用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-8-28 10:19 發表
Anyone wants to go to "drink tea" after taking the child to school?  I think I will take a day off on Sept 1 ar!

我冇問題, 幾點, 邊到?

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-8-20 22:11 發表
嘩... 要追番好多頁呀,

好多問題呀! 真係就黎開學啦.... 唉~
3. 開學茶聚, 好呀, 不過我要睇埋阿細那天放幾點, 是否9月1 日那天呀? 時間同地點會是....?

報名:

搵到

9月1日開學茶聚報名處:
時間地點待定

1. 1429
2. jc_mom
3. 得意媽

醒目開學勳章

2A
得意媽, kachunma, littlehipo, winny,bluesky999

2B
AnnKwok, jc_mom, rubyngan, wasabb, littleworld, 1429, sac.wen, Gicobaby,  kaka_c, carsondaddy,

2C
yanma2002, Heiyanmom

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-8-28 13:37 發表
How about restaurant in 新世紀廣場 or foodcourt there?  We can wait at the school's entrance after the bell rings.

相信飲中國茶方便傾計, 新世紀廣場都有好幾間酒樓.
就鐘響學校問口等啦!
有興趣請盡量留名, 以便計人數訂枱, 若有意見/好介紹請提出!

1. 1429
2. jc_mom
3. 得意媽
4. kachunma
5. Littlehipo

醒目開學勳章

暫時有7位家長, 我今晚訂定10位, 歡迎各位明天隨時加入!

相信飲中國茶方便傾計, 新世紀廣場都有好幾間酒樓.
就鐘響學校問口等啦!
有興趣請盡量留名, 以便計人數訂枱, 若有意見/好介紹請提出!

1. 1429
2. jc_mom
3. 得意媽
4. kachunma
5. Littlehipo
6.bluesky999
7.Gicobaby

醒目開學勳章

原帖由 Yanamami 於 09-8-31 10:27 發表
Finishes at 12:25 tomorrow.

通告#041 寫12:15
我囡搭校車, 所以我冇為意, 通常上車先通知我地幾點落車.

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-8-31 12:21 發表
請問通告#041是幾時派的??

幾時派就唔記得lu, 幾個月前既事
不過你可以上網check 番丫!

醒目開學勳章

原帖由 rubyngan 於 09-8-31 13:58 發表
得意媽

你係咪訂美X酒樓飲茶?
我都會返。。唔知P4班媽咪係咪都飲茶呢。。
又唔知會唔會坐隔離枱呢?

c 伙, 皇x 同 潮x 最早都要9點先開市, 美x 裝修梗!

all parents > 咁我地去邊到飲好? 可能最近要去到太子! 還是地點照舊, food court / 其他餐廳?

更新16:26
訂左太子始創商場煌x 酒樓, 各家長明早再決定飲茶/新x紀餐廳啦!

要pit 喇! 明早見

醒目開學勳章

Yanma2002 > 身體緊要, 祝早日康復!

littlehipo > 係學校成日見到你(因為你生得好高: )
今日終於認識到你

今日好高興認識咁多位家長呀, 幸會! 幸會!

sw > replied, tks!

醒目開學勳章

估唔到p2 都可以網上查功課
唔知維持幾耐呢

醒目開學勳章

溫馨提示:

學生相攝影服務只提供小一及小六學生.

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-2 21:05 發表
Dear all,

I have a template in Corel Draw. Just place the photo into the template and exported to jpeg. Photofinish 4R size. 4 nos (1" x 1.5") will be resulted. If you make 3 copies, there will have  ...

littlehipo > 多謝你先, 有需要時會聯絡你

亞囡舊年影果d 剩餘3張, 今日再係學期尾果袋垃圾到摷到老師派回用剩3張, +埋剛好6張  

kg 時候我都係用d 咩咩photo diy 整學生相, 都幾好玩!

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-9-2 17:45 發表
I just called the company, their location is in Wanchai, phone number is 2525 5088.  However, the price is expensive for individual customer, they charge $220 for 1 dozen photos!  

I asked them wheth ...

丫! 今日都有上過佢地網頁, 大家有需要可以望望.
http://www1.gfoto.hk/showroom/model/T0127/templateCustomWebPage.do?customWebPageId=1224863575091&webId=1222990008670&editCurrentLanguage=1222990008734

醒目開學勳章

原帖由 sac.wen 於 09-9-2 18:32 發表
剛剛入左學校查功課個系統, 個介面整成一塊黑板咁, 好有趣

收工先, 88 !

我都覺得好有親切感

醒目開學勳章

原帖由 sac.wen 於 09-9-3 00:16 發表
講起列印証件/學生相軟件, 以下呢個我用過 -- 佢易用, 唔佔位, 又有多種相片大小選擇. (用作私人用途不用付費), 強力推介 :

http://www.openplatform.com.hk/Chinese/photoDIY.htm ...

我都係用呢個 :
認到d小朋友認唔到個網址

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-9-3 21:59 發表
sac.wen,

好耐唔見你啦, 你好嗎? 掛住你呀!

各位,

我諗住去買寫毛筆嘅"宣紙"呀, 有冇人都諗住買呀? 如果有, 我可以順便同大家買埋, 留名, 班名同數量比我, 我可以早上回校交比各公主王子.

...

你買黎自用/堂上用?

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-9-3 22:20 發表
得意媽,

唔好玩啦, 梗係比阿囝書法堂用啦, 我邊係果隻得閒在家寫書法嘅人呀!  比你笑死我!

學期尾比書簿費已包埋1包宣紙 價值27個大烊.

又係打通告#既時候喇, pls refer memo #015/0906
乙類-校簿及文具用品

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-9-3 22:31 發表
Oh, really? 咁就好啦, 我見今日通告話各樣也自備咋, 唔該晒你呀, 果然係好秘書!

仲有果盒25色粉彩, 同p1 下學期一樣架, 如果仲有係到唔使買喇.

醒目開學勳章

英文補課班設於星期三, 上學期開始.
與排球培訓班撞期
我已經唔得醒, 應該問埋中文同數學架嘛

醒目開學勳章

2A 功課 >

今日小囡冇返學, 可否告之詞一(2)寫邊幾組字? 每組寫幾多次?

另外: 可否email <中> 課程大網, 先謝!
‹ 上一主題|下一主題