用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問band 3學生叩門有機會去港同?
go

想問band 3學生叩門有機會去港同?   [複製鏈接]

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+17-1-15+20:03

原帖由 wacha 於 17-01-15 發表
咁有無收過band 3生?
你想問B3生可否試叩港同而係有機會收??定,以往有無B3生被港同收咗?? ~~~

optman88  引用有啲家長嘅話,唔試就一定冇 chance,試試都好嘅  發表於 17-1-20 12:45
王家爸爸  即使B3叩門成功率幾乎係零,但係都可以俾小朋友當學習機會。   發表於 17-1-16 16:23

引用:Quote:ma記+發表於+17-1-20+12:18+ 我囡B1C

原帖由 wacha 於 17-01-20 發表
但有好多家長以為港同係收Band 2C-Band3 學生。
我所知港同係會收~~~

引用:Quote:ma記+發表於+17-1-20+12:18+我囡B1C,

原帖由 王家爸爸 於 17-01-20 發表
舊年認識既B1全部有2nd in,B2全部無,所以我唔相信B3有可能。另外,印象中港同無華仁、SJC之類既學校咁睇 ...
但事實我小朋友間小學有推介有風險既學生考港同,亦有考入,仲唔止一個考到~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-20+18:09+但事實

原帖由 王家爸爸 於 17-01-20 發表
前幾年B2中游都有可能,近年一年比一年難。
有風險應已起碼係B2边緣啦~~~

wacha 發表於 17-1-20 19:39
真係band 3? 你又點知係band 3.
其實我係#17已講左...我咪答左話有囉
始終咁多網友去否定....無謂多講...信既會信...唔信既都係唔信 ~~~

ssskwan    發表於 17-1-21 15:12

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-21+12:57+ 其實

原帖由 Soundervolt 於 17-01-22 發表
因為以您個女嗰間學校,B3既學生喺其他學校未必係B3成績既category嘛。
其實我係#14係回B2C-B3既~~~

咪係,直資有好多種考慮點去評核學生,唔明點解咁多網友用自己既認知作為唯一既可能性。現實,報直資係咪要申報自己組別呢?? 我係回樓主有或無,無意去研究點解有或無,我都唔知港同如何選擇學生㗎~~~

ssskwan    發表於 17-1-22 19:53

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-22+19:06+其實我

原帖由 王家爸爸 於 17-01-23 發表
不過大部分學校叩門階段位都係唔會多,所以我估多數都係主要睇成績。
我係見樓主#3, 我理解樓主已改為有或無,並非局限於叩門。叩門階段我識人少,若只問叩門機會,我都唔會答~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-23+09:47+我係見

原帖由 王家爸爸 於 17-01-23 發表
三年前或者更早,比較弱(我估未必係B3,可能B2中、下游)既學生都仲有啲機會。
我細仔升中嗰年, ...
樓主係問往績有無發生過嘛。

是旦啦,我收回我見到既分享~~~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 11:59
少極都無可能3A生抽到Band 1,有無實例講嚟聽聽?
3A生抽到Band 1...理論上3C生同樣有機會派到
唔知直資可否享有相同幸運呢 ~~~

duckduckQ 發表於 17-1-24 12:58
佢地原校小學升返上,因為5升6已經走咗幾個,到6升中一,又有20個走,到最後得返100個選返自己學校,所以 ...
走左幾多個...又得返幾多個...同直屬派位制度有乜直接關係...除非當年已申請會收B3生 ??
直屬派位 似乎又唔可以同一般派位 混為一談...直屬可以用自行位收小學部B3生~~~

little_yolky 發表於 17-1-24 15:13
基本上直屬學校都收唔返晒所有B2生, 用自行位收B3生, 咁, 對B2生公平嗎?

講吓啫...我都唔知架 ~~~

只係估估吓有D直屬中學都會收小學部學生多於直屬位...無乜途徑可以清楚學校係如何收直小生...乜情況吓用自行位
坊間所講直屬學校都收唔返晒所有B2生...其實都係估估下...究竟係咪真係收唔晒呢 ??

