用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
go

48網討論下大家怎樣排位   [複製鏈接]

本人會1. 油塘基顯, 2. 樂華天主教, 3. 聖愛得華, 之後未知點揀, 大家可否分享一下
   24    0    0    1

大家睇完都分享下, 因為我對48網區內二線學校認識不多, 請大家提供好二線學校

多謝各位提供, 之前係其他48討論區, 本來想1. 油基, 2. 平兆, 3. 樂華天主教, 網友教乙二平兆, 完全無機(我當然知道, 但想叩門時好睇點), 教我揸住二線樂華天主教, 去叩一線比較穏陣, 想深一層好有道理, 加上大家之前經驗, 有保險學校在手無咁擔心

佑華是二線學校? 好嗎?

還有一個問題, 46網係咪已入埋48網? 定如揀46是計10%誇區?

回覆 lauwingtai 的帖子

我琴日撞到樓下街坊, 佢個仔上年係唔知平兆定德兆, 入左聖言中一, 但佢話仔仔讀得辛苦, 因為好多其他學校勁人

回覆 samanthalht 的帖子

下....你都算穏陣都派到3寶.....最後係咪叩門成功? 咁我要再好好諗下點放乙4-10位...

回覆 wendyaupooh 的帖子

教我仔游水其中一個亞SIR, 佢就係讀陳呂, 佢話校風都OK, 話校長呢幾年好進取

我成個下午去左幾間小學WEBSITE睇佢地升中結果, 分析佢地係咩線, 唔知啱唔啱, 同大家分享下, 睇下有冇修改
一線: 油塘基顯, 油塘基法, 藍循, 德兆, 平兆, 觀官(秀明), 聖馬太
二線頭: 聖愛德華, 秀明小學, 樂華天主教, 聖安當
二線尾: 基樂, 基顯(牛頭角), 基法(月華), 觀官,
三線: 秀茂坪天主教, 堅樂, 佑華, 聖若翰天主教, 陳呂
三寶: 雲泉, 楊仲明, 閩僑

油塘基法係咪轉大班?! 一共175名 分6班, 29人/1班, 咁都好, 揀呢間乙一的朋友, 機會多左
有呢個名單, 咁排位, 又要好好諗下

回覆 辣椒仔coco 的帖子

如你是48網, 乙部可以填46網個9間的

辣椒仔coco  THX .  發表於 14-1-14 11:20

琴日去幼稚園聽統一派位需知, 再加深了解機率, 本來唔太明甲部, 現在理解了
原來排位, 無揀甲
乙1. 油塘基顯, 乙2.樂華天主教, 乙3.聖愛得華., 乙4.秀明, 乙5.聖安當
因為小朋友好鐘意樂華天主教, 放乙2, 但由於住油塘, 考慮車程問題,
改為
甲1. 油塘基顯
乙1. 油塘基顯, 乙2. 聖愛得華, 乙3.樂華天主教., 乙4.秀明, 乙5.聖安當
但睇完小兔~亞比上年經驗, 又令我擔心....點算好....

小兔~亞比你最後讀邊間? 好嗎? 等我地可以參考下, thanks~~

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

油塘區本身競爭都好大, 加上都好多大6人, 佢地都係方別為主.
我諗少左聖安當一方面, 忘記聖安當幼兒園好多都會揀番聖安當小學, 咁我放第5機會唔會無機, 但問心想入聖安當又一般, 只係貪近, 唔想派到3寶

回覆 細BB 的帖子

咁聖安當同陳呂邊間好d? 因為仲有妹妹跟尾

我睇到上年有2個人46同一間學校放乙二(10個位), 一個中到, 另一個派48乙5, 都係個句好彩NUMBER 前同NUMBER後, 睇下大家博到同博唔到....

聽日就交表, 仲未決定好, 乙6-15點排....唉....

最後交表, 同之前一樣經甲一, 同乙一至乙五無變), 但係乙六至乙二十就大變動
甲1. 油塘基顯
乙1. 油塘基顯, 乙2. 聖愛得華, 乙3.樂華天主教., 乙4.秀明, 乙5.聖安當
乙6 基樂(樂華), 乙7 堅樂, 乙8 呂明才, 乙9 陳呂, 乙10 觀官(牛),
乙10開始放晒一線, 跟住就放九龍灣, 3寶無填, (之前一線放乙17開始)
如果頭十都入唔到我就預左叩門, 就算派去九龍灣我都唔考慮太遠....希望五強內啦

今朝食早餐個收錢亞姐見到我去交表, 跟住同佢傾左2句, 原來佢個仔讀緊陳呂, 佢話覺得陳呂唔錯, 如果讀到精英班係好好, 加上佢話校風ok, 學校搞活動多數就到家長, 唔需要成日請假.
順便一提個日交表吸到7個家長填表乙一, 3個德兆, 2個牛基顯, 2個藍循
係我對面填表個家長, 見佢乙1填德兆, 乙2聖安當, 跟住聽到佢乙3-8都係填晒一線, 有點擔心....
‹ 上一主題|下一主題