用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華2nd in考成點?
樓主: 巴士
go

英華2nd in考成點?   [複製鏈接]

回覆:babyakambm 的帖子

我個仔當年讀英普班,讀書都用普通話,對話就用返廣東話。

引用:記得托大腳,臉上貼金,校長最受 +

原帖由 crm1chm 於 15-01-03 發表
記得托大腳,臉上貼金,校長最受
不認同!如你有這種心態,英華不適合你這類家長。

回覆:bb8608 的帖子

上年是的,副校會在旁觀察小朋友的反應。

引用:請問大家经驗,會面校長期間是否很嚴肅?多

原帖由 小雀仔 於 15-01-07 發表
請問大家经驗,會面校長期間是否很嚴肅?
多小朋友問題嗎?
過程很輕鬆,如果小朋友對校長的問題有回應,校長仲會逗下小朋友,同佢地開玩笑。感覺校長對小朋友的態度是100%對住一個幼稚園生,動作及語氣會誇張D去鼓勵他們說話。上年我們沒有問學術,只問小朋友2nd In 發生過什麼事,點同屋企人相處⋯⋯問家長點解改呢個名,出面學校競爭好大,問我們報了幾多學校等等。

引用:其實我地未3rd+in,+但睇完之前d+post+話,

原帖由 GGsam 於 15-01-24 發表
其實我地未3rd in, 但睇完之前d post 話,平均分90幾分都仍然會係系中游位置,真係好擔心有幸收到,都讀唔 ...
放心,老師話不要太看重名次,因為全級第一及第十幾名只相差1.5分,所以名次其實不代表什麼。另外,英華老師在課堂教什麼,考試大致也考什麼,只要溫熟書本及筆記,大部分小朋友都可應付到。

‹ 上一主題|下一主題