用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區私小,band1-2邊緣人,自行好煩惱... ...
go

中西區私小,band1-2邊緣人,自行好煩惱... [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-5 12:40
自行係有機會

救恩喎,好大比例直資,好似中基都唔少~~~

轉區搏升Banding未必可以~~~

melodylee113 發表於 19-1-5 14:39
我女學校上年有2個女仔band2入聖提女

如果係聖心私小,要確認下佢地既B2究竟係咪真B2,某些直屬小學計Banding係除3/除9,即係D Banding未必準確~~~

lovebb2 發表於 19-1-5 15:31
band 2生 入到ssg 是好事? 唔驚做bottom 20%嗎?

SSGC有直小B2生的~~~

bobbob 發表於 19-1-5 15:59
呢度有啲網友應該唔多熟玩法。。

EK常客都未必熟,B1直中有自己B2生,DSE出番B1A/B成績,仍然大量B2生不宜讀B1中學,成績追唔上,成個現況浮左面都睇唔到~~~

elbar 發表於 19-1-5 16:11
所以 港華,聖保祿中學,聖提女 都曾經申請/想 轉直以改善收生質素

轉直,可以有兩方向原因,一係改善,一係增強~~~

lovebb2 發表於 19-1-5 16:18
不太明, 可否寫得直接些? band 2生 入 band 1是好事嗎?

B1直屬中學本身就有部份係B2生,LSC,SJC,SMCC,MSC,MSS,SPSS,TLMSHK,SHCC,SCGS,和其他,讀書係要6年時間去考DSE,結果以上各校仍係B1成績,不少》80%入U ~~~

王家爸爸 發表於 19-1-5 18:50
大部份會力爭上游,可能只發生係開頭,之後就係各行各路:
部分(其實係大部分)游極都游唔到岸,留班、再 ...

講到咁大量B2仔唔得~~~

王家爸爸 發表於 19-1-5 19:12
唔係啲學生唔得,係大抽獎引起既錯配問題。

走路=/=游水,游水落左水就要游,未必有太多上水位,係大海之中一係游去你目的地,一係游番上水位。路可以有唔同目的地,你可以選擇走好遠,可以選擇唔走山路,行平路,身體唔好可以只選擇行去隔離村。讀書,B1英中都有不同款式,亦可以以入神科為目標,亦可以以求取張大學入場卷為目標,睇態度勝於一切~~~

mcl203 發表於 19-1-5 19:20
走路=/=游水,游水落左水就要游,未必有太多上水位,係大海之中一係游去你目的地,一係游番上水位。路可以 ...

係港島,我仍然係最欣賞坑真和聖嘉勒,收生條件係原區係比較弱勢,但6年後為學生帶來好既前路,成績優異~~~
‹ 上一主題|下一主題