用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

都可以引用於有幾多學生享受做功課...温書...考試??

喜愛某D運動去到某階段...要有少少成績...就會係辛苦
就算你有天份...仍然係要操...仍然係辛苦
咪輕視現在D小朋友...家長去到某階段仲可以逼??...小朋友唔鍾意仲唔識去hea練??~~~

babybaby2010    發表於 15-7-30 16:02
babybaby2010    發表於 15-7-30 16:02

引用:香港代表隊就有幫助

原帖由 39113911 於 15-07-21 發表
香港代表隊就有幫助
11-12歲已有港隊?...當真?

BTW....我都知有小朋友憑游水入B1b直資中學,成績未係全港最頂級果批,但都係l星期l2粒中果D,值唔值就自行判斷~~~

引用:+本帖最後由+alan280204+於+15-7-21+15:10+

原帖由 alan280204 於 15-07-21 發表

個個講到好似好有道理咁。 我又想分別下
所以,相信你囝囝仲未去到某階段,操水除可以強身健體,仲可以鍛煉刻苦,鬥志,信心,處事態度,咪吓吓由功利出發,去否定某D小朋友既興趣,我識位小朋友週末游早上6時半,若係被逼,你都可以試下逼唔逼到!

引用:Quote:原帖由+alan280204+於+15-07-21+發表

原帖由 mcl203 於 15-07-21 發表
所以,相信你囝囝仲未去到某階段,操水除可以強身健體,仲可以鍛煉刻苦,鬥志,信心,處事態度,咪吓吓由功 ...

去睇下D公開賽,瞭解下D小朋友果種認真態度,賽前準備,應有得著,好過成日空想佢地係被逼,點逼?

BTW...唔否定不少家長以升中為目的...將運動和學業混為一談!!!

引用:Quote:mcl203+發表於+15-7-21+15:18+所以,

我都識好多操水既小朋友, 得5.6.7 歲開始有D更細, 初初學游水係好開心, 到了家長要佢操水, 可以不情願嗎 ?? ...
好遺憾,似乎,你只會認同你自己既睇法,希望你唔係強逼你囝囝放棄某D興趣啦!!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-7-21+15:33+編

原帖由 Yanamami 於 15-07-21 發表
我小朋友身边都不少同學,補習係去上堂,唔係學習,操運動,可以係去聚會,幾年都係頗差,高小階段,逼到真係父母好野,出埋棍都未必得啦!!!

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-7-21+15:49+禁你

絕對應同有咁既小朋友,呢D應該係小部係, 不過我唔相信大部份小朋友都喜歡咁樣所謂操水, 比賽, 操水,比賽
。 ...

咪搞錯游水和操水,大部份小朋友學識游水就放棄唔學,不少家長喜愛炫耀成"操水",一個鐘頭游千幾米,點逼呀!去到高小仲操緊既,多數都係自願啦!!!

ha8mo 發表於 15-7-21 16:31
我在更衣室聽的係
幼稚園畢業時能自己游畢50米
升小後每日游3000米
你成日講間旺角中學...好似話日游5000米

Yanamami 發表於 15-7-21 16:51
係呀!係呀!講中呀~~成team人friend过打band!
只係有D網友唔明....硬要講成"逼"...."學" 同 "操" 根本就係兩回事

去到某個年紀....D小朋友寧願流連泳池/運動場/球場....傾下偈又練下
好過係屋企管住晒...自由空間就係泳池/運動場/球場
逼佢去少曰都難

Yanamami  可能佢既小朋友未到我地果d既年紀,唔明大朋友喺點諗~  發表於 15-7-21 17:27

chuyuencheung 發表於 15-9-24 14:36
體育強的名校,亦都只會追求係全香港層面的冠軍學生,乜嘢叫全香港層面? 例如全港學界的區際游泳比賽 (要 ...

全港小學有17個區.....12個單項...各有頭3
港九5區學生每人只可以游2個單項...其他區唔知
中學每級別約有 2年級學生 F1-2...F3-F4...F5-6
我估....某區單項頭3都未必有名校主動招納

我又估....游水睇PB多過睇名次 ~~~

chuyuencheung 發表於 15-9-24 16:03
回覆 mcl203 的帖子

其實,所謂全港學界的區際游泳比賽,係指全港性的比賽,唔係分區果啲,係要分區比賽的 ...

你指全港咁多區一齊比賽....攞頭3....定....入到去都計先??
我咪話左依 港九5區賽....每人只可以游2個單項囉

若本區頭3都計....即係 17x12x3/2...1年供應306人
1級Grade C...可以俾F1-2...即共712人
强校Swimming Team 收唔收得晒 712人??

你睇吓某D 強校Sports Skill...最先要答既係PB.....睇時間
仲叻D既...根本係直入...填表都係象徵式

Yanamami  Yes, 五区只有头—二名可參賽~  發表於 15-9-24 17:53
‹ 上一主題|下一主題