用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

就快要自行揀兩間中學了!越來越迷惘,發覺個囡比我預期唔係甘叻,從來只重著佢語文,數只求不太差,但原來不能,數可以去到80幾(原來可以拖低她甘多!)人又大意,呢排反思緊如何選校,近排著力番囡囡數學,寧願慢慢要她完全明白"數學",唔係答案對就得,唉!媽咪真係要諗清楚如何選校給囡囡,C9寧願囡囡在1間開心又唔太大壓力的中學讀,媽咪亦開始反思是否應選1間不為幾分死拼的中學給囡囡?或是找1間tough的中學去推她1把?有人說她可以揀為甚麼不去揀tough?老師亦曾暗示第1次不要揀次選(唔知點解盧中仍被認為次等?星期六Open Day果D學生好自律,校長和副校長只係坐1邊聽學生介紹學校,間中只得1個老師提點吓,比我感覺攪呢次活動主要係學生負責,好專業和自信,唔駛老師點帶,佢地由此至終午膳係放學生出去吃飯,亦比我感覺周環治安應唔太差,學生可以比到學校放心放佢地出去午膳,唯1缺點係學術成績,雖然有7A學生,但公開試成績唔太突出(自出過9優女生),上到大學(傳統)人數雖則有40幾人,這是唯1缺點.

我現在的心情和你差不多,"船頭驚鬼,船尾怕賊",唉!又得揀又心多(2個自行選擇),無得揀又傷心!
原帖由 aling0 於 10-12-6 13:18 發表

Sherryko9,
我都十五十六, 原本一心諗住盧中係其一選擇, 但身邊人多多意見, 話什麼自行當然要博下機會選傳統英中, 又怕真係會選擇錯誤, 又唔想浪費咗聯繫位個機會, 真係唔知點選擇. 睇埋下星期派成績表結果如何再決 ...

我唔會諗趙中了!因為數字令我怕,係甘一路退,上年果批退成甘,再睇番地地成績係經過5年變成甘(在趙中),我其實都唔係好短視架啦!都會諗吓幾年前和幾年後學生成績(當然品行亦很重要)點發展,唔會淨睇1年貨仔.唉!但囡囡老師暗示現在階段不需揀盧中,以囡囡成績就算最後扣門仍有把握.現在我都唔知會揀邊間?
mamafuf,請check pm.

原帖由 mamafufu 於 10-12-6 13:34 發表
揀中學當然要睇佢既公開試成績,所有人都希望自己子女讀完中學後,可升上大學,而唔係ive。所以中學的公開試成績係一項好重要的參考數據。

不過要留意,中學的公開試成績是一項"滯後數據",它顯示的是今年中五/中七生的成績。 ...

mamafufu,唔知你收唔收到我私人傳訊?因為剛打了1篇,但噤制好似無左!

mamafufu,請check pm.

請再check pm.

原帖由 mamafufu 於 10-12-6 16:53 發表
pm 已收到,稍後覆.

calling讀信義中學(天水圍)媽咪,請轉往"中學交流"區---信義中學,報吓料現況如何.

回復 193# mamafufu 的帖子

謝謝,請再check pm.

回復 206# tracyleung 的帖子

我只識皮毛,都係等緊mamafufu指引.
有請mamafufu現身!

除非報直資/國際,可以預早知收定唔收,否則第1輪面試(如果有的話)後都無可能知佢地收定唔收,點都要玩大抽奬,等到7月才知結果.好多中學已經叫父母唔好參加甚麼面試班,佢地比的資料,你我都估到,現在很多中學開放日/資訊日,當日都會向各位父母提無佢地會大約點interview小朋友,最重要就係出席果D資訊日(如果係自己心儀的中學),我都出席過呢D中學,在場家長亦有問interview事,學校解答模式和大約問題,每間中學有唔同模式.

原帖由 kakabbbb 於 10-12-19 15:26 發表
我幫小朋友搵定中一面試班...
聖誕節假期一於搞搞佢...
希望佢之後面試會表現好D...
唔洗等大抽獎!

各取其所,希望你小朋友去到心儀的學校.

原帖由 kakabbbb 於 10-12-21 20:18 發表

學校不嬲都叫大家唔好讀面試班...
但大家咪又係一樣讀...
因為想小朋友可以到時真係面試時無咁驚...
信心大D....