仲有...我理解係有直屬中學係能力許可下盡收自己學生...不論Banding既....

ssskwan  培正就係一例  發表於 17-1-24 18:39

little_yolky 發表於 17-1-24 15:35
聽講好多時自行會收一部份叻既B1生, 因為怕佢哋叻, 所以俾其他學校收咗, 另外仲有叩門位。直屬位只有乙部的 ...

咁...若某D直屬有10% B1-2生離隊...咁中學部又收番~7X%
真係要評估吓直小係咪有8X% B1-2生了...依EDB標準係67%
一間超於標準...即係其他已有低於標準
況且...部份坊間既B1-2生離隊率...係高於10%...甚或去到20-30%...條數仲難估 ~~~

引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-24+12:58+佢

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-24 發表
坦白講,我唔係好相信,如果你話你3A抽返入Band 1,而小學同中學係直屬關係,咁即係小學B3生直屬入返自己B1 ...
所以我都唔明,直資彈性政策收生就一定唔會收B3,官津硬性政策收生就有機會收B3,為何好似怪怪地既說法。某年升中人數少左,係官津就易派入左,係直資就仲要求可以高咗,又好似怪怪地既說法。

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-24+17:45+ 所以

原帖由 duckduckQ 於 17-01-24 發表
攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。 ...
我諗你唔太清楚直屬派位基制,你妨去EDB網頁參考下,可以將疑點掃除。係一般情況下,直屬位係唔會派俾B3生的。今年EDB既單張,直情無再提中學可以預先申請收直屬小學B3生了,以往就可以申請。

BTW,小學提供既組別,係未必真EDB組別,校內評既B3生,係有機會為本區B2生,甚或係B1生(機會係微既),實情家長或外人係好難知實情。

引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-24+19:03+小

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-24 發表
小學每位同學都有一個號碼,老師話個號碼都好影響......
這個人人都知道,咁同直屬生B3抽到B1校有咩關係呢 ...
我估,網友係深信學校提供既組別,就係EDB排位既真正組別,須知有D直屬小學,只依EDB既本區學生分3組,將自己學生總數除3,甚或除9,將呢D組別提供俾家長。家長就當成真正組別。即係部份校內B2生,可能係本區B1,部份校內B3生,根本係本區B2生。

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-24+17:45+所以

原帖由 duckduckQ 於 17-01-24 發表
攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。 ...

一般直資面試會考D乜東東,可以真正考到學生學術水平 ?? ~~~

王家爸爸  數學仲容易,叫小朋友講步驟,睇你點計已經知道佢既水平;反而科學複雜啲。   發表於 17-1-25 09:18
王家爸爸  語言其實俾篇野你讀,然後問問題,已經考到小朋友既水平。   發表於 17-1-25 09:16
王家爸爸  間間直資唔同,有啲淨考中英文,有啲中英數外連科學都考。  發表於 17-1-25 09:15

引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-25+08:23+我

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-25 發表
如果有EK家長睇咗你的言論,以為直小嘅Band 3生都有機會搏上直中而走去填直中為第一志願,你隨隨便便咁講可 ...
事實係位網友根本唔明白直中派位機制,(部份)直小提供既banding,根本係依EDB各 1/3去提供,校評B3根本唔係B3。 又事實,強直小B3生,盡管直小解釋咗好多家長都係乙1排直中既~~~

回覆:王家爸爸 的帖子

咁若唔睇成績表住,你解釋既直資面試內容,似乎仲未區分到B1和B3學生既分別喎~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-25+10:46+咁若唔

原帖由 王家爸爸 於 17-01-25 發表
我估讀下文章,問下問題(其實係唔用筆既閱讀理解),面試老師已經大約知道學生既水平,分到學生既語文能力 ...
呢D就係我小朋友以前間小學係簡介會老師所分析既,主要係仲對有機會要離校既學生,建議佢地依往績可以試考既直資,似乎仲未解釋到如何區分~~~

little_yolky 發表於 17-1-25 17:57
所以一D presentation比較叻既小朋友考直資會著數好多。
你又講左其中一點係直資收生會睇既重點...年代唔同都改变唔到 ~~~
‹ 上一主題|下一主題