用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人買咗維珍6月尾的機票回港
go

[英國] 請問有冇人買咗維珍6月尾的機票回港   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-4-5 09:58
一樣!訂咗6月尾來回,而家唔敢訂酒店住,如果取消就搵轉機嘅,考慮德國或芬蘭轉機返港。 ...

芬蘭停飛咗,由於俄羅斯空域問題,要留意歐洲航班。
轉機嘅話,中東三寶相對穩定 d。新加坡雖然無轉機,不過可以入境新加坡,再出境返香港。

foxli 發表於 22-4-5 13:48
回覆 pauline_c 的帖子

Thank you,喺 fb group 見到分享,呢條線有機票賣,不過一月以嚟,無飛過

yuyueng 發表於 22-4-5 14:10
新加坡要停2日再做核酸好麻煩,如果維珍取消既想買歐洲轉機,不過真係要到時至算。 ...

而家返香港係好麻煩。阿仔第一年離開我地身邊,暑假當然希望佢返到嚟。除咗呢個原因,佢喺英國未排到專科,要返香港覆診,所以我對行程比較著緊。

cfs 發表於 22-4-5 18:22
我朋友個仔又係第一年過去讀中學,聖誕節及復活節剛剛都返咗嚟,第一年真係可以照返。我仔幾年了已經返唔 ...

之前隔離時間長,而家就難安排機票酒店,所以打算暑假先返。阿仔都識咗 d 朋友仔,復活節喺當地玩都開心嘅~

gogowei 發表於 22-4-6 07:21
請問芬蘭停飛嗎?點解官網可以訂六月?現在的飛機不是會避開俄空域嗎?另外你說轉機中東三寶穩定是什麼意 ...

阿仔過咗英國讀書幾個月,留學新生,未試過轉機,我地鍾意自由行,對轉機有基本概念,對歐洲航線唔熟悉。阿仔返香港將會係佢第二次自己坐飛機,轉機我都唔擔心。
我習慣用 skyscanner 搜尋有咩航班飛香港,再去相關航空公司官網睇最新消息,Finnair 暫停到4 月30號
https://www.finnair.com/hk-en/flight-information/travel-updates/changes-in-finnair-flights-to-asia-and-russia-2548106|^|https://www.finnair.com/hk-en/flight-information/travel-updates/changes-in-finnair-flights-to-asia-and-russia-2548106
航空公司未落實取消,機票都有得賣,可能要考慮買咗機票,之後航班取消。

中東三寶穩陣係指幾條線一直有飛,只係受熔斷影響:
中東轉機
1.
Qatar LHR LHR倫敦希斯洛 à DOH 哈馬德國際 à HKG 香港
2.
Turkish LHR倫敦希斯洛 à IST 伊斯坦堡 à HKG 香港
3.
Emirates MAN 曼徹斯特à DXB 杜拜 à HKG 香港

本來經新加坡轉機可取,不過新加坡航空取消轉機安排,要入境新加坡,再出境飛香港。泰國轉機既話,泰航暫時停飛泰國飛香港,所以無轉機,要分兩程機,入境泰國,再出境飛香港。

香港檢疫要求不斷變,航空公司亦可能改變航班配合,所以留意吓變化,再作安排。

gogowei 發表於 22-4-6 07:21
請問芬蘭停飛嗎?點解官網可以訂六月?現在的飛機不是會避開俄空域嗎?另外你說轉機中東三寶穩定是什麼意 ...

foxli 喺15樓 update
芬蘭航空5月30號之後每星期飛星期四同星期日

回覆樓主:

啱啱見到 Four Points by Sheraton全個6月同7月都有房

grace.ywp 發表於 22-4-7 18:22
請問你訂CX係直航機或轉機, 訂咗幾多號?

CX 6月21同29,LHR 直航都有機票賣。

wong55 發表於 22-4-7 23:29
請問6月CX仲有邊日有直航?thanks

6月5號同13號

三國1 發表於 22-4-8 12:48
等了40分鐘都未有接聽, 酒店一樣, 救命呀

我之前打過,等咗個半鐘,無再等落去。我入 booking 睇,網上有取消同改期選項,我估網上搞可能容易 d。
之前有家長分享,英國出發無學生機票,可能直接上網買會簡單 d。

etoile 發表於 22-4-8 17:17
今日我打咗,等咗超過一個鐘先有人聽。學生飛只可以買來回,冇得買單程,而且要一年之內用咗佢。我回程已 ...

來回同單程差唔多價,舊年阿仔單程去英國,我都覺得好貴。
‹ 上一主題|下一主題