用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第三屆全港學生公開朗誦比賽一問
樓主: hyto
go

第三屆全港學生公開朗誦比賽一問 [複製鏈接]

睇番網頁,今年只是第3年,甘你味由第1屆已玩?曾有過想報的念頭,但實在太貴,玩過唔少唔駛錢的比賽,所以唔參加.
我都好想知點解?有朋友曾問過我,但比唔到意見,何否PM給我知過程,謝!

原帖由 yvonne.wong 於 10-4-13 13:13 發表
我一定唔會參加這間公司辦的比賽,不要問點解, 我參加過兩年,以後唔使錢都唔參加.

絕大多數都係某D中學邀請區內小學,派學生參加,少數中學亦會給全港九小學生自行報名,這些資料都是學校通知我們,你可以問吓自己間小學有無這些活動給小朋友,"獅子會"機構都好似有公開比賽,包括小學和中學生,但實名唔係好記得,其實上吓網可以search到的.

原帖由 share123 於 10-4-13 15:56 發表

請問有邊d唔使錢既比賽呀? 唔該!

發覺大家身為媽咪,包括我在內,一開始就會找很多比賽給小朋友參加,不理價錢,以我經驗,上網會search到很多報名費抵或免費的比賽,大家不需要太心急去找那些報名費貴的公開比賽,因大多數是掠水,安排又差;一年安排2個公開比賽給小朋友已足,或者可以問吓學校,因為老師會知多D這方面的消息,到玩多1,2年就會知邊樹有免費比賽的,唔好係又參加,唔係又參加,只會換來一肚氣!又浪費時間.最先個2年我都只係報過普X會,一年比一年貴,現在看番轉頭,可以不報,還有其他選擇.

當年囡囡都入過決賽,所以又唔可以話係內定,我地無參加過佢地舉辦的講座;但可以講句,佢地D評判來來去去都係果幾個,如果今次你入唔到,但又自問做得好好,有自己風格,甘下次都可以唔駛參加(如果你想攞大奬),因為年年都係果D評判,今年唔受你好表現,下年一樣."校際朗誦節"呢點有唔同,因為每年比賽,評判唔一定係果個,所以係校際裡,(都係加句,自問做得好好)今年唔得,即是果個評判唔buy,但下年唔同評判可能buy.

原帖由 share123 於 10-4-16 09:41 發表
普X會系特別難羅獎架,分初賽同埋決賽.

最初囡囡參加公開比賽是"寧濫勿缺",參加過2年就"寧缺勿濫"了!過多的比賽真的令人很累,指大人,因為要慮心慮力 .唔駛太心急找比賽給小朋友,上到小學也未遲,我亦明白大家身為媽咪見到其他媽咪都係甘揾比賽給小朋友的感受,都係講句:不要人云亦云.只會令自己辛苦!

原帖由 share123 於 10-4-16 16:09 發表

系呀,但校際一定要5歲以上,即K3先可以參加嘛. 普X會今年既決賽系5月底
‹ 上一主題|下一主題