用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 32 之 ”暑假後就高中了,係咪要結束營業 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 32 之 ”暑假後就高中了,係咪要結束營業?” [複製鏈接]

太后
我諗都係喎...大山呢一年高得快左..已經追過左好多
同學,可能佢屬於遲標高一類,我無同人比..唔通格格
依家打籃球仲有得高咩 第3期發育乎..即係最
好係佢發肯時期做多d伸展運動,游水呀..籃球呀咁0者.
巨山幫佢報左個美式桌球班.等佢又玩下囉..返到大陸
會所都有同爸爸去玩架...

原帖由 2bzmummy 於 09-5-28 13:00 發表

格格

每個小朋友既發育時間表都唔一樣,樣樣野都要同人比,好辛苦 je ........... 我大 B 要到 F.3 先開始飆高架

太后
細山係照住畫唔係印..我地已經有一張完成品,用
完成品out line佢出0黎夾埋做隻船0者 係自
家創作架

原帖由 2bzmummy 於 09-5-28 13:03 發表

格格

印住畫可能會好低分喎 反為我覺得老師會 buy 全部自己畫既有創意 D 喎

太后
係囉 加埋睇 戲嚇親....
所以我要佢開窗等空氣流通囉..就算晚黑開冷氣
都會留氣窗縫等新鮮空氣入少少來

原帖由 2bzmummy 於 09-5-28 13:02 發表

格格

大山怕黑,我覺得因為您自細都伴睡囉

成日關窗開冷氣對佢地氣管唔好架,要小心呀

太后
準備同細山送大山去老師度囉..有時間再傾過呀

晏晨呀

太后早晨
山卡拉龍眼樹d蟬仔好似奏交響樂團咁呀
尋晚巨山帶頭作反,一家四口睇晒 "巾幗"
大結局呀

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 08:44 發表
早晨

今日我開舖,應該放晴啦,仲聽到出邊好嘈既蟬聲,真係幾吵架,不過都係好短時候 je,難得在家

dear betty
格格可唔可以呢個暑假跟您秘密練功
學番幾招小菜0黎持家有道呀
唔係等我退休驚怕手腳慢....腦筋不靈光呀

我想問呀 伯有 那個 "咸菜豬肚白果胡椒湯"係
點泡制法..呢樣"格0既冷"美食係格格至愛呀

原帖由 bettylam 於 09-5-29 22:57 發表
DEAR 2B&布甸媽:

登登登登,等我話過你地知,我哥我嫂係連咕嚕肉,韓式雞翼同金沙牛仔骨都吾識整,平時佢地係屋企的餸菜係好簡單,所以佢地係尋晚食得最開心果二個..

真開心,成個下午你地二個都講緊我地個豐富海鲜餐~

...

太后
其實劇集呢家野追開就想睇...通常做完
畢打自己人,細山就會第一個衝去按住個電視
開關掣 大山就做拍揮官 ,巨山就講情睇多
part   尋晚連巨山居然帶頭
做反...細細聲係耳邊同細山講 媽咪係受軟唔受硬架...
您話係未"大平天國"造其大反派呀

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 09:43 發表

格格

星期五晚放鬆下亦不為過呀

多謝 太后豬料

格格平時都有煲開中式胡椒豬肚湯
我那邊幫襯開那檔豬肉,都好肯幫
客人洗埋豬肚,姐姐囉返去再切底
洗一次..好想試下自己煲呀,即刻print
出0黎做  絕密檔案先

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 09:47 發表

格格

今朝 Betty 無上黎,我幫您搵左豬料

胡椒煲豬肚湯

材 料
白 胡 椒 粒 2 湯 匙
豬 肚 1 個
排 骨 6 兩
酸 菜 1 / 2 棵

做法

豬 肚 內 用 粗 鹽 擦 洗 , 放 入 滾 水 內 拖 水 , 取 出 洗  ...

港倘爆疫幼園小學先停課
2009年5月30日 星期六 06:30

(綜合報道)

本港昨日急增五名人類豬流感患者,是確診人數最多的一天,令豬流感病人累積至二十名。港府表示,現時的圍堵式控疫階段已到尾聲,本港快將出現首宗社區感染個案,進入緩疫階段。一但出現源頭不明感染個案小學和幼稚園需停課十四天若停課持續,教育局會要求學校取消校內試和全港性系統評估,只有影響升中派位的呈分試,可在特別安排下舉行。食物及衞生局副局長梁卓偉表示,中學和大學不會全面停課,只在有確診個案的學校停課十四天。

太后
您呢個問題問得好好

因為您地大家講得咁how 睇

所以格格未睇完大結局後立即BT
download 晒全部落0黎飛晒廣告高清
暑假慢慢嘆其世界囉

其實我家有個習慣,剩睇大結局都咁開心架

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 10:18 發表

格格

我有疑問,平時無睇開,點樣追大結局呢 ?

太后
格格聽到呢句真係how鬼 架...
不過 我們仍需努力,不可鬆懈呀..
一陣懶懶閒"狼來了"殺到埋0黎未  
呢家下野消息千其唔可以比大細山知道架

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 10:20 發表

格格

聽聞如果要停課,會連期終試都免埋,淨係小五要考呈分既先會返學,所以有機會大山同細山都係白溫書

太后,長老
您地飲頭淡湯,格格行番個尾運都唔得咩
我唔信您地屋企無人做過BT壞事

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 10:25 發表

格格

又 BT ? 小心您部電腦懲罰您 。。。。 :;pppp: :;pppp:

太后
所以兩座山讀來讀去得個
您又做 執字皇 做人要狼又要狠呀....

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 10:35 發表

格格

您點同兩座山溫書呢 ? "狼" 同 "狠" 都未分得清 .... mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" />

長老
0個隻叫做乜話...我唔記得左
係潮式加咸菜,中式加腐竹呢,
其實都係中中...無微調到

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-30 10:31 發表
各位晏晨

betty >>> 齋睇餸名已經流口水, 幾時可以一嘗您的手勢嘖

2b >>> 天日您實地視察場地, 再告知我係咪眼花花吓

格格>>>胡椒咸菜豬肚湯都係我至愛 ...

太后
係狼,狠 加埋"飲恨"right

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 10:40 發表

格格

又黎啦,係 "狠" 唔係 "恨" 呀,咁搞法,真係要飲恨啦

太后,
其實格格有幾可入廚房呀... 無飯煮婦是我
唔係就唔駛拜betty為師啦,原本我諗住退左休先至學0既
到時有細藝麻

原帖由 2bzmummy 於 09-5-30 10:45 發表

格格

即係腐竹白果豬肚湯同鹹菜豬肚湯之分喎 。。。 潮式又唔算中式 ?

夠鐘同傾計0拿..今次係大山0個本
諗d問題考下佢囉

annie,2b
係囉, 一旦停課14天就要安排湊小朋友問題,
佢地留係屋企又做D乜呀?課外活動駛唔駛停呢?
呢單野真係唔知點搞..溫書好唔溫書好呀,都要carry on架
呢排大山仲派左好多TSA中,英, 數返0黎做....

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-30 10:53 發表

2b, alice

噚晚hb先問我晨仔如停課點安排, 我話暫定一至五, hb 安排兩日例假, 我阿哥幫我湊兩日, 我湊一日, 睇下之後情況再安排

太后,長老
做咩都有風險,格格爛頭卒..c就c啦
以前download過幾套又真係very good喎.
最好cut埋廣告,一氣呵成..不用浪費半點時間...

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-30 10:56 發表

格格

我家人好蛇que, 從來唔會DL/BT任何檔案, 以免得不嘗失
‹ 上一主題|下一主題