用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Net 12 女仔,成績中游,請各位賜教選校策略 ...
go

Net 12 女仔,成績中游,請各位賜教選校策略 [複製鏈接]

引用:Net+12女仔,有直屬中學,但成績中游,大約

原帖由 1a2b3c4z 於 16-11-03 發表
Net 12女仔,有直屬中學,但成績中游,大約70/150,怕拉唔到車邊,請教中學點排位好?

乙一:直屬中學
排70/150, 乙1入左啦,乙2之後任排

cmchang0927  Same thought here  發表於 16-11-3 16:23

hkpapa852 發表於 16-11-3 17:25
係灣仔區一級150人個學校, 一係私小+直資中學既女校, 一係中學部係中西區間男女校 (以前中學部係男校), 前 ...
RC...乙1入咗啦....SPCS 升中唔係咁玩法....都未必有150人....

hkpapa852 發表於 16-11-3 18:02
我認為如果係RC, 70/150有可能係B2, 或者B1/B2邊緣人, 咁就未必係乙1必入
70/150 即係46.7%....就算RC 係得40% B1生
樓主囡囡就变成B2A生...係RC 頭估都有~1X-20人轉船...又隨機號碼唔靚...叩門收番既机會唔細
無論B1-2生...乙1都係放RC...咁穩陣D咪乙2放 SPSS / TLMSHK...直小生無乜排位可以变

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-3+19:31+70/150

原帖由 hkpapa852 於 16-11-04 發表
當然妳講得啱, 有直屬中學既學生, 除非一定唔想入番中學部, 否則B1同B2既乙1正路都一定係直屬中學

相信樓 ...
我睇法,RC排70已經好前吓,就算號碼好後,中學始終都會收番,就算乙2都係TLMS/SPSS,仍都有機會,RC排70,去到叩門應有優勢,唔講要去叩何東啦,當然,風險自負

Band5 發表於 16-11-4 12:28
有直屬中學,而又肯定係可以收得返晒所有B1生嘅,B1生乙二或之後填唔填根本冇關係,所以填得乙二,就應該假 ...
但你要了解吓灣仔升中情況會較好...灣仔係極利女仔既地區

王家爸爸 發表於 16-11-4 13:23
女校數目係男校數目既double有多。
咪係....咁足女仔位既地區...B3女仔都大机會派B2
乙2即黎間B2....咁真係好穩陣吓

王家爸爸 發表於 16-11-4 13:38
我估B3女仔派去何東中學既機會應該都唔細,最差既男仔都係見過去咗黃鳳翎,女仔一定更好。當然,今年人數始 ...
但區內小學好似都係多左好少班...人數應唔會大上落
况且....開多左班既小學既影向會有幾大呢??

所以...讀直小 B1-3都唔少仲係放直中...乙2都係搏....B2中學亦唔多...除非早早放乙2....咁就自行判斷了

王家爸爸 發表於 16-11-4 16:53
香港整體升中人數多咗,其他區既競爭越來越大,我估(純粹估計)唔少人會喺自行階段諗中西區、灣仔、九龍城 ...
影响就一定有多少...只係區內中學相信一向係自行都盡量收他區學生
自行位用多左收本區生...統一又变成凸多左位...收到B2生機會又大左...始終本區B1生不足填晒B1位~~~
‹ 上一主題|下一主題