用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望&港同
樓主: 蝦米豬
go

德望&港同 [複製鏈接]

回覆:德望&港同

港同唔清楚,但我對GH 印象十分麻麻,上年我帶阿女面試小學,她不幸早上發高燒,面色青白+個mask,剛好見到 Sr. Pauline在禮堂門口迎賓,我就問她在哪裡排隊,結果她完全無理我地,只俾眼色個主任,個主任又無對我地講野,只係再搵個大姐姐來"招呼"我地。修女同個主任就閃埋一邊,一人一部睇ipad,成件事我覺得間學校好冷,見到小朋友病到呆呆地一句問候都無,毫無人情未!網頁裏張張相卻見 Sr. Pauline四萬個樣,但真人版卻cool 成咁,我未見過D咁出風頭,毫無愛心既所謂"修女"!上樑不正下樑歪,慶幸佢無收我個女,朋友個女讀緊德幼,她也放棄入GHP,一間以天主教為名的超商業名利小學,朋友讀完三年都徹底死心,她不會幫細女報。

國家  危言聳聽!!  發表於 15-12-21 16:36
布希亞  咁又好難以此作准  發表於 15-12-21 12:02

回覆:布希亞 的帖子

其實都好後悔阿女發住高燒咁辛苦都生長水遠走去博一蒲,就係為左佢德望個名,好不值得!
朋友話硬件超好,校園大,有泳池...點點點,但軟件好唔得,老師無愛心(我感受到),turnover rate 好高,有心既老師都會好快走。

回覆:德望&港同

其實我的經歷係個別事件,但卻令我對這校的第一印象感覺已不好,只想話既然修女咁有心出黎迎賓,但又唔想理野,可能修女已經答左100次同一答案,我係第101個,所以好 annoying,要同主任一齊閃埋一邊掃ipad...個下...我都幾shocked。阿女發燒我都唔想,又唔可以改期,我問在哪裡排隊姐,唔係問急証室係邊喎,唔使咁cool 掛,so unfriendly。
學校好壞的確唔好聽人講,自己要親身感受下,尤其唔好信簡介會D表面野,sometimes, some schools are too good at marketing skills,要留意深層一點,之前有家長提到觀察返學放學的學生,可以問下佢地和家長的 comments,自己也會體會多些,可能更真實些。

‹ 上一主題|下一主題