用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步!
go

大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步! [複製鏈接]

醒目開學勳章

1. brenda0505 (2yrs5m) (北角)
2. veronchan (3yrs2m)
3. tonicJ (2yrs7m) (赤柱)
4. amon28 (1yrs11m)
5. blmom (2yrs2m)
6. CCnam (2yrs9m)
7. mcdull888 (2yrs11m)
8. amylo22  (2yrs3m)
9. yymm2007 (3yrs) (大埔)
10. 百合 (2yrs7m)

醒目開學勳章

21/7 (Sat)  blmom, yymm2007
22/7 (Sun) blmom, brenda0505*
28/7 (Sat) brenda0505*, yymm2007
29/7 (Sun) blmom, brenda0505*
4/8 (Sat) brenda0505*, yymm2007
5/8 (Sun) brenda0505*

時間 :下午至黃昏...OK !

醒目開學勳章

原文章由 tonicJ 於 07-7-17 18:13 發表
我揀Room 1,
tks

我都係棟ROOM 1 , THANKS !!!!!

醒目開學勳章

原文章由 brenda0505 於 07-7-18 15:47 發表
致各位媽媽,

地點 : 坑口mtr上蓋會所
日期/時間: 7月29日(星期日)3:15-5:15p.m.

confirmed list 如下:

brenda0505 (聯絡人 ) - confirmed x 3人
veronchan - confirmed x 2人
amon28 (場地及到會 ...

brenda0505 :

sorry ! 今天去左上堂, 所以無開電話 ! 以上時間日期無問題 , 出席人數 x 2人,  唔該晒 !

yymm2007

[ 本文章最後由 yymm2007 於 07-7-18 21:18 編輯 ]

醒目開學勳章

brenda0505 :

我最後confirmed X 2人 , 希望到時可以多些家庭參加 ! 我囡囡同我都可以識到多d朋友 ! ^^~

yymm2007

原文章由 brenda0505 於 07-7-18 21:21 發表
致各位媽媽,

地點 : 坑口mtr上蓋會所
日期/時間: 7月29日(星期日)3:15-5:15p.m.

confirmed list 如下:

brenda0505 (聯絡人 ) - confirmed x 3人
veronchan - confirmed x 2人
amon28 (場地及到會 ...

醒目開學勳章

brenda0505:

我都讚誠你的建議 !

yymm2007

原文章由 brenda0505 於 07-7-19 01:04 發表
唔該曬amon,

我依家都有另外唸法, 因有媽咪既經驗, 我地個日只有2小時既見面, 首先見面後小朋友同大人要warm up, 如果仲有安排遊戲+食野環節, 都會幾趕, 不如取消到會各媽咪自備小朋友飲品及帶一些零食/食品 ...

醒目開學勳章

BRENDA :

已收到SMS , 到時見 ! THANKS !!

YYMM2007

原文章由 brenda0505 於 07-7-19 23:12 發表
$21.8咁濕碎, 就齊頭$22/family容易計數! 咁大家就講信字當日準時見啦!我會用sms將地址致各位媽媽既手機中, 請各位回覆我一下作實....

仲有1個星期, 請各媽咪唸下1小時遊戲時間玩d咩, 我有playgroup用既膠圈 ...

醒目開學勳章

Amon :

真的謝謝你和BRENDA的安排&幫忙 ! 我今早 (9-Aug-07) 已把HKD120.-存入你恒生銀行戶口 , REF NO.15C8ANBD83, 如有問題 , 請再聯絡 ! 謝謝你 !

MAY

P.S : 同時間我已EMAIL通知你 ! THANKS !

原文章由 amon28 於 07-8-8 14:48 發表
send 了e-mail比大家, 俢正$120因有11個家庭,入數後請話我知,有問題請call brenda /我 thanks

[ 本文章最後由 yymm2007 於 07-8-9 14:11 編輯 ]

醒目開學勳章

bigheadgirl :

我都好欣賞你上次整既蛋糕 ! 實在太好味 ! 芝士蛋糕係我至愛 ! 你都知我身材幾好架喇 ! 如果吾係要減肥....果日我實食到收吾到口都似 !