回復 238# 糊塗 的帖子

據我所理解,自願減班的官中(受歡迎的)自行收生唔受影响(因當時未實行),只在大抽奬有影响,但對果D聯繫的小學學生亦無影响,數目照舊比番甘多佢地,但攞出來給其他學生的數目相對減少.
概來之則安之,要入的會入,入唔到的亦唔係好大損失,對我有影响,但我亦唔反對減班.

回復 240# mamafufu 的帖子

講曬一句,唔好以為上到中學就放曬手比小朋友,大人一定要適當看住,亦要一早和小朋友說,讀書是自己,唔係集體遊戲,學校生活要有,但要找適合的學校生活.

每間中學都講曬佢地要求,上網睇吓間中學要求物啦!通常都話3A1B/2A+.......但conduct就最少B+或以上.

原帖由 mn123 於 10-12-30 15:56 發表
請問:
成績 A 同 B, 係咪都屬於好呢 ?
定係成績有一個 B, 元朗最TOP 中學就唔收架 ? 係唔係一定要全 A 先得 ?

回復 251# mamafufu 的帖子

元中已經明日黃花好耐了!5年前收的不是最top,但亦應不是最差,但5年後,正反應"好馬當死馬教",唔死都比佢教死!

5減1係教局政策,即係政付,官中緊要跟啦!老豆要物,仔女緊係要支持!我唔反對減班,因為我都係計比例,學生少左,唔通少的統統係差學生咩?最緊要揾一間適合小朋友的中學.

原帖由 PPP2010 於 11-1-4 21:34 發表
吓! 咁多 。

好彩冇商中同崇德份...

等我重覆講番"鄧佩瓊"啦!我同事(好熟)2個仔係呢到讀,1個已畢業,1個讀緊,無聽過同事話呢間中學唔好,起碼應該適合佢2個仔,校風唔差,雖然公開試成績唔係標青(嚴格來說,無特別),但成日聽同事講,佢果細仔成日要返學補課,暑假亦然,是D師兄補,學校代收$,但唔貴,佢果仔成日留校做功課和補習喎!(同事都唔知做物,但果仔又好鍾意留校)因為細仔成績唔理想,所以要求留班(唔方便講幾年級),校長接見完,肯.大仔已經去左英國留學,唔係因為中學關係,係聽我同事講,去IVE讀了3年,上年年尾去英國,讀多1年,如果成功畢業,就係大學生."鄧"低年級學生要留校吃飯,亦聽同事講,唔知佢果大仔係唔係最fd果D同學成績唔太好,定甚麼原因,佢無聽過果大仔有同學升大學,la!呢樣可能係少數,只能求証學校網頁睇睇佢升大學數字了!
總括我所聽聞,覺得學校有心,但學生質素唔標青,跑起上來結果唔太理想甘解.

原帖由 mamafufu 於 11-1-7 01:29 發表
我個人就覺得鄧佩瓊校風好少少。

其實呢兩間中學我唔算好熟悉,唔知有冇正在呢間兩間中學就讀的媽咪可以詳細d講吓?

回復 279# 需婆 的帖子

理念好好,唔要"港孩",校規好似幾嚴,小朋友唔鍾意,家長會鍾意,阿囡唔歡喜,但我解釋:人地收你先算吧!而家返學唔係去shopping,我歡喜校長對學生品行的要求,但担心太谷學業;雖然講明英文很重要,但唔覺校長言論過份,佢亦提及如果小朋友英文唔太好,唔係"沒日",希望家長找間適合小朋友的中學,唔好因為信義係1間band1中學就chung入來.好重視英語,"文科"成績由此而尋,F1數學由西人教,好刻意製造英語環境,我覺得F1數比較淺,是重温小學數,所以西人教無問題;當然全部科是英語教是有點問題的,教和吸收可能有問題.
總括:學業成績一定係首要,學校重視學生品行,幾嚴格,和元朗大多數中學的自由放任政策大有分別.校長除講明英文是重點,亦說出校規嚴格,如果接受唔到,請不要選此校.

回復 283# mn123 的帖子

Bingo!你正正講出大多人心中所慮,如果信義係元朗市一定比現在收生更好.
唔知點解?元朗市的一聽到"天水圍"3個字已唔想入去讀,現在情況是元朗市band1學生選元朗市band1學校,天水圍學生band1學生亦會選元朗市的,但元朗市的學生唔多會揀天水圍的band1中學!所以信義收的一定唔會係最top的band1學生(當然最top的亦會出九龍找中學).

回復 288# mamafufu 的帖子

吓!入左"陳瑞芝"會後悔?
‹ 上一主題|下一主題