用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港政府唔該取消熔斷機制啦
樓主: Taimum
go

[英國] 香港政府唔該取消熔斷機制啦   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 22-4-8 17:04
"director general of the International Air Transport Association, Willie Walsh, warned Hong Kong was ...

waiyan2000 發表於 22-4-13 09:00
其實係咪英國飛去星加坡玩 七日以上 就返嚟香港再隔離七日咁樣呀

唔使隔7日,夾到時間嘅話,入境新加坡,即時出境返香港都可以。留意 PCR test 要喺返香港嗰程機 48小時內做。

aylau 發表於 22-4-13 08:24
要諗定第二途徑返香港,4月1號開始入境星加坡又再簡化,所以經星加坡回港比較方便,但係到達星加坡嘅時候可 ...

無經驗,不過新加坡政府認可嘅機構,香港都接受,所以都有好多機構可以選擇。

grace.ywp 發表於 22-4-13 10:34
可否早上5:30到星加坡,出境在機場做rapid pcr test, 然後再搭反晚上機回港, 這樣就不用book酒店。  我見 ...

時間夾到嘅話,可以。記得預先 book rapid PCR test,不過我就唔會排到咁 fit,第一程機 delay,就會影響後面行程,而且機場好似無 rapid PCR test,一出一入都係時間,如果我同阿仔一齊,我執生仲可以,要阿仔自己執生,我就唔會排到咁 just fit。

aylau 發表於 22-4-13 10:44
入境星加坡唔使隔離,打咗兩針,只需起飛前48小時做PCR,填 Sag Arrival card,download TraceTogether 呢 ...

Answer to (1)
https://www.moh.gov.sg/docs/librariesprovider5/covid19_test_providers/approved-covid-19-onsite-pcr-swab-providerf5c83424012a44c2af5d4f5082523852.pdf

aylau 發表於 22-4-13 10:50
過去兩年,要搞合乎香港政府要求ISO15189嘅PCR Test真係搞到人都癲,航空公司要睇 certificate of accredi ...

你可以參考吓 CX recommend 嘅 lab

lamb2003 發表於 22-4-13 21:28
請問英國飛去星加坡是否一定要出境? 轉機不可以?

係呀!新加坡航空唔做轉機。
‹ 上一主題|下一主題