用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IVE 報名費
go

IVE 報名費 [複製鏈接]

回復 1# pizzahut 的帖子

報名費唔等如留位費,因為你一報名,佢地就要做行政架野.如果你仍想讀IVE的課程,佢地明天(10/8)將會是最後階段收餘下學位,因有人報左名無去報到,明天是不論成績都可以去報,唔係好多人知,去你想去讀的學院交表吧!

上個星期六,係topping up階段,唔知點解唔係好多人知,有人只係完成毅進課程,得5分都收左,因為入表唔多,有10分的學生現還大有機會入讀IVE資助課程(平好多!1年學費大約17000,另外是因學位加多左,4/8後才決定),明天請早,快手有,過了明天後唔再有學位放出來!
<溫馨提示>

回復 1# pizzahut 的帖子

睇番又講,見你寫12點先上網攞籌,我諗你或你小朋友都唔係好志在IVE的學位了!如果志在一定會搭正9點即上網攞籌,我有朋友係大約9:15攞5百幾號,有遲3分攞6百幾號,有9:10攞4百幾號;如果一早睇清楚你攞籌時間,我諗我唔會有<溫馨提示>,因為時間睇出申請者有無誠意!

老實講,有18分楂手,我都唔會讀IVE,但亦有真實的個案,我個同事,佢個仔當年亦是攞住18分,升預科,但只考到樹仁/嶺南?,唔係佢想讀的系,所以去IVE 讀HD,2年後在港再讀articulation(IVE聯繫),1年後攞左個degree,跟手出來工作;另外,我同事個仔(當年13分,聴阿媽講,唔重讀F5,直入IVE)剛完成IVE 3年制HD課程,今年9月過英國讀左1年,如果合格又攞個degree啦!
真係條條大道通羅馬,有人條路長D,有人條路短D,總之不要灰心,香港地唔怕無書讀,但都係要講$$$先!

原帖由 LittleKidult 於 10-8-12 16:22 發表
我地都係比左$120買個保險, 搶籌搶到21x號, 不過最後有18分可以原校升, 所以冇去ive, 咁就冇左$120.
我個兒甥左IVE位(又係我地幫佢搶籌), 揀左科, 不過最後都搵到F6, 又放棄左ive. ...
‹ 上一主題|下一主題