話時話我都好想學點整 , 可否把資料email給我 ? 我知你近排很忙, 遲d有時間先比我喇 ! 唔該晒你 !

may

醒目開學勳章

原文章由 bigheadgirl 於 07-8-21 23:26 發表
May,
Sorry呀,recipe可唔可以25/8比你呀?

IRENE :

你真客氣 ! 我唔該晒你就真 ! :loveliness:   , 你 25/8先比我丫 ! 真係麻煩晒你 !

真好 ! 25/8 又有蛋糕食 ! 好開心 !!!!

好快又同大家見面LA ! 好期待呀 ! :)

MAY

醒目開學勳章

原文章由 mcdull888 於 07-8-22 13:56 發表
應該係"排"到幾年幾月

mcdull888 :

我淨係知道以下呢個網址 , 吾知係咪你想要既果個呢 ?!

http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/psr008_cases%20match_SCCC_072007.pdf

may

醒目開學勳章

各位好 !

今日好開心呀 ! 本來想等到25/8先跟大家分享 ! 但實在太開心...所以忍吾住!

今日我個女第一日番學 ! 如果第一次有參加聚會的媽咪記得既話 ! 我跟大家分享時提及...我會比個試下番原先label左佢果間幼稚園 ! 昨夜我都失眠 , 因真係

醒目開學勳章

brenda ,  llcathy2004 & 各位 :

奇怪...頭先留言淨係出到一d !

brenda : 最後我同老公 & 加埋社工意見 , 我都係比個女番"普通位" , 即之前我話佢地label我女果間 ! 我個女好爭氣 ! 佢今日表現好好 ! 又肯排隊 & 又肯守規則 ! 而且好合作, 非常投入 & 無走黎走去 ! 真係無白費我一直既努力 ! 所以大家都加油努力呀 ! 一定有回報架 !

CATHY2004 :
佢地LABEL我個女, 明示暗示想我個女走LAW ! :tongue: 明早仲要同女番學 ! 其他星期六再詳談 !

may

[ 本文章最後由 yymm2007 於 07-8-23 23:28 編輯 ]

醒目開學勳章

blmon :

你小朋友好d未呀 ? 小朋友發燒....媽咪一定又担心又要忙照顧 ! 真係辛苦晒媽咪 ! 你都要爭取休息 !

may

原文章由 blmom 於 07-8-25 22:29 硐表
Brenda & 各位媽咪,
今日真係唔好意思,亞仔昨日開始流鼻涕,但冇發燒,所以我想睇定D睇下佢會唔會好D,可以join this gathering,因我真的很想再見大家。點知佢下午5點幾訓醒覺就開始發燒,我忙著照顧佢(工人今天放假)就唔記得call ...

醒目開學勳章

真係多謝晒BRENDA , AMON & IRENE :

多謝BRENDA & AMON的安排 ! 辛苦晒你地 !

IRENE 的芝士蛋糕很美味 ! 多謝晒你 !

今日我同AMY都玩得好開心 ! 可能已經是第2次見面 ! 無論大人及小朋友都熟絡晒 ! 跟第1次見面時真係唔同晒 !

AMY玩得實在太投入(應該講係"百厭") , 走時係咁話吾捨得D小朋友 & 多謝AMON EE同佢傾計 ! 佢搭緊火車果陣仲係咁講話...好想番轉頭玩過 ! =.="

希望好快又跟大家見面 !

MAY

醒目開學勳章

依家參加者如下:

1. bigheadgirl
2. ccnam
3. llcathy2004
4. brenda0505
5. blmom
6. yymm2007

醒目開學勳章

原文章由 bigheadgirl 於 07-8-27 11:44 硐表
不如投票揀定一個日子&時間先丫,9/9太近,不如係以下日子揀丫,大家有冇問題?
以下係大房可以book的時間,如22/9於5pm至11pm有位,我們可book5pm至8pm或其它within呢個range嘅時間.另,大家會prefer晚飯時間多D定other ti ...

