超悶喎!

有無人知係未有課外話動有牧童笛&體操,有朋友話佢識有朋友既小朋友小一有參加,但明明睇晒d通告!!!

Summer,
Thanks! 亞女本Grammar終於游返返來,因為响某內頁寫了亞女個名,但包書膠就被拆走了?!星期四攞返人地本Grammar返去還,但無名,希望可以物歸原主啦!

大家多d交流下啦!
‹ 上一主題|下一主題