用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

我細仔都係2011-2012入小一。住香港島。手中有港島私立(幼稚園上)
心目中都有D心水港島直資和私立比細仔試吓考。不過當年我為阿女選女校 (2008 - 2009)。十分幸運,第一輪15分個女入咗灣仔聖方濟各
(Net 12)
普教中班。

兩姊弟,一個是一個獨立個體。我主張獨立選校。The system itself is not fair.
There are more good
津貼女校 than plus 在長遠來看中學校是一樣

所以最後為阿女選女校。我計劃假如細仔考到心目中直資, 我將不會參加 Round 2 Lucky Draw la……

原帖由 ma記 於 10-4-7 20:58 發表
Hello, 大家好...報到! 我大女都係2011-2012入小一.  我家住香港島,心目中都有D心水直資和私立(港島)比阿女試吓考。 因為仲有個細仔,所以一定選男女校。 ...

當年阿女 summer course 參加D 小一入學INTERVIEWCOURSE
最後嘟冇用不過 okay labut don’t take it too seriously.

原帖由 豬芬 於 10-4-7 16:29 發表

我自己就諗住比他考私立的學校,想考聖方濟各英文小學,你地呢? 你地係邊頭住呢?

我諗唔洗去補一D 小一入學INTERVIEW的COURSE,不如比他學下其他COURSE仲好呢:) ...

sign......I agreed too. we are the tax payers ma....but the system is like this unless we take our children out from the system otherwise we must follow the rules.......

原帖由 BBTWIN 於 10-4-8 18:32 發表
大家好! 我對女都係2011-12入讀小一. 而家諗定自行報返佢地daddy間小學. 原本想博女校, 但我果區係熱門區, 諗真真係唔係甘易博. 其實老公間小學都係熱門之一, 加上學校今年開始攪小班制. 真係要抽都唔易. 之前唔諗住 ...

我地系 循道衛理中心 .... okay la. 有標準 Q & A as back up lo.

原帖由 share123 於 10-4-9 09:49 發表

維思,小博士,小狀元都是熱門教室. 我地系童學童樂,同幾個CCKG小朋友一班, 個miss好好,唔會叫你背標準答案.

Wow...my son sign......la......

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 23:29 發表
以我所observe, 聖保羅係特別鐘意呢款的, 反而太醒目精靈果d佢地又好似一般wor
如果乖巧+學業成績outstanding, 真係幾有機架!
記得幾年前有會員分享, 親戚個女去spcc見校長, 校長叫佢睇本英文書, 小女孩唔識, 同校長 ...
‹ 上一主題|下一主題