用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think - interview for PN
樓主: fanmama
go

Think - interview for PN [複製鏈接]

我星期五都in了,有兩個朋友個bb係度讀,口碑都唔錯。老師關顧幾好,佢地幼兒班係用粵&英,k1至k3就係普&英,如果校舍我會想去九龍塘多d,美孚個樣舍都好乾淨闊落,但始終在商場內。不過是但有一間收阿囝讀都好喇,好多人報名呢。

原帖由 TigerLady 於 09-10-24 14:44 發表

Interview 大概 10 分鐘左右. D 指令囡囡大部份都做到 :D

其實 Think 美孚分校既口碑點架~?

kt收了p.m, meifoo收了a.m,邊間有d呢?

試試寫信去kt 轉am先。

據我所知,n1係用粵英,k1-k3用普英

原帖由 bbysh 於 09-10-31 18:05 發表
究竟朗思嘅nursery 係咪用英文 及 普通話教學? 有人話係, 但有人又話用純中文.......

封信上面寫bilingual lower nursery am class....

其實我無打算小學送小朋友去國際學校,想讀返統傳津貼小學/直資學校,咁如果我係think讀n1,然後k1-k3,會唔會銜接唔到呢?

原帖由 yipbebe 於 09-11-2 18:03 發表
已經十九個月大,亦都知道小朋友既發展唔可以作比較,不過有時控制唔到自己,見到人哋果個小朋友叻啲,自己既擔心又多啲。

起初以為interview好容易,原來咁困難!Anyway,會好好努力加油!! ...

唔好洩氣呀,只要你知道佢認知和溝通理解能力在循序漸進,可能只是說話會稍為比其他小朋友遲。

是關我囝囝二十一個月都o黎緊,都唔係好肯講o野,兩歲要返健康院,家庭醫生話兩歲無進展都要進行評估,其他理解認知能力都好好,如果真係說話遲,到時我就會快快找些語言治療幫助,總之我相信佢一定會曉講o野o既,可能遲do羅,要有信心呀!

當然,我也明白見到其他同齡小朋友句子都講緊,個心一定會好急呢,只是真的急也急不來,努力。

祝接下來的interview都順利。

原帖由 Greece 於 09-11-2 22:55 發表
我個女係08/05bb, 平時同佢用中文溝通, 我地in左美孚nursery, 因為o係正樓下, 唔想佢咁細個番咁遠, 我地apply am, 佢收左。以我所知, nursery係用廣東話, 之後先分國際/英普/英"月"班。

我地係自己交表, 不過我地去 ...

我地kt同mf都有interview,mf係am,kt係pm,因為近同埋am,所以會係mf留位,大家做同學仔。
我囝囝雖然係大囝,但未會講o野,爸爸媽媽都唔講。interview那天因為想逃走,爸爸抱佢返去講了幾聲「no」,然後看到圖畫有星星,指住天空講了聲「無」,完全沒想過他會發聲。其他interview既task佢都完成到,拎支筆畫埋圓圈。我都坦白同老師講佢唔係好肯講o野,但考佢個老師都好誘導佢,完成晒所有既項目。總之,有offer便好了。

今天交留位費了!

MEIFOO (am)

封信付有一頁健康證明,我拎比囝囝睇開既醫生幫佢填,因為睇開,唔洗比錢。好簡單,醫生寫了一切normal,簽個名,搞掂。好方便。

原帖由 BronzeBear 於 09-11-7 12:58 發表
請問學校有冇要你地boby check? 請問可以係邊到做?

Think 同 Cannan,如果打算升讀傳統小學或直資小學/私小,哪一間較合適呢?

咁我個醫生又幾好喎,無收我錢呢。囝囝由出世都而家都係睇佢,可能因為呢個原因啦!

原帖由 twinsstar 於 09-11-8 15:00 發表
Just find a doctor to fill in ... cost depends on individual doctors. Ususally is around $150

我見佢寫五月七日會過數,我諗如果唔讀最好要一個月前通知,否則可能因為行政問題,照過數,就蝕成四千幾喇。或者之後再打去問問。

好苦惱,朗思同迦南怎樣選擇好。。。有冇媽媽都是相同的情況呢?

原帖由 Siupak222 於 09-11-8 16:00 發表
如果留咗位到時唔讀,會唔會照扣學費及書簿費呢

qqbabe,twinstar, 謝謝你們的分享和意見,很受用的。

我打算放棄迦南既offer,留在THINK,之前KT及MF都收了,我放棄了KT因為MF近家,希望沒有作錯決定。如果有需要或許K1才再申請轉去KT。我喜歡THINK的關顧和相對來說也較少的師生比例。我也認同N1用母語為主的教學,我相是學好母語,釐清一種語言的邏輯關係,再去學其他語言會更有效能的。

你說的對呢,讓孩子不用舟車勞頓,在一個關顧理想的環境渡過n1﹐是最基本教育的第一步。起初怕未能收讀,多報數間,結果多報數間就出現了思前想後的矛盾。

原帖由 Greece 於 09-11-10 23:13 發表

I haven't tried to find another, because I want my daughter to have nursery near to our home so that she doesn't need much travel. I plan to observe during her first year, and I think self experienc ...

對呢!我問過朋友,佢囝囝係kt讀緊k1,佢上年讀n班時只收一班學生,今年他k1,n班則收了五班,可能來年會更多,新校舍主要for n班的學生。

原帖由 AAAFamily 於 09-11-10 23:26 發表
Hi Petra,

Yes, my son was accepted by AM class KT and PM class MF.  I've registered KT and subsequently informed MF so that they can let the waiting list to take the place.

I heard from rumor that t ...

我看「談幼稚園」的forum,有媽媽提到升讀think k1要重新面試,但會優先考慮,真的嗎?
‹ 上一主題|下一主題