用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels
樓主: summerhotel1
go

[英國] 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels   [複製鏈接]

幸福花海 發表於 21-1-5 09:48
但今早睇電視新聞都係話取诮考試,應該都係啦

我同意16樓講,始終官方冇正式公告取消, 暫時都只係記者自己詮釋

poonseelai 發表於 21-1-5 20:30
何謂公平?咁同學仔平時努力,但冇乜考試運,考試制度對他們又公平?其實經過去年突然取消考試情況,同學 ...

其實今年啲學生有舊年情況作為參考,普遍應該都已經有心理準備, 甚至學校老師都會提醒佢哋,所以估計大部分應屆A level及GCSE的學生都會畀心機做好日常功課同埋測考,唔会再只等公开試先認真做吧

yuyueng 發表於 21-1-7 15:06
咁留英既香港學生不如返香港考?

唔好輕舉妄動住,正路無理由英國停考但境外照舊,我估最後IGCSE同IAL都会宣布全球除消,不過要等英國政府正式公告取代方案先,因為呢一刻UK govt website仍未式表示cancel exams

Exams

In the circumstances, it is not possible for exams in the summer to go ahead as planned. The Department for Education will accordingly be working with Ofqual to consult rapidly to put in place alternative arrangements that will allow students to progress fairly.
Providers can continue with the vocational and technical exams that are due to take place in January, where they judge it right to do so.

Augesttime 發表於 21-1-7 16:42
但好似GCSE和IGCSE的考試內容不太一樣, GCE A-level和International A-level的考試範圍就更不同.

我朋友 ...

IAL/IGCSE係深过英國人考的AL同GCSE的,根據我孩子學校要求,外國人係英國留學係要考IAL同IGCSE,冇得揀考英藉學生的AL同GCSE。

另外,英國至今冇話停考IAL同IGCSE

giver    發表於 21-1-9 12:25

giver 發表於 21-1-9 12:42
咁學校有冇解釋原因? 考 IAL 着數啲?
只知道英國公民不能用 IAL 成績報大學,但認識的外藉學生在英國都 ...

英文唔知GSCE同IGCSE Eng as 1st language 有冇分別,但眼見mother language 係英文嘅學生英文科成績反而麻麻,因為佢地grammar通常比較差,扣哂分。

其他學校有冇指定外國生考IAL/IGCSE我唔清楚.

但一般GCSE科如Maths, Phy, Chem Bio之類就比IGCSE科明顯淺,因為我孩子初時以為自己係考GCSE, 所以睇左大部分內容比較过。

SIYip 發表於 21-1-9 13:31
唔同exam board 嘅範圍會有唔同。我仔學校唔同科嘅exam board 都會唔同。揀咗嗰科就唔理本地生還是國制生 ...

哦,原來如此,真古怪,同一個試都有唔同水平

回覆樓主:

deleted
‹ 上一主題|下一主題