用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

若無記錯,似乎兩間搶頭都並非易事。不過,若想成績穩陣啲,應該揀SPCS,始終Convent催谷好多~~~

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:07
回覆 cafeva 的帖子

亞女屬於自主學習及獨立思考型, 會自行完成功課, 考試溫書都係自動波, 英文語言能力極 ...

嚟過個人睇法簡化版,M係輕鬆D,無咁追逐成績,S會嚴肅D。若目標係大學神科,選S吧~~~

你囡性格適合讀M,個人有要求,自持能力高。不過,M放洋率高,唔好受離離去去影響自己~~~

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:42
回覆 mcl203 的帖子

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小 ...

我都曾經比較過下兩校成績,其實兩校成績並非差太遠,S當然係稍勝,始終M傳統風格都係走輕鬆D,自動波,收生取向都有分別。M出去食飯就麻煩lu,行路跑馬地,大斜路,不過,可以打的嘅~~~

學習氣氛,我估,兩校分別係大嘅,所以話M要自控能力要求高一啲~~~

pypy405 發表於 21-4-1 12:45
sure SPCS.  MSS 除左英文好, 其餘既好一般.

SPCS,MSS,BPS,其實成绩唔係差太遠,只講DSE ~~~

PTL_L 發表於 21-4-1 13:41
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下 ...

行好趕㗎喎~~~

不過,佢哋好醒嘅,打的 或 叫外賣,校門口等~~~

boboaf 發表於 21-4-1 17:27
我都想知,係咪大部份在銅鑼灣轉小巴?16人van 要好多架先上到。除了的士。,還有在哪裡上車最方便?
...

可以沿住電車路追巴士~~~

1號巴士可以去到附近總站,但要行段斜路~~~

九東亦可以係北角站搭41A,或63,不過班次唔多,返學計準啲時間~~~

有MSS學生沿途追時間,係北角甩咗班車,就追去希慎搭19~~~

boboaf 發表於 21-4-2 11:40
知唔知MSS 係咪多 interaction, 多D參與度,冇咁死板?這其實對小朋友學習都好重要。
...

M出名係自由度高,輕鬆學習傳統,參與度亦似乎係高,當然視乎學生性格和取向~~~

boboaf 發表於 21-4-2 11:40
知唔知MSS 係咪多 interaction, 多D參與度,冇咁死板?這其實對小朋友學習都好重要。
...

MSS每年都有個Fun Fair Day,正正由學生主導,傳統學校都係由師姊帶師妹式去承傳傳統文化吧~~~

cafeva 發表於 21-4-2 11:58
超鍾意佢地每年既English drama 演出,勁!SPCs 有無?

SPCS,我點會知!~~~

Lsfjoey 發表於 21-4-2 12:05
我個女對音樂完全冇天份

M小學和中學都係行唔催谷唔強迫模式,乜類型和性格學生都存在,完全唔使擔心樂器,本身原校生已經有冇樂器底,除咗要學牧童笛~~~

cafeva 發表於 21-4-2 12:16
你唔係灣仔專家咩另一樣鍾意既係M記有教名藝術家作品欣赏,第日唔識都吹得下
...

我一向都係吹水友,事事斷估~~~

jacknetpass    發表於 21-4-2 12:33

yyk1009 發表於 21-4-2 18:07
MSS 數學冇M1 M2, 你們點睇?

點會無 M1/2呀!~~~

yyk1009 發表於 21-4-2 18:16
我實際不淸楚,看了website 以為無,有高人指點嗎?

咪有囉~~~

boboaf 發表於 21-4-3 16:49
可否告知大约D人不滿甚麼?咁可以有心理準備

對MSS而言,包括中/小如是,咪部份自稱唔緊張成績嘅家長,不滿或者叫做擔心係見到學校自由度大,唔催谷成績,產生hea啲認為。所以,宜接受佢哋嘅模式教學和方向,尤其是中意留意他校試卷和近況嘅家長~~~

b3410 發表於 21-4-4 10:38
我估佢意思係,有d似國際學校方法,如果同學自己積極努力主動,學校教到嘅。不過,如果同學需要有人push一 ...

始終係傳統學校,有佢哋嘅多年文化,學生似乎普遍都緊張成績嘅,只不過係你要俾彈性佢哋,佢哋自己來,唔係都唔會有唔錯嘅成績~~~

一間放洋率咁高嘅中學,文化如此,單用DSE去衡量係唔容易嘅,要視乎佢哋當屆果6年或小六走咗邊啲學生,前列生多走就或多或少有影嚮,況且,又有照顧非中文人升中學~~~

boboaf 發表於 21-4-4 10:30
感謝你的答覆。既然學校自由度;唔死谷;但D學生都可以保持band 1 A~B.咁考小朋友自發;補習和學校良好教 ...

M係存在學校唔谷,家長谷,12年嘅成長路補習風氣係存在嘅,只係比較某些學校又未達到段段谷嘅緊張氣氛~~~

cafeva 發表於 21-4-5 10:03
我只係詳细比較過一年。唔識post 圖。太惹火都係删掉

我都有一年M嘅絶密流出料,有各科賽果,係EK啲用家放上嚟,亦唔覺意同S和B比較過,確實係相差不太遠。又不過,各校選科人數唔同,又唔可以直接比較嘅~~~

b3410 發表於 21-4-5 09:57
MSS成績如此之好?印象中SPCS成績好好,而MSS幾大女校中屬於比較弱?見Hkpapa 十大女校 statistics 也類似 ...

MSS係自行收生唔算係睇重成績,又或者各校前列生唔揀佢哋,所以成績算唔錯了,唔可以直接比較嘅~~~

creambun 發表於 21-4-5 10:59
同意,不過見有會員只比較兩校某一年成積,如果要以成積作比較的話不如比較多幾年更實際。
...

咁一間5+,一間4+,係現實上,應該如何比較咁呢?~~~

回覆樓主:

現實上,A校某科有2班,B校某科有1班,B校c科好過A,A校d科好過B,A校多人入3大低分嘅學科,B校多人入8大中嘅熱捧科,咁點可以非常公平咁作出中肯嘅比較?~

‹ 上一主題|下一主題