15/9  (sat) or  22/9 (sat)我都可以 , 因我住得較遠 , 所以如選擇sunday的話 , 我怕影响amy第二日番學 !  

15/9              16/9             22/9
                             Sat                 Sun              Sat
                        1600-2300    1900-2200  1700-2300
Bigheadgirl               OK                 OK               OK
yymm2007             OK                                     OK

[ 本文章最後由 yymm2007 於 07-8-27 19:10 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 brenda0505 於 07-8-28 00:04 硐表

仲有仲有, 我個仔對d動物好有興趣, 之前同佢去過動植物公園但冇咩睇, 想同佢去嘉道理農場, 有冇媽咪去過, ...

Brenda :

嘉道理農場有"食用豬, 野豬, 鱷魚, 貓頭鷹, 鸚鵡, 麻鷹 & 其他鳥類,  蛇, 蜥蝪, 魚仔, 紅鶴, 昆虫標本, 有温室(裏面有好多蘭花 & 其他植物) , 有稻草人 & 農田....等等 ! ← 因次次都無行晒 , 所以吾知有無講漏其他動物 !

仲有, 有時有d活動可即時比小朋友報名參加 , 如 : 織草(手工藝), 繪畫...等等 !

每月第一個星期日, 仲有一個"有機蔬菜墟", 有好多有機菜買 ! 就算平日, 都設有自己既小賣部, 賣番佢地自己種出黎既農產品 !

由於車位有限, 如要泊車就要預約 ! (但果度只得幾個車位 ! 所以我地跟其他大部份人都係將架車泊係附近路邊 , 但我吾鼓勵各位咁做 , 否則抄張牛肉乾就... !

入場費好似大人10元 , 小朋友我吾肯定 , 因次次都吾係我比錢 !

所以最好你打電話去問下先 , tel : 24881317

web site : http//www.kfbg.org

醒目開學勳章

原文章由 yymm2007 於 07-8-28 06:14 硐表

Brenda :

嘉道理農場有"食用豬, 野豬, 鱷魚, 貓頭鷹, 鸚鵡, 麻鷹 & 其他鳥類,  蛇, 蜥蝪, 魚仔, 紅鶴, 昆虫標本, 有温室(裏面有好多蘭花 & 其他植物) , 有稻草人 & 農田....等等 ! ← 因次次都無行晒 , 所以吾知 ...

仲有, 要帶帽仔 & 雨具 , 防晒用品 (因果度大部份都係露天) , 吾小得"防蚊用品" ! 最好自備飲品 & 食物 ! 果度無餐廳 & 小賣部都無嘜野食可以買 !

醒目開學勳章

原文章由 brenda0505 於 07-8-30 00:40 硐表
真係希望終於有一日好似may既女amy咁乖乖同媽咪去街街啦.
...

BRENDA :

其實我個女好似你囝囝咁大果時 , 佢既情況係差過你囝囝好多 , 我每日帶佢出街都好似受罪咁 , 每日都比人鬧, 真係好難受 ! 但我無放棄...一直堅持 ! 事實證明...我地既付出係一定有回報 , 只係每個小朋友各有自己獨特之處 , 佢地有好大既進步空間 , 只要我地比時間 & 耐性包容及接納佢地 ! 我地要睇佢地既優點 ! 比多D讚賞和鼓勵佢地 ! 況且我覺得你囝囝真係吾算難教 ! 只要搵啱方法...佢一定進步得很快 ! 我地咁多位小朋友都係我地心目中的可愛寶貝 ! 依家我連你地既小朋友都鐘意埋 ...希望各位媽咪吾好介意....印象中....BRENDA囝囝好靚仔&活潑 ! IRENE囝囝好有自信 ! VERON & MCDULL888兩位既囝囝高大有型 ! CATHY囝囝好鍚媽咪 ! AMON囝囝又CUTE又可愛 ! 還有IVY囝囝係個樂天既小朋友 .....
總之, 大家努力再努力...包括埋我自己都係 !
‹ 上一主題|下一主題