用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孩子獲心儀幼稚園取錄的媽媽,請進..... ...
go

孩子獲心儀幼稚園取錄的媽媽,請進..... [複製鏈接]

另一個小小心得提下家長, 準備d好細粒既糖/提子比小朋友, 當佢等到不耐煩..我會比我仔食. 好快食完/食左老師都唔覺
<- 呢一招我出過, 結果我囡囡一路扭計要我再比提子......
原帖由 NICOLE123 於 10-1-28 09:47 發表

完全同意 !! 家長好大影響
我仔正正完全比我影響哂!!!
同埋家長既自信真係好重要.自問每次interview我準備充足
表現到自信比老師睇. 同老師既眼神交流.好重要
仲有係唔可以表現不耐煩.就算係熱 係要排隊 係等左好 ...

其實如果家長是"識諗"的, 去到那家幼稚園都會對小朋友好, 畢竟幼稚園只是一天3小時的課, 最大影響的還是家庭教育....  如果只靠學校而家長不(懂)教的, 入了名校又如何?
原帖由 pamelaywy 於 10-1-27 22:14 發表

我的也是0701大仔, 不要覺得失望, 取錄因素之多可能超乎你想像.
看看我這篇分享, 你可能也會想到更多不同的理由
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=8807 ...

是呀, 我囡囡平時都是會請其他小朋友食野, 她都不太貪吃的, 其實我in左咁多間, 就只有這一間有帶提子, 我估最大原因是我囡囡其實一入學校已經唔鍾意同好扭計, 去到第一round仲要group in, 我已經知衰硬, 坐在我旁的家長媽咪仲好好心提我叫我比d餅餅之類東西tum下佢, 我就拿出提子, 誰知我囡囡更加發顛, 那次是她表現最差的一次..... 所以真是個個不同, 而且真的很視乎當時環境, 不過我自此之後的interview 都不敢再帶食物....
原帖由 NICOLE123 於 10-1-28 10:24 發表

哈哈 咁其實我有借個位讚下我個仔先
佢從不貪吃.一粒糖比佢佢可以拎一星期都唔食
佢如果有4粒 可以只食一粒 其餘三粒分比其他人食都無問題
所以人地work既方法又唔一定係自己小朋友身上實行
各人跟自己小朋友既性 ...

其實大人都一樣有時會情緒低落, 如果可以好似nicole 囝囝經常都保持狀態就當然最好, 我相信nicole 好心機教之餘囝囝資質亦是很高, 無容置疑, 但一般小朋友心情都難以捉摸, 所以考幼稚園真的很講運氣.... 我比較好彩的是去in 心儀學校時女兒能發揮水準.....
‹ 上一主題|下一主題