用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount 定 港同(call waiting)?
go

Marymount 定 港同(call waiting)? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 15-7-17 16:43
除非認為marymount讀唔上,或非常唔適合,否則無可能放棄吧
樓主要計埋...."少功課同少考試"....喎 ~~~

littlefaith 發表於 15-7-17 17:35
揀Marymount你一定要預咗追得上,如果追唔上學校會勸退,我有朋友個女就因為跟唔到要轉去國際學校。 ...
成績點追唔上....全肥?....經乜途徑勸退? ~~~

ok3 發表於 15-7-17 18:03
其實官,津如果我賴死唔走, 學校有冇權踢我出校?
我理解都係....所以好想知學校用乜方法可以有效勸退學生
我係EK都好似未見過用家既分享....全部係朋友 或 聽聞 ~~~

cch0928 發表於 15-7-17 19:56
以我所知,一般律校通常都係叫跟不上的留班, 如果真係差的,即使求到補考同試升,如果下一年又包尾,老師都 ...
我理解嘅又好似唔係咁囉....瑪利曼有幾多小朋友留咗班??....又真係未聽過勸退囉
佢地都有少部份人會轉國際....但又好似唔係跟唔上....只係為將來外國升中做準備
成班學生大部份都係英強中弱...家庭負担到...轉國際一D都唔奇噃

所以...見太多人講官津會勸退...但似乎又係朋友講/聽番黎....奇怪一問姐 ~~~

littlefaith 發表於 15-7-17 19:10
當然可以,捱到小六冇得升中,行人止步。

知唔知瑪利曼若未能升上直屬中學....學生既中學去處??

littlefaith 發表於 15-7-17 20:40
Marymount大約會收60%自己小學生入中學,汰弱留強,要入讀就要考慮埋呢樣嘢,唔好到時上唔到中學先嚟後悔 ...

派位系統上收60%而已.....實際上仲可以自行收生

咁....你知唔知人地學生未能上直屬中學可以去邊....有部份係入同區既B1b中學...極少去B3中學喎 ~~~

cch0928 發表於 15-7-17 20:24
咁你講呢D又不是因為跟不上喎。而且我講的是一般官津。我估入得呢間住呢區,學生家庭學術同經濟支援多數都 ...
所以咪好奇問資訊來源.....勸退??......~~~

再咁講源自聽番黎既料.....好易嚇親樓主

babycute2009 發表於 15-7-17 23:43
聽聞mss自行是不收mps學生,要搵外來叻既學生,是真的嗎?

逢係直屬中學D自行位都係用黎彈弓手....可用可不用
所以EDB直屬中學微調政策...對大部份直屬中學都唔大影向...因可用自行位調節番目標人數

至於MSS有無用自行位收MPS生...我計過係有既
唔使聽番黎...任何人可以上MPS網睇下佢地D SSPA家長簡介...自己計下數就估到
仲要部份學生係自願轉校既.....未能直升中學%更低 ~~~

瑪利曼都出晒名係愉快學習....相比其他官津功課量係少既...重閱讀
唔催谷 TSA / Pre-S1....不少港島區既家長都會知DD

又咁睇...瑪利曼P1開始大部份科目用全英上堂
部份小朋友有壓力係唔奇...尤其係英文較弱...適應左又無問題~~~

Soundervolt 發表於 15-7-18 11:00
「勸退」未必對學生係一種壞事,好似參與田競運動,唔係所有人都適合參加馬拉松,反而可能參加短跑、推鉛球 ...
所以"勸退"呢兩個字可以有 正/負面既睇法....只係有D家長傾向用負面睇法
再補上D"一定"既主觀意見 ~~~

某官津 和 某官津 既教學方法可以好唔同...教導學生亦可以好唔同
勿將某一官津既 朋友/聽番黎 經驗....硬套用於所有官津身上
出自朋友/聽番黎 口中...可以係好主觀 / 好客觀..要自行分析一下

好既學校係教好學生....並非只教"好學生"

瑪利曼D資訊都算公開...留意吓D 插班人數...確認吓係咪有咁大量學生跟唔上就一定要走 ~~~

Soundervolt 發表於 15-7-18 12:28
只係一少撮人喜歡聚焦喺一啲唔適合但又要參加馬拉松嘅人嘅遭遇上,同埋對傳統名校有偏見嘅人啫。
咪係....我曾經聽過有位老師係11月尾講
由下週開始...我地會減少中英教學既方法...之前時間進度太慢...要英完再講中
我地要兼顧大部份學生已完全適應...不可能再等極少部份仲係未完全適應既學生...會拖慢大部份學生

我理解係...這並不等於學校放棄學生...只係家校要更努力去協助學生
聽講...瑪利曼有特別英文小組俾較一般學生 ~~~

‹ 上一主題|下一主題