用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
樓主: hudsoncwwong
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

引用:唔好意思,我並非喇沙書院家長,想問下貴校

原帖由 worriemama 於 15-12-07 發表
唔好意思,我並非喇沙書院家長,想問下貴校今年有無Christmas Ball? 小女告知有人繳請佢去喇沙的Christmas  ...
LSC係有christmas ball的,但幾点就唔清楚,我冇問阿仔

引用:想請問喇沙中一至中三(即未分科前),會否

原帖由 ys_ka 於 16-01-12 發表
想請問喇沙中一至中三(即未分科前),會否同班同學直升(三年均同班)?
另,想請問現時中四分別開幾多班 ...
【想請問喇沙中一至中三(即未分科前),會否同班同學直升(三年均同班)?】

不是同班直升的

【另,想請問現時中四分別開幾多班理科班,及幾多班文/商班?】

其實現今選科已經跟我們當年不同了,不再是以纯文/理/商去分班的,學生可以較有弹性去選科

引用:回覆+longlokma+的帖子 【想請問喇沙中一

原帖由 ys_ka 於 16-01-13 發表
回覆 longlokma 的帖子

【想請問喇沙中一至中三(即未分科前),會否同班同學直升(三年均同班)?】
【請問知唔知道喇沙小學是否亦不會直升,每年都有好多新同班同學?】     對!喇小每年是重新分班的。除了小五升小六,即小五同小六是同一班同學。

【同一班同學可能有讀緊文/理/商?如果係的話,請問知唔知中四以上每年都同中一至中三一樣唔會同班直升?】     中四至中六是同班直升的。

ys_ka  Thanks!  發表於 16-1-13 22:23

引用:請問想朝早坐+25M+小巴,要幾點去到車站先

原帖由 BeadBead 於 16-01-14 發表
請問想朝早坐 25M 小巴,要幾點去到車站先唔會遲到?
不如同時留意下可以搭邊條巴士線,其實沿港鐵線有好多巴士都到喇沙利道的,車又快又密,例如九龍灣站有1A, 彩虹站有27,42等

引用:見家長時問過老師,+佢透露如選修理科,+就只

原帖由 joemyt 於 16-02-01 發表
見家長時問過老師, 佢透露如選修理科, 就只會睇理科成績.

可唔可靠?
唔可靠,绝对唔係,除非下學年升F4的突然改制,但我唔信会改

引用:回覆+1773+的帖子 你意思係:如果阿仔想讀

原帖由 joemyt 於 16-02-03 發表
回覆 1773 的帖子

你意思係:如果阿仔想讀理科,就睇全級名次同埋數學名次? 就係咁? 咁都無咁驚,只怕要睇 ...
唔只係數学科,係會睇你想揀的數理科,但呢样係其次,最紧要係全级名次,總之排前可以揀先,排后就要睇有冇位剩,你去求位时才会考慮你的个别科成績

引用:回覆+1773+的帖子 你意思係:如果阿仔想讀

原帖由 joemyt 於 16-02-03 發表
回覆 1773 的帖子

你意思係:如果阿仔想讀理科,就睇全級名次同埋數學名次? 就係咁? 咁都無咁驚,只怕要睇 ...
即係話假如有人中、西史科好勁但phy,chem弱,但全级排名較前,佢绝对可以比排名后的優先揀入理科班,咁当然老師會比意見啦,但如果佢想讀理科,佢依然有優先权揀入理科班

引用:Quote:原帖由+joemyt+於+16-02-03+發表回覆

原帖由 longlokma 於 16-02-03 發表
即係話假如有人中、西史科好勁但phy,chem弱,但全级排名較前,佢绝对可以比排名后的優先揀入理科班,咁当然 ...
補充,全级名次是指所有科目總分得来的全级名次,非指个別科的名次。總之你叫阿仔讀好所有科,總分全级排名40名內便應該可以稳陣選自己想入的班了

引用:回覆+longlokma+的帖子 我見有班會分流,

原帖由 BeadBead 於 16-02-03 發表

我見有班會分流,例如 4G 可以揀 Bio/Econ/BAFS, 咁係咪規定每科 12人呀? ...
不是科科相同人數的。据我所知,今年4G最多人揀讀Bio, 而揀讀BAFS只有數人

BeadBead  Thx! 咁都好有彈性喎   發表於 16-2-3 23:04

引用:請問各位知唔知,F.1+叩門試的maths係中文

原帖由 joemyt 於 16-07-06 發表
請問各位知唔知,F.1 叩門試的maths係中文卷定係英文卷? 同埋幾時考?

我相信叩門试的數學卷唔会係中文,因正路係比中一程度試卷(只係個人推測)

引用:回覆+longlokma+的帖子 [size=16.8656px]

原帖由 rickykan1 於 16-07-07 發表

上年F.1 叩門試的maths係中文卷
噢!竟然係咁,thx!.........小學考插班都考高一年,叩中一門反而唔驶😅

grandmalolo 發表於 20-2-28 14:28
入FORM 1前暑假要備定FORM的書嗎?有無現有家長?

如果本身成績底子好,唔需要特別備課中一。不過唔好比仔暑假太hea攪到心散,最好趁呢段日子多睇課外書

1773 發表於 21-9-10 16:14
校方應該有特別用意的,只係應該同學生和家長解釋下。其實唔止家長有疑惑,對學生心理都有影響。
...

咁G班依然冇變係最受歡迎的班?

prettywong 發表於 22-8-3 00:31
中一新生報到!多多指教!
想請問PE衫褲昰帶回校換,抑或可以著返學?
今日去買書,好多書!🫢 ...

背心喎,唔會穿返學
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