用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? ...
go

睇完尋晚既[鏗鏘集],大家對英華有無改觀? [複製鏈接]

差的老師可能會走,但好的老師都唔一定會留低.除左要做正規學校工作,亦要配合校長高調作風.
係名校,又如何?一個好的小朋友,除左好老師外,亦要有好父母和好的家庭教育,唔好把好學生定義全放在學校或老師身上,你估家長影响小朋友大或是老師影响小朋友大呢?
一早已聽說此校長想打造自己學交成男拔,但記:東施效颦.

拿"鮮魚行"來說,簡直一針見血,不少家長唔係睇校長和老師幾有心,係睇學校名聲,講物都係假!世上太多父母覺得自己小朋友不是能力不足,是學校教不好,父母責任呢?

錦上添花,容易得多;絕境求生,難度更高;如要說"有心",首推鮮魚行校長;就算做幾多野,但名聲不响,別人亦只會批評說,你做得不夠好,所以"好"學生不來;據說鮮魚行校長早可退休,但仍抱著希望,希望其他小朋友受惠,這種品德才令人欣賞;就是因為還有這類形校長,人間才人情!不要再批評鮮魚行的"不入流",只是你們心中已有"計"了!
就如其他所說,喜歡英華的會更喜歡;不喜歡的會覺得"她"太高調和歌功偉德,相比其他傳統名校(男拔...),她是比較易入,心儀者會找著千萬個理因歌頌她,希望她變成另一個男拔吧了!

原帖由 Queenie_0012 於 10-3-17 18:17 發表

呢樣我就唔認同.
林校長做O既, 係要錦上添花,
鮮魚行做O既, 係絕境求生. 難好多呀!

睇完個節目, 我O既想法係.
如果, 你原先鍾意林校長, 你會越來越愛佢.
如果, 你原先唔鍾意林校長, 你會更加唔鍾意佢.

AND,  ...
‹ 上一主題|下一主題