用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? ...
樓主: 妹妹豬媽媽
go

收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? [複製鏈接]

細仔做下年大仔, 可能會在最初三年有很好表現, 但經驗告訴我們一旦上到小學或中學後大細仔的水平就會差不多, 甚至細仔會後來居上.

我會長遠d想,到個仔女上到小學or中學, 見d同學都比自己細好多,甚至可以大人地一年,會唔會覺得自己怪,如果再唔好彩些讀得唔好又要留班,分分鐘比同學大兩年,到時會更加自卑...

我情願這一年quota留返將來真的追唔上而repeat,而不是現在太早期黎爬頭, 畢竟只是幼稚園, 要repeat就留給上的中小學真正學習更多多元化的學術, 何必急在一時?

其實我覺得打擊細b的自信心的人恐怕就是家長自己,佢都未試就話佢唔得,為何不給點自信自己的小朋友?遇挫敗就一定沒有自信?
事實上,08年的出生率比07年更高,到時又會有另一番競爭。不過請留意一下,不是每一間學校都會收之前一年出世的小朋友。
我的小朋友都是平庸細b一個,我都覺得十分無奈,不過小朋友何時出生我們沒辦法控制,我們只能控制自己的心態。
原帖由 BBB2006 於 09-11-24 16:36 發表

但好多細仔小學初期都會面對追得好辛苦既情形喎, 會唔會打擊到佢地既自信心喇~~ 無論小朋友定大人, 做咩事自信心係好緊要, 而且一開始底打得唔好, 勉強讀上去都好辛苦..............咁! 係唔係個時先再決定留班喇? ...

今朝睇到報紙講:

"人生是馬拉松,初段超前不一定保持領先,起步較慢也可到中段才顯示實力。"

希望各位細b加油, 共勉之!

深井DY, 我姪女12月26日出世, 現在已經差不多升中, 她沒有留過班, 她在區內最出名的小學就讀, 成績中等, 用心向學又有自覺性, 是另一細b成功例子: 她首輪15分(沒有宗教)+第二輪本區都抽不中, 最後是在300名扣門當中只收10個的其中一個, 所以大家不要以為只是大b才有優勢, 後天培育才是最緊要。

我只是想和大家分享一下細b的成功例子, 希望大家不要灰心和鼓勵大家為大家打氣, 別過早"標籤"細b, 給自己的子女一點信心吧, 做大b or 細b是個人選擇, 如有冒犯請見諒。
‹ 上一主題|下一主題