用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 啓思小學
go

啓思小學 [複製鏈接]

hi LA/ballballmama,

haha......我又開左個tim, 唔打緊啦, 係呢度傾.

今日先收書同手冊, 我地星期二同四著運動服, 好似幼稚園一樣都幾易記.

今日放學仔仔話有d倦(平日未聽過佢講), 又問有咩食, 之前既食物盒仲有提子, 又拎出黎食埋; 我問佢有無食晒飯, 佢話佢係第3個食晒 (平時食粒幾鐘), 飲晒湯不過無食雞蛋同萍果.

查實接放學好似有d兒戲, 個老師帶成隊人落黎, 跟住問邊個見到接既人舉手......舉手果d就行出黎搵返家長/姐姐, 但老師都無睇接送證.

hi yanlau71 ,

妳仔仔1A幾呀??

hi LA,

我交左啦, 只係報星期三喳.

今日手冊寫~~中文生詞p.8~~都唔知係乜......

hi ballballmama,

今朝開車時仔仔先話.......哎, 尋日唔記得聽cd, 今日老師要問, 點算, 而家返屋企聽.....真係激c我, 唯有教佢同老師坦白講唔記得做, 今日補做返得唔得, 請老師原諒; 之後到學校停車場時仲好驚青.

hi bellyeung,

妳女女返學如何?? 幾時搵我地食早餐, 我唔知阿yanlau71 網名嘛, 佢又唔係成日浦上黎, 呵呵呵. ^_*

放學時仔仔唔記得拎食物袋又上返課室, 點知班主任親自拎落黎, 佢見到我即刻話仔仔今日好叻, 一返上黎就同佢講自己點點點, 請老師原諒; 佢話今日先至係預習, 唔緊要, 仲話我教得好 之後仔仔落黎佢又話我已講俾你媽咪知.......

其實仔仔係好認真既人(十足爹地), 好多時都好緊張; 我好驚有d小朋友樣樣都無所謂, 做錯就算數, 但我又唔想太緊張, 搞到情緒唔好, 想搵一個平衡點真係幾難.

班主任係李老師.

仔仔係一緊張就好驚青果類人, 仲會口窒窒講唔清楚; 佢話我知尋日有同學仔搶野玩, 搞到成班一齊俾老師話, 我問你有無份, 佢話佢無只係企係果班人張台隔離, 之前又試過阿咩咩叫佢點點點, 佢就照一齊做點知又俾先生話.......我同佢講人地叫你一齊做咩都要自己諗下先, 岩定錯要判斷下先做, 不過都唔知佢明唔明   學校張紙問佢有咩弱頂我就寫左佢"自我保護意識不足".

hi LA/ballballmama,

尋日我填左家教會份form, 另做埋義工, 不過填技能果度我猶豫左一陣, 哈哈, 做左c9咁耐仲有咩技能丫, 真係失禮.

尋日仔仔返黎預習國語第2課, 聽完cd又真係識讀喎, 不過都有幾個字唔准要執一執, 今朝返學時係車度背俾爹地聽, 老公好高興.

hi yanlau71 ,

咁早返左公司??

尋日派打波果d活動玩唔玩呀?? 事頭話唔好玩住, 睇定d先, 太細個喎.

尋日我咪話蒸魚, 打俾事頭問佢話用冬菜會惹味d, 夜晚我同仔仔食完佢先返, 之後佢食食下話我......."乜妳用菜莆黎蒸魚"......哎, 原來搞錯左, 我咪話嘻嘻, 好唔好食丫(諗住佢會話有新意喎)........佢講"都無話好唔好食既, 又咪咁食囉", 噢, 又俾佢過野2棟.:cry: :cry:

我都想問有堂 "體/視"

係咪A周就體育, B周就視藝??

視藝著校服定PE衫??

BS/EQ  

BS係BIBLE, 咁EQ係咩??

[ 本文章最後由 IRON 於 07-9-8 09:18 編輯 ]

hi LA,

唔該晒, 我仲以為係咩新科目, 原來係成日講既EQ, 呵呵.

不過體育堂2周先1次咪好少囉

唔該晒, 咁查實係咪任著既呢??(細細聲講 )

hi  Look-look ,

我仔仔都係1A4喎, 係咪幼稚園升上黎架??

hi LA/all,

明早大班媽咪約食早餐, 要黎就門口等.

hi  kwokyk ,

可唔可以講下妳小朋友p1時學幾多野??(課外活動)

tks.

hi  Look-look ,

係咪果張"我是小學生"??, 我仔仔畫左個自己係中間, 又畫校章, 書包, 體溫咭, 食物袋......應該係講每日要拎咩卦, 佢係學校已畫好, 返黎加左少少野就話ok.

係呢, 數學書係咪有2本??, 佢話今日上堂無拎書, 但返黎又唔見有第2本, 我已寫紙叫佢明日俾老師.

嘩, 都好多野學, 咁咪無乜時間玩??

我諗住俾仔仔&我自己適應下先, 但都覺好似無乜時間, 真係c火.

哎, 仔仔放學時我問佢想學咩, 佢話要學長號

岩唔岩咁細個學既呢??

hi  Look-look /LA,

唔該晒.

以前幼稚園會寫明派左咩書, 但而家無, 所以都唔知佢有無拎齊返黎, 不過算吧啦, 等佢自己處理, 我已同佢講如真係無就請老師買過本.

尋日又拎漏筆盒返黎, 唉~~

今日派通告......I-CUBE同i-classroom, 妳有無用呀?? ok嗎??

星期一要交.

hi LA,

唔知係咪我緊張, 我見到份通告真係覺好大壓力, 仲有本閱讀紀錄.......如果再有下世, 我一定唔生.

hi kwokyk ,

唔該晒妳既意見, 今日返學聽另一媽咪講對小朋友都算幾深, 其實岩唔岩小一玩呢?? 定係大d玩先好??

tks.

hi Look- look/LA,

我都好疑惑一個咁細既小朋友塞唔塞到咁多野, 查實真係無乜時間玩, 我地簡呢間學校都已話輕鬆, 人地傳統果d真不知點算.

hi LA,

以前我既理想係自由自在, 做自己鍾意既野, 講真我"出道"之後真係做得到, 婚後可能老公係輪更, 所以都一樣有好多私人時間, 不過生仔仔後真係無時停, 對我黎講係責任大過願望, 如果有得再簡我真係唔會生.

聽晒妳地既意見, 我都無買到個網上game; 星期六去左圖書館hea左一個下午, 又無左成日, 只有星期日同爹地出去玩左1日, 我都驚第時功課多無咁多時間玩game.

真係好忙~~

hi LA,

係喎, 又話校長都會黎"及"下, 呵呵呵.

上星期六我同左仔仔去圖書館什麼故事坊hea左4粒鐘(中間有小休), 又借書又睇書, 終於搞左1個下午; 本閱讀計劃簡左銅獎目標, 要70本書

頭都痛埋, 聽日都係去做下按摩, 妳去唔去呀??

hi LA,

今日又有時間送返學......又上大6呀??
‹ 上一主題|下一主題