用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔想讀屯門這中學,連一班英文班都無....... ...
go

唔想讀屯門這中學,連一班英文班都無....... [複製鏈接]

贊成.
當小朋友學業成績不足時,應考慮校風,不要天真地以為(有限)環境可以改變他的成績.此外,生果日報所謂的報導你都信?信一半都死人啦!(親身知道某些報導大部份是作出來)

原帖由 KitBo 於 10-7-7 09:48 發表
這是我的個人意見, 如唔啱聽, 請諒. 我覺得選一間校風好的學校給他才是最重要(起碼唔想他咁易學壞), 英文班反而是次要的考慮, 若然他英文本身係好好的就要另計, 如果他中文學習比英文強, 又何必免強他讀英文班呢, 祇 ...

Oh!原來如此!so e le....真係要講清楚,如果唔係,點錯條黑路比樓主行添!
睇吓大家有物好建議了!
多口問句,小朋友在校英文成績如何?

原帖由 pumber 於 10-7-13 18:50 發表
謝謝你們的建議,其實小朋友的成績不差,只是中文差,不適應中文教學,因他5年級才從英回港 !!!

現在總算轉了一間band 2頭的中學,有3班英文班,目標是出年轉到去英文班! ...

唔知係唔係"英華",我C9同事個仔係深水步讀,係男校,小學升中學一條龍,好難入喎!小學好多人考,因為一條龍,所以特別搶手,甘計法,中學學位唔係全開放.

原帖由 pumber 於 10-7-14 13:14 發表

英文科平均有90分以上 !

希望今年讀好D,而家打算明年可能搬去中西區,考英華(不過好似會重建,未來4年會搬去深水土步),或者
SSGC ,兩間中學,有咩意見呢? ...
‹ 上一主題|下一主題