用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 上學期過去,大家有否後悔選錯學校?
樓主: aidenmikie
go

上學期過去,大家有否後悔選錯學校?   [複製鏈接]

引用:Quote:HealthyB+發表於+15-1-20+12:03+最好

原帖由 PT-Love 於 15-01-20 發表
每個用家都會有其想法,何以結果變成指罵呢?
當你們在說人不對無禮時,又是否有留意一下  閣下的用詞會否 ...
我完全沒有不礼貌。。只係我地一認同学校,有人会话: 你係米校長本人?又話我們自私,没為替孩子想。又話我們怪獸家長。。又話全部小朋友變操卷robot! (我完全吾觉) 我仔小一,又会話你不明白他們。。。。

每間学校各有好處,各有fans, 不要全世界認同你的,才是正確!我深信每間学校都不能100%滿足所以人,同各家長要求!做家長的,要看看学校是否適合之餘,也要看看学校其長處。。若有不足,可與自己小朋友外面加强栽培一下。。

不適合的,再呻再呻也沒用!学校不能為你而改變所有,想辦法自己解決吧。

引用:+本帖最後由+sumaggie101+於+15-1-20+13:13

原帖由 sumaggie101 於 15-01-20 發表
其實我都好心痛!

我問過班主任,話來年應該3x人。介簡会開学前会有,好似八月尾。。吾太記得。。

回覆:上學期過去,大家有否後悔選錯學校?

仲有話校長不聽家長意見。。但学校一開学發信比家長投票,選大家exam /test 比例,我十分欣賞!

另外有小一家長不滿小一有unseen, 已取消了。。但其實個人覺得unseen ok, 只係一兩句。。比小朋友知道看多些書才認識多些生字。。不只是跟範圍讀。。但可惜。。取消了。

另外家長会,校長叫有question的家長可留下discuss, 因為之後我地仲要上課室與班主任見面,不想阻大家時間。。但那位家長仍然不礼貌地發問。。打断校長既說话。。

仲有高年级既bridging course係optional, 吾想参加可以吾參加,冇强迫的!

回覆:ChingHinW 的帖子

P1, my class no one leave...i heard 1 leaving to wah yan

大家努力吧!正面d面对changes. 其實世界在變,社会在變,政府政策在變。。。。每一變都有人like有人吾like。。只係吾需要太偏激。。逆者必死甘樣。。

回覆:paintmom 的帖子

你親身訪問了他們全部?

同埋,請問如何知道每年全校幾多人走?

回覆:wwlylo 的帖子

都係果句,希望你找到岩你既学校!不需再repeat repeat 向到呻了

亦希望你做人可以正面d面对。。太偏激和負面对你同孩子都吾好!

雖然我不同意你們所說,但不再重覆長篇說了!😥

回覆:PT-Love 的帖子

我向尼到吾同topic都見到好多長篇的用心良苦posts了,不是叫重覆,叫什么?

我地尼d認同学校的,仔女向学校開心上課的,被你們全部新開的賬戶会话我們自我感覺良好!😧😥😧😥

回覆:Dolphinmom 的帖子

Thanks, 我無勞氣,只替新校長及学校不值。。因為我見校長係好有心去改策同與家長相討。。

回覆:ChingHinW 的帖子

係啦!有家長竟然大大聲問可否放学后冇功課!!!!!

如果冇,我先吾like! 入得高小,預左有功課啦!

仲要吾好語氣。。。好激動。。似層相識的。。。

回覆:Dolphinmom 的帖子

Like你尼句。。吾做吾錯,少做少错,多做多错!好過乜都吾做!👍👍👍👍👍

回覆:Charlotte_mom 的帖子

对!不要一吾同意其想法就話人自私,又沾沾自喜,又自我感覺良好,不為孩子著想。。多不能盡錄。。

同意,真正用家加油!下星期测驗,努力温習。。繼續開開心心上学去

回覆:JoJo 的帖子

👍👍👍👍👍

引用:版主按:+根據本討論區基本版規列名,+如有用

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:版主按:+根據本討論區基本版規列名,+如有用

原帖由 JoJo 於 15-01-22 發表
版主按: 根據本討論區基本版規列名, 如有用戶開設分身以達至個人目的, 經查證後, 所有戶口會被封戶, 敬請留 ...
👍👍👍👍👍

引用:Hi+PT-Love+/+Paintmom謝謝您們的回應。作

原帖由 Mrs.Luckycat 於 15-01-23 發表
Hi PT-Love / Paintmom

謝謝您們的回應。
👍👍👍👍👍

‹ 上一主題|下一主題