用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 讀宣小好辛苦 ??
go

讀宣小好辛苦 ?? [複製鏈接]

原帖由 filleul 於 10-6-9 12:58 發表
其實當初爲小女選擇宣小,都戰戰兢兢,擔心她(和我自己!)會受不了坊間傳言的功課和考試壓力!

當年小女是獲派第一志願,雖然不是頂級名校,但也是不少區內家長追求的熱門學校,可謂“地區名校”。話雖如此,我幷不是熱切興奮,其實 ...

絕對讚同你所講的,雖然我個女成績一般,但已贊咗個品德、讀書風氣、獨立、自理、關愛,就算只派一般英中我都願,和你一樣宣小係我o既首選,我兩個女連大抽獎都無參加添,考試仲有兩日,加油呀!

Twosonspa:
無錯,宣小真係俾咗好多機會去train up小朋友,當然過程係辛苦,但正面啲睇,經過訓練,累積經驗,才能修成正過。小朋友present技巧,真係不容至疑,行出嚟夠淡定,亞囡今年小二,每逢present,不論常識project、science project、同埋oral present,(內容就梗係我寫啦)佢睇完一次,再讀返出嚟俾我聽嗰陣,唔駛教就可以分別每一句邊度要大聲邊度要停頓幾時需要eyes content,每次都要背成張A4紙咁長o既講稿,無失場,表現投入,俾我都緊張同擔心,但亞囡真係當一樣普通功課咁做,我唸學校o既train up真係幫助好大

講多句,唔辛苦(讀書),又點得世間財呀(考到英中、band 1學校),相信畢咗業o既,亦都會以宣道爲榮!

終於可以鬆一口氣,開開心心上小三

原帖由 nabi 於 10-6-22 13:30 發表
If interested of  P1 books, pls contact for sale!

Nabi:
Pls check PM
‹ 上一主題|下一主題