用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屆香港學校朗誦節
樓主: richwong
go

63屆香港學校朗誦節 [複製鏈接]

回復 93# 一家三口 的帖子

我諗你囡囡已經拿握到朗誦的技巧,和符合大會多數評判口味了!通常攞開幾年奬,都會繼續,分別只不過是冠亞季甘解,恭喜!
講開又講,每逢朗誦節開始,緊有落選和得奬,所以實唔少投訴不公等,亦明白有些參賽者水準唔差,卻落敗給認為表現不突出者,心有不甘,這亦是事實,初初可能很氣憤,但不要放棄,試吓教導小朋友接受失敗,明年再來,我好欣賞大會一個評判(好似叫"余國光")賽後說話,佢講如果今次你得唔到奬,不要氣餒,可能係我走漏眼,或者唔識欣賞,下次再來可會有一個識欣賞你的評判和得奬.亦識有朋友仔雖然小學沒拿奬,但中學後終於遇上一個伯樂,拿下第1個校際奬項.
落選者父母試吓放吓憤怒,冷靜一下,分析別人得奬理由和改善自己不足之處,可能得奬者正是符合評判口味,記吓姓名,下次遇上評判試調整風格配合她他們,這亦是考急才和應變能力.不要因為一次失敗和不公,放棄機會.
以上亦是媽咪多年親身體驗,每年差不多都遇上熟口熟面的參賽者.

回復 94# Sherryko9 的帖子

就算你真係甘唔好彩,遇上一個"問題"評判,不要因此變得"憤世嫉俗",輕易許下"永不或不參賽"等傻話,除非小朋友完全沒興趣朗誦,因為這樣舉動會令到小朋友一遇上失敗會找籍口逃避,落選原因可有數百個,其中的未必是自己問題,點解因為不是自身問題而關上大門不給小朋友再參賽呢?無理由連續幾年都是同一評判!如果真係"甘好彩",如果又認為自己小朋友有實力,點解唔試下當場叫小朋友改變少許風格迎合評判口味,當作試鍊小朋友反應,人是生的,風格可以有多種,等如考試,課文就係甘,問法和答法可以有多種,就算同一篇文章!大家努力!

回復 97# 一家三口 的帖子

你好!常在BK區見到你芳踪,囡囡是否參加晒3種語言?她一定享受比賽過程才有這樣成績.

不會,就算上電視表演者都是評判推薦,但甚麼條件就唔知,以前以為拿上90分以上(榮譽冠軍)就會推薦,原來不是.
好十幾廿年前就係此方法,真係好難,不是錦旗,是小奬盾,木製的.

好以打左野,但又見唔到.
你好!常在BK區見到芳踪.囡囡有否參加晒3項語言?想她必定享受比賽過程才得此成績.

不會.上教育電視的表演者聽說都是評判推薦,條件是甚麼就唔知.從前以為拿上90分冠軍都會被邀請表演,但事實不是.好十幾廿年前係用上你所講方法比賽,所以難度好高,好似分區,再合區甘比賽.拿奬都不是錦旗,是木製小奬盾.我諗後來越來越多人參加,無可能沿用此方法,,加上賺錢能力高,唔想走失太多客仔,希望多D參賽者得奬,就多D人參賽,所以分組變得多,奬項亦多了!成本大了,故只得錦旗分發.

觀乎市面上所有朗誦比賽(香港),是以"校際"奬項最為學校認同,就算有家長認為不公和不是,事實放在眼前,年年被人閙,但一年比一年多參賽者.所以希望落選者不要因為一次失敗就放棄,放諸其他私營或半私營朗誦比賽,"校際"相對便宜,地點和安排有規模得多了!

原帖由 一家三口 於 11-12-7 11:35 發表

Sherryko9,

我想請教, 校際朗讀比賽主辦機構會否將曾拿了獎的小朋友, 安排他們同場比賽呢? 那麼如果這場比賽的小朋友拿了冠軍, 真是實至名歸啦. ...

回復 100# 一家三口 的帖子

係呀!她已是S1了!已大個囡,中學階段和小學不同,學業上無物好講,又唔駛再憂心升中問題,目標是大學,希望她可以專心讀書,不要太心散,現在反而對她由小女孩子到少女階段/心理質素關心多D!
我仍鼓勵囡囡參加校際朗誦,問心講,每年每次陪著她去比賽,心情還是忐忑不安,她站在台上時媽咪還比她緊張,甘多年都係甘!唉!我問過佢緊唔緊張,佢答上台時係有D緊張,無就扼你的,但我真係睇唔出,所以媽咪好鼓勵小朋友獨自上台比賽,係一種好好的鍛鍊!
聽到你囡囡參加3種語言比賽,囡囡一定好享受比賽的過程和結果,我想她在台上一定好淡定,睇出是"老手"!對嗎?老實答,比賽呢樣野好神奇,攞開幾年奬的,差不多每年都唔會失手,只差在是甚麼奬項,識唔少小朋友都係甘!有時見到部份家長說不公情況,呢個情況唔係無!但中/高年級攞奬的絕大多數有實力,不過實力亦要睇評判喜好,有D實力在平淡和自然,有D實力在淡定和老練...呢D都係媽咪過往甘多年經驗所得!亦睇同場多唔多"老手",正如你囡囡甘,攞開奬就好似打麻雀,win開有條路,睇今舖係物野甘解!
現階段,朗誦唔係我想要那杯茶,我想囡囡係另一到發展,但要看際遇.
‹ 上一主題|下一主題