用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有點無能為力....
go

有點無能為力.... [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 siumiu2010 於 11-3-30 12:47 發表
中三選科, 作為家長想他選phychem or bio/econ, 但....唉...小兒不喜歡, 現在說服緊他....

他理科只選chem, 跟住bafs/econ , ict,

這幾科易讀嗎???在公開考試易拿高分嗎???? ...

我同你有相同既情況...我個仔都係今年選科...我心目中既科文同佢都有較大既出入...已討論咗幾個月...而家我都準備讓步...始終讀書既係佢...希望我既做法係正確啦...互勉之...

而家惟一最令我頭痛既係通識的語言選擇上我同個仔仍有分歧...因個仔聽大過佢既師兄講選中文好(真係唔好睇小同輩既影響力)...所以佢都想選中文...不過我就有唔同意見...而家相互說服緊...想請教其他家長有否呢方面既見解?...

醒目開學勳章

原帖由 lk362 於 11-3-30 22:52 發表

Your son's school can choose Chinese/English to be used in LS?
Is it you want him to study LS in English?

係阿...學校要求係4月上旬前初步填報選科項目同選擇LS的語言...都頭痛緊...
‹ 上一主題|下一主